Εθελοντισμός

Θεμέλιος λίθος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι οι εθελοντές, που με τη δική τους πολύτιμη προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου μας. Οι εθελοντές μας απασχολούνται σε όλες μας τις δράσεις πανελλαδικά και καλύπτουν βασικές ανάγκες, τόσο με την ειδικότητά τους όσο και με την εκπαίδευσή τους στις προκαθορισμένες δράσεις του Οργανισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει φροντίδα και καθοδήγηση στους εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του Οργανισμού. Μηνιαίως πραγματοποιούνται ομάδες εποπτείας από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους. Παράλληλα βασικό μας μέλημα αποτελεί και η ηθική ανταμοιβή των εθελοντών μας.

Το «προφίλ» των εθελοντών μας

Ο εθελοντής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι «νέος» από 16 έως 76 ετών με διάθεση προσφοράς και συμμετοχής στα κοινά. Συνήθως είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γυναίκα, με σπουδές ή εμπειρία στα παιδαγωγικά. Βέβαια όπως σε κάθε οικογένεια έτσι και στον Οργανισμό μας απαντώνται προσωπικότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο εθελοντικό δυναμικό μας.

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής

 • Ατομική Συνέντευξη
 • Συμπλήρωση Ερωτηματολογίου
 • Παρακολούθηση Εκπαίδευσης (κύκλοι εκπαιδεύσεων)
 • Συμπλήρωση Κώδικα Δεοντολογίας
 • Προσκόμιση απαραίτητων εγγράφων (υγεία, ποινικό μητρώο, ταυτότητα)
 • Τοποθέτηση στη δράση που θα απασχοληθεί εθελοντικά

Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής δραστηριότητας παρέχεται:

 • Εποπτεία
 • Αξιολόγηση

Μορφές Εθελοντισμού

 • Ατομικός εθελοντισμός
 • Συλλογικός εθελοντισμός/Εταιρικός Εθελοντισμός

Ο εταιρικός εθελοντισμός στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει δημιουργήσει ένα δίαυλο προσφοράς και επικοινωνίας μεταξύ του Οργανισμού μας και διάφορων εταιρειών που εμπράκτως αποδεικνύουν πως αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία. Μέσα από την εμπειρία μας βλέπουμε μία σχέση εταιρικής εθελοντικής δραστηριότητας να μετουσιώνεται με το χρόνο σε σχέση δυνατής φιλίας που αμφότεροι οικοδομούμε εμπειρίες.

 • Τακτική – Έκτακτη δραστηριοποίηση

Τομείς Εθελοντικής Δραστηριοποίησης

Φροντίδα Παιδιών στα Νοσοκομεία

Παιδιά που κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνθηκαν από την οικογένειά τους και μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, βρίσκονται στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Οι εθελοντές μας καλούνται να τα φροντίσουν και να τους προσφέρουν την αγκαλιά που τόσο τους λείπει για όσο διάστημα παραμένουν εκεί.

Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων

Στα Νοσοκομεία Παίδων και σε Παιδιατρικές Κλινικές Αθήνας Θεσσαλονίκης και Πάτρας, υλοποιείται πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης, που έχει ως στόχο να εμψυχώσει τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή. Η συμβολή και συμμετοχή των εθελοντών μας εκεί είναι ανεκτίμητη.

Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας

Στους χώρους αυτούς η προσφορά των εθελοντών μας, στην τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται, είναι πολύ σημαντική, καθότι προωθούνται τόσο στα Σπίτια μας όσο και χιλιάδες οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι

Αξιοποιώντας την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε το «Εργαστήρι» μας, στο οποίο εκτός από μπομπονιέρες και προσκλητήρια παράγονται κατασκευές που διατίθενται στα παζάρια μας.

Παζάρια/Εκθέσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορα παζάρια και εκθέσεις, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δράσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών για το έργο μας. Φυσικά η παρουσία των εθελοντών μας και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη και πολύτιμη.

Διοικητική/Γραμματειακή Υποστήριξη

Στα γραφεία μας υπάρχουν εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή απλά … μόνο την όρεξη των εθελοντών μας για αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες!

Τα Σπίτια μας

Τα Σπίτια μας είναι ο τελευταίος σταθμός ενός εθελοντή. Εκεί οι εθελοντές συμβάλλουν στη φροντίδα του σπιτιού αλλά κυρίως των παιδιών μας!

Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα

Σημαντική και ουσιαστική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Κάθε είδους επαγγελματίες, κάθε χώρου, κάθε ειδικότητας είναι απλά … πολύτιμοι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, καθηγητές, και όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν)

YouSmile

Όσοι είναι μαθητές και θέλουν να γίνουν Εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν στο YouSmile.gr. Το YouSmile.gr είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2012 κι έχει σκοπό να δώσει ευκαιρία σε εφήβους και νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, σε εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των Παιδιών. Παράλληλα είναι πρεσβευτές του Οργανισμού στην προσπάθεια να προωθήσουν και να ενημερώσουν για την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά». Για περισσότερες επισκεφθείτε το www.yousmile.gr

Πρακτικός οδηγός εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους.