«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στις Βρυξέλλες στο 12ο Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

19 Απριλίου 2019

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στο 12ο Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 2 & 3 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει οι ευρωπαϊκές κοινωνίες για να προστατεύσουν άμεσα και αποτελεσματικά κάθε παιδί του οποίου τα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για το πώς τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν έμπρακτα στην λήψη αποφάσεων σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και κρίθηκε απαραίτητη η άμεση εμπλοκή τους σε θέματα που τα αφορούν με στόχο να δημιουργήσουν μία Ευρώπη φιλική και πολλά υποσχόμενη προς τη νέα γενιά.

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ευρωβουλευτής κα. Anna Maria Corazza Bildt, υπεύθυνη για τον τομέα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε αναγκαία τη δημιουργία εργαλείων που θα δίνουν χώρο στα παιδιά να εκφραστούν και να ακουστούν.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2012 συντονίζει το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile, στο οποίο έχουν συμμετάσχει πάνω από 10.000 μαθητές και 400 σχολεία. Το YouSmile δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν και να ακουστεί η φωνή τους σε θέματα που τα αφορούν και τα απασχολούν τόσο από τους ενήλικες όσο και από τα άλλα παιδιά με κύριο στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού.

 

Το 12ο Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού έκλεισε με την υπόσχεση από τους αρμόδιους πως η συμμετοχή των Παιδιών στη λήψη αποφάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα της επόμενης σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα παιδιά είναι οι αυριανοί ηγέτες και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τον σεβασμό που τους αρμόζει καθώς και να έχουμε εμπιστοσύνη στα οράματα και στις ιδέες τους.