«Βρισκόμαστε – Γιορτάζουμε Μαζί στον Ελαιώνα»

22 Μαίου 2018

Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, έγινε μια γιορτή με κεντρικό μήνυμα «Βρισκόμαστε – Γιορτάζουμε Μαζί στον Ελαιώνα». Παρ’ ότι ο καιρός ήταν μουντός και βροχερός, εκατοντάδες παιδιά Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, εκπαιδευτικοί από 15 σχολεία της Αθήνας, πήραν μέρος και ήρθαν ως εκεί για να διασκεδάσουν. Πρωταγωνιστές δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλοι από τα ίδια τα παιδιά, τα οποία πέρασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μηνύματα για την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα στον κόσμο. Επίσης, τα παιδιά μας δίδαξαν μέσα από τραγούδια, ποιήματα και χορούς, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα, τα σύνορα, τη γλώσσα και τη θρησκεία.


Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία είχε ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση και τη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα σε παιδιά από την Ελλάδα με τα παιδιά που κατάγονται από άλλες χώρες, ενώ αντίστοιχα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς μέσα από τα εργαστήρια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτής. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Δήμο Αθηναίων και υποστηρίχθηκε από τη UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η γιορτή ξεκίνησε με παιχνίδια, εικαστικά και πολλών λογιών δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, ενώ την παράσταση έκλεψαν οι παρουσιάσεις τραγουδιών, χορών και θεατρικών παραμυθιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων. Στο τέλος της γιορτής, η ατμόσφαιρα κατέληξε σε πανηγύρι με φαγητό και μουσική.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ήταν εκεί για να τιμήσει αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, δημιουργώντας ένα εργαστήρι κοσμημάτων για παιδιά. Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», δραστηριοποιείται στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα από τον Σεπτέμβριο του 2017, δίνοντας έμφαση κυρίως στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία των παιδιών προσφύγων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Οι διακομιδές σε Νοσοκομεία με ασθενοφόρα ή οχήματα του οργανισμού, η παροχή διερμηνείας στα Νοσοκομεία, η εξασφάλιση ακριβών φαρμάκων, η εξασφάλιση ιατρικών ειδών, η διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες απαραίτητες για την ομαλή ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο, καθώς επίσης και η παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σε οικογένειες όπου τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους ή θεωρούνται ευάλωτες περιπτώσεις είναι κάποιες από τις δράσεις που ασχολείται η ομάδα του προσφυγικού. Τέλος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην δομή, πραγματοποιεί ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και εμψύχωσης σε παιδιά.


Οι δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος “Targeted housing and integrated supported services for most vulnerable refugees” με τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών - Συντονιστής φορέας: Help - Hilfe zur Selbsthilfe