25 Χρόνια Χαμόγελο, Χωρίς τους εθελοντές μας ... δε γίνεται: Δημιουργική απασχόληση στα Νοσοκομεία

01 April 2021

Έχεις ακούσει ποτέ για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»; Για το χαμόγελο που όταν βρει ανταπόκριση διπλασιάζεται και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο; Είναι ένας Οργανισμός με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, του κάθε παιδιού!


Πριν περίπου δύο χρόνια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε την πόρτα του και με υποδέχτηκε στην ομάδα των εθελοντών του. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόση δύναμη και χαρά μπορείς να αντλήσεις μέσα από αυτό! Απέκτησα εμπειρίες που θα μου μείνουν χαραγμένες μια ζωή!


Όπως τότε, ένα πρωινό της Τρίτης: έφτασα στο νοσοκομείο, «φόρεσα» το μεγαλύτερό μου χαμόγελο και έτσι μπήκα στο πρώτο δωμάτιο. Άνοιξα την πόρτα και αντίκρισα ένα κοριτσάκι περίπου 8 ετών στο κρεβάτι δίπλα από το παράθυρο. Συνοδευόταν από τη μαμά του. Με μεγάλη χαρά ξεκινήσαμε να παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Πέρασε λίγη ώρα και η μαμά μού ζήτησε να αποχωρήσει για λίγο από το δωμάτιο. Έμεινα με το παιδί και συνεχίσαμε να παίζουμε. Μετά από λίγο διέκοψε το παιχνίδι και με ρώτησε: «Έχω μπερδευτεί! Πρέπει να σας φωνάζω κυρία Ειρήνη ή απλώς Ειρήνη;». Τη ρώτησα πώς επιθυμεί η ίδια να με αποκαλεί και τότε μου είπε: «Αν σε πω Ειρήνη, τότε θα νιώσω άνετα, θα σε θεωρήσω φίλη μου και θα σου εμπιστευτώ το μεγαλύτερο μου μυστικό». Πριν προλάβω να απαντήσω, συνέχισε: «Δεν είμαι παιδί της κοιλιάς, είμαι παιδί της καρδιάς», μου ψιθύρισε. Απόρησα… Δεν ήξερα τί εννοεί… δεν κατάλαβα. Χαμογέλασα. «Η μαμά αυτή που γνώρισες πριν, δεν είναι η μαμά που με γέννησε. Δηλαδή δεν με έβγαλε από την κοιλίτσα της. Εγώ δεν είμαι παιδί από την κοιλιά της αλλά από την καρδιά της. Να σου πω όμως κάτι; Είναι η καλύτερη μαμά όλου το κόσμου και την υπεραγαπώ».


Ξεκίνησε έτσι μια συζήτηση στην οποία το παιδί μου εκμυστηρεύτηκε όλες τις όμορφες στιγμές με τη μαμά της. Και όταν πλησίασε η ώρα για να φύγω, κάναμε μια χειροτεχνία με χαρτόνια και γκλίτερ και γράψαμε με μεγάλα γράμματα «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και τα ονόματά μας. Όταν τη  ρώτησα τι θέλει να το κάνουμε, μου απάντησε πως θέλει να το κρατήσει για πάντα για να θυμάται την ημέρα αυτή.


«Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα Ειρήνη» μου είπε. Έκλεισα την πόρτα του δωματίου και έφυγα. Έφυγα, με τα λόγια του παιδιού βαθιά χαραγμένα μέσα μου, πιο γεμάτη στη σκέψη και μόνο ότι έκανα ένα παιδί να χαμογελάσει και να νιώσει τόσο οικεία.


Ο εθελοντισμός είναι σωτηρία. Θα μείνεις έκπληκτος από τα αποτελέσματά του και από τη δύναμη που αποκτάς όταν προσφέρεις εθελοντικά! Θα αναθεωρήσεις σε πολλά! Ο τρόπος σκέψης σου και η συμπεριφορά σου θα αλλάξουν, θα εξελιχθείς. Και αυτό είναι ανεκτίμητο!


Κεμανίδου Ειρήνη, Εθελόντρια στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»