ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ… ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

10 July 2020

Μετά από μια δύσκολη και αναπάντεχη περίοδο, λόγω όλων  των καταστάσεων που βιώσαμε εξαιτίας του Covid 19, ήρθε η στιγμή που όλοι, μεγάλοι και μικροί, θα χαλαρώσουμε, θα ξεκουραστούμε, θα πάμε διακοπές. Το καλοκαίρι, επιτέλους, έφτασε και όλοι αισθανόμαστε χαρούμενοι και κάθε μέρα προσπαθούμε να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο όμορφα γίνεται.


Τα παιδιά, ειδικά, απαλλαγμένα από τις μαθητικές τους υποχρεώσεις, ήδη έχουν διαμορφώσει διαφορετικά  το καθημερινό τους πρόγραμμα, με τη συνδρομή των γονέων τους, σε σχέση με το χειμώνα. Οι συναντήσεις με τους φίλους τους, τα μπάνια στη θάλασσα, οι βραδινές έξοδοι είναι συχνές. Επιπλέον, περιμένουν ανυπόμονα τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο άλλο μέρος από αυτό που ζουν.


Είναι σημαντικό, όμως, να  τονιστεί ότι ναι μεν η καλοκαιρινή περίοδος είναι περισσότερο χαλαρή και ευχάριστη για τα παιδιά,  αλλά για να παραμείνει έτσι, χρειάζεται να υπάρχουν όρια και κανόνες στην καθημερινότητα και στις συνήθειές τους.


Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια:
Τα παιδιά, κυρίως οι έφηβοι, που μένουν μόνα στο σπίτι καθώς οι γονείς τους εργάζονται χρειάζεται να γνωρίζουν ότι δεν ανοίγουν την πόρτα σε άτομα που δεν ξέρουν.
Αν χρειαστούν βοήθεια για οτιδήποτε, είναι καλό να ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν, όπως για παράδειγμα σε έμπιστο γείτονα, τον οποίο και έχουμε ενημερώσει.
Από τη δική μας πλευρά ως γονείς προσπαθούμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με τα παιδιά μας, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί ή υπερπροστατευτικοί.
Επιπλέον, συζητάμε με τα παιδιά ποιον θα μπορούν να καλούν στο σπίτι, όταν εμείς βρισκόμαστε στην εργασία μας ή αντίστοιχα ποιο σπίτι φίλου μπορούν τα ίδια να επισκεφθούν.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα όρια και τους κανόνες στα παιδιά μας και το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε με ποιους θα είναι βόλτα, να συμφωνήσουμε την ώρα επιστροφής και να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι.


Στα παιδιά αρέσει πάρα πολύ το μπάνιο στη θάλασσα και για αυτό και κάθε καλοκαίρι ανυπομονούν να ξεκινήσουν. Η ασφάλεια και εδώ είναι μείζονος σημασίας:
Θα πρέπει να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο τις ώρες που σημειώνεται αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας (10.00 – 16.00), καθώς ο ήλιος είναι αρκετά επιβλαβής στην υγεία τους.
Κατά τη διάρκεια του μπάνιου θα πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντιηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας.
Είναι σημαντικό να μην κολυμπάνε μόνα τους, αλλά με παρέα, με εμάς ή με φίλους. Η επίβλεψη μας σε αυτό είναι σημαντική και σωτήρια.
Το κολύμπι δεν θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το φαγητό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του πνιγμού. Είναι απαραίτητο να έχουν περάσει 2 με 3 ώρες, να έχει ολοκληρωθεί η πέψη και ύστερα να μπουν στη θάλασσα.
Η κατανάλωση νερού, επίσης, είναι σημαντική καθώς τα παιδιά ενυδατώνονται, κάτι που χρειάζεται να γίνεται καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια των παιδιών είναι η ενασχόληση τους με το ποδήλατο και τα τελευταία χρόνια και με το πατίνι. Αποτελεί μια βασική και υγιής δραστηριότητα, αρκεί να γίνεται με ασφάλεια.
Το ποδήλατο ή το πατίνι χρειάζεται να είναι αρχικά καλοδιατηρημένο ή να έχει γίνει εκ των προτέρων η απαραίτητη συντήρηση, ώστε να είναι ασφαλές, για την αποφυγή ατυχημάτων
Χρειάζεται να διαθέτουν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνος, γάντια και να φοράνε ρούχα με έντονα χρώματα
Να αποφεύγουν να κάνουν ποδήλατο σε δρόμους με αυξημένη κίνηση και να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας
Η βόλτα με το ποδήλατο είναι σημαντικό να γίνεται με παρέα, με τους γονείς, τα αδέρφια, τους φίλους και όχι μόνοι.


Επιπλέον, τα παιδιά λόγω του ελεύθερου χρόνου που έχουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ασχολούνται περισσότερο με το διαδίκτυο και τα social media. Είναι σημαντικό, όμως και εκεί ως γονείς να θέσουμε όρια και κανόνες, προκειμένου να είναι ασφαλή:
Για τα παιδιά που μένουν στο σπίτι μόνα τους, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να  τονίσουμε ότι δεν ανακοινώνουν δημοσίως ότι είναι μόνα τους.
Όταν λείπουμε για διακοπές, επίσης δεν ανακοινώνουν δημόσια την απουσία μας από το σπίτι.
Είναι πολύ συχνό, τα παιδιά να επιθυμούν να μοιραστούν φωτογραφίες ή video, από τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους φίλους τους. Συζητάμε με τα παιδιά τι μπορούν να ανεβάσουν και με ποιον επιτρέπεται να το μοιραστούν. Αυτό που υπενθυμίζουμε είναι ότι «Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται», και για αυτό χρειάζεται να είναι προσεκτικά.
Η ώρα που θα απασχοληθούν τα παιδιά με το διαδίκτυο, επίσης, θα πρέπει να είναι ελεγχομένη και για αυτό είναι απαραίτητο να τεθούν όρια και κανόνες.
Είναι σημαντικό να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι παράδειγμα για τα παιδιά μας, ως προς τα παραπάνω. Δηλαδή, να μην ξοδεύουμε πολλές ώρες στο διαδίκτυο, να μην ανεβάζουμε φωτογραφίες με τα παιδιά μας, αν και τα ίδια δεν το επιθυμούν, ειδικά αν προηγουμένως τους έχουμε θέσει όρια.


Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία, να έχουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας, να κάνουμε τα περισσότερα από αυτά που δεν μπορούμε τον χειμώνα, να δημιουργήσουμε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις μαζί τους, που θα τα ακολουθούν για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους.


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» και στην Εθνική τηλεφωνική Γραμμή SOS για τα παιδιά 1056, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό Λειτουργό, όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά.