Κινητό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Βόρεια Εύβοια

30 January 2023

Με στόχο την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και όχι μόνο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί Κινητό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, οι δαπάνες του οποίου καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας/Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψής & Ανθεκτικότητας.

 

Το Κινητό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στελεχωμένο με Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Διοικητικό Υπάλληλο του Οργανισμού επισκέπτεται τις πόλεις αλλά και τα χωριά της περιοχής καταγράφοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών και οικογενειών.

 

Σε κάθε επίσκεψη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τις οικογένειες, (υλική ενίσχυση, κάλυψη ιατρικών, εκπαιδευτικών και άλλων αναγκών) τόσο εντός του Κινητού Κλιμακίου, όσο και σε συνεργασία με το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού στην πόλη της Ιστιαίας.

 

Το Κινητό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής και Ιατρικής Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, εξασφαλίζει:

  • σταθερή και φυσική παρουσία στη Βόρεια Εύβοια με έμφαση στις πληγείσες περιοχές
  • ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς (κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων κ.λ.π.), ώστε να καλύπτονται άμεσα και αποτελεσματικά οι ανάγκες που προκύπτουν
  • ανάπτυξη σταθερής, σχέσης εμπιστοσύνης με τους κατοίκους
  • σωστή και σταθερά ανανεωμένη καταγραφή των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είναι:

 

1. Ψυχολογική υποστήριξη μέσω:

  • του Ψυχολόγου που στελεχώνει το Κλιμάκιο
  • της Εθνικής Γραμμής SOS 1056 με στόχο την παροχή ψυχολογικής στήριξης. Στις κλήσεις απαντά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί, σε θέματα παιδιού και οικογένειας. Η Γραμμή είναι διαθέσιμη καθημερινά 365 ημέρες τον χρόνο, όλο το 24ωρο.
  • της εφαρμογής Chat 1056, η οποία αποτελεί επέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής  Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 και αποτελεί ένα νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου.

2. Επιτόπια Ψυχολογική Υποστήριξη με Ομάδες Εξειδικευμένων Ψυχολόγων στο πεδίο, σε περιπτώσεις κρίσης

 

3. Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης και Ομάδες Διάδρασης παιδιών και γονέων με στόχο την αποφόρτιση και ενδυνάμωσή τους

 

4. Μέσω του μοναδικού για την Ελλάδα Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού», που εδρεύει στην Αθήνα, παροχή τηλεψυχιατρικής  με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό όπου ουσιαστικά ειδικοί ψυχικής υγείας παρέχουν τις υπηρεσίες τους για προβλήματα ψυχικής υγείας  με τη μορφή διάγνωσης, θεραπείας, συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης.


5. Διαδραστικές παρεμβάσεις από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων στους μαθητές/ριες, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στις σχολικές Μονάδες των περιοχών. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

6. Εξετάσεις προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά με τα Κινητά Πολυϊατρεία Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής «Ασκληπιός» και «Ιπποκράτης», την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής και Ιατρικής για τα παιδιά και την Κινητή Διαγνωστική Οφθαλμολογική και Ακουολογική Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα τοπικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, τους τοπικούς ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους και με την πολύτιμη συμμετοχή εθελοντών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρων.

 

7. Κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών των παιδιών (φαρμακευτική κάλυψη, ιατρικές εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λ.π.)

 

8. Υλική ενίσχυση οικογενειών (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά, είδη ένδυσης, είδη υπόδησης, οικοσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα, κ.λ.π.)

 

Οι δράσεις του Κινητού Κλιμακίου υλοποιούνται στο πλαίσιο του Υποέργου «Διατήρηση προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης για τους πληγέντες της Εύβοιας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Άλλες δράσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας/ Δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του γενικού πληθυσμού», της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ID 16820), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με κωδ. ΟΠΣ ΤΑ 5168759.