“Το Χαμόγελο του Παιδιού” και συνολικά 35 MKO από όλο τον κόσμο με κοινή τους Ανακοίνωση δηλώνουν τη στήριξή τους στα σχέδια της Apple για προτεραιοποίηση νέας τεχνολογίας ανίχνευσης εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο

21 September 2021

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η ανακοίνωση των σχεδίων της Apple με στόχο την ανίχνευση εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο, την οποία υποστηρίζουν με κοινή τους Ανακοίνωση 35 Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί από όλο τον κόσμο υπό τον συντονισμό της Διεθνούς Συμμαχίας WeProtect και την στήριξη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Παιδιών, Mama Fatima Singhateh. "Πριν από είκοσι χρόνια, οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο ήταν ένα πρόβλημα. Πριν από 10 χρόνια εξελίχθηκε σε επιδημία. Τώρα έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο.” (*)

 

Όταν φέτος τον Αύγουστο ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Apple ανακοίνωσε σημαντικά νέα βήματα με στόχο την ενίσχυση των ενεργειών του ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών, δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι αυτή και άλλες νέες τεχνολογίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αλλαγή πλεύσης σε αυτήν την αδιανόητη κρίση που πλήττει τόσα πολλά παιδιά και οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

 

Η προτεινόμενη λύση της Apple με το νέο εργαλείο σάρωσης εικόνων στο Διαδίκτυο, δημιουργεί διευρυμένες δυνατότητες, τόσο για τον εντοπισμό γνωστών εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όσο και για την αποτροπή περαιτέρω κυκλοφορίας τους στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία των παιδιών από περαιτέρω κακοποίηση, καθώς και στη σύλληψη των παραβατών.

 

Είναι σημαντικό ότι η νέα τεχνολογία της Apple προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης γνωστού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των χρηστών. Το απόρρητο των χρηστών του Διαδικτύου είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να διατηρηθεί, συμπεριλαμβανομένων όμως των θυμάτων και των επιζώντων κακοποίησης. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα ως δίλημμα μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας: πιστεύουμε ότι η Apple μπορεί να αποδείξει ότι είναι δυνατή η χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης παραβατικού υλικού με τρόπο που ανιχνεύει γνωστές εικόνες παράνομης κατάχρησης και παράλληλα διατηρεί το απόρρητο των χρηστών. Οι ανησυχίες ότι μια τέτοια τεχνολογία αποτελεί έναν "ολισθηρό δρόμο" που εξελικτικά οδηγεί στην “καταχρηστική επιτήρηση” παραμένουν υποθετικές, και δεν δικαιολογούν την απόρριψη μιας ευκαιρίας για πρόοδο. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τις πολλές χιλιάδες θύματα και επιζήσαντες από σεξουαλική κακοποίηση από την επανακυκλοφορία των ακατάλληλων εικόνων τους τους στο Διαδίκτυο που μοιραία οδηγεί στη συνεχιζόμενη θυματοποίησή τους και στον συνεχιζόμενο τραυματισμό τους. Αντ' αυτού, θα πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα υφίστανται ασφαλιστικές δικλείδες, έλεγχοι και ισορροπίες.

 

Η χρήση τεχνολογίας για την ανίχνευση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί κρίσιμο μέρος της ευρύτερης καταπολέμησης της κακοποίησης παιδιών για περισσότερο από μια δεκαετία. Το νέο εργαλείο της Apple βασίζεται σε αυτή την υπάρχουσα τεχνολογία και έχει σχεδιαστεί για να κάνει ένα μόνο πράγμα: να ανιχνεύει γνωστές εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έχουν ήδη ταξινομηθεί από ειδικούς. Δεν θα λειτουργεί μεμονωμένα, αλλά ως ενσωματωμένο μέρος ενός ευρύτερου συστήματος ελέγχου και διατήρησης ισορροπιών, με ανθρώπινη εποπτεία και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη η Apple να συνεχίσει να διατηρεί τη δέσμευσή της να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των νεότερων χρηστών της και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ανίχνευσης τόσο εντός ΗΠΑ, όσο και ευρύτερα. Ο χρόνος που περνά είναι κρίσιμος: η ταχεία επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας και η αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν μεταμορφώσει τη ζωή των παιδιών και των νέων παγκοσμίως. Ακόμη, οι εξελίξεις στην τεχνολογία από τη μία επέτρεψαν στα παιδιά να έχουν ευρύτερες δυνατότητες σύνδεσης και πρόσβασης σε πληροφορίες, από την άλλη όμως δημιούργησαν και μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους παραβάτες.

 

Δεν επιτρέπεται να στρέφουμε το βλέμμα μακριά από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η ηθική επιταγή για ανάληψη δράσης είναι απόλυτη προτεραιότητα. Καθώς τα σχετικά εγκλήματα διαπράττονται με τη χρήση ψηφιακών μέσων, οι τεχνολογικές λύσεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταπολέμησή τους. Η καινοτόμος τεχνολογική λύση που παρουσιάζεται από την Apple επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά. Καλούμε την Apple να εφαρμόσει γρήγορα αυτές τις νέες δυνατότητες και να προσκαλέσει και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να εφαρμόσουν τη δική τους απίστευτη τεχνογνωσία και τις δεξιότητες για αντίστοιχες πρωτοποριακές εφαρμογές στις δικές τους πλατφόρμες και υπηρεσίες.

 

(*) Από άρθρο New York Times, Σεπτέμβριο 2019: The Internet Is Overrun With Images of Child Sexual Abuse. What Went Wrong? - The New York Times (nytimes.com)

 

Συνυπέγραψαν οι ακόλουθοι Οργανισμοί:

  1. WeProtect Global Alliance

  2. Ms. Mama Fatima Singhateh - Ειδική Eισηγήτρια του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Παιδιών

  3. 5Rights Foundation

  4. African Child Policy Forum

  5. African partnership to End Violence against Children

  6. Canadian Centre for Child Protection

  7. Child Helpline International

  8. Child Rescue Coalition

  9. ChildSafeNet

  10. C-Sema

  11. Defence for Children-Liberia

  12. ECPAT International

  13. ECPAT Sri Lanka

  14. Equality Now

  15. Forum for Digital Equality

  16. Global Partnership to End Violence Against Children

  17. IJM’s Center to End Online Sexual Exploitation of Children

  18. Innocence in Danger

  19. Institute on Justice for Child Witnesses

  20. International Centre for Missing & Exploited Children (ICMEC)

  21. International Justice Mission U.K

  22. Internet Watch Foundation (IWF)

  23. Irish Society for the Prevention of Cruelty to Children (ISPCC)

  24. It's a Penalty

  25. Lifeline Childline Namibia

  26. Missing Children Europe (MCE)

  27. National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC)

  28. NSPCC

  29. Project VIC International

  30. RAINN

  31. SAWN Association for the Protection of Children and Teenagers against Violence and Sexual abuse

  32. South Asia Initiative to End Violence against Children (SAIEVAC)

  33. Telefono Azzurro

  34. The Centre for Social Justice

  35. The Smile of the Child – Το Χαμόγελο του Παιδιού

  36. Thorn

Hashtags #childprotection #tech #apple #privacy #technology #abuse #CSAM #CSEA #exploitation #media 
#safeguarding #online #policy #onlineharms #childsafety #safety #children #hashing #AI 
#machinelearning #WeProtect

 

Το θέμα προέβαλε και η @Guardian, άρθρο @harrietgrant.
https://theguardian.com/global-development/2021/sep/17/child-abuse-apple-urged-to-roll-out-image-scanning-tool-swiftly?CMP=Share_AndroidApp_Other… #abuse #tech #privacy