«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε άσκηση Μείζονος Ατυχήματος Ναυστάθμου Σαλαμίνας

15 Μαίου 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15  Μαΐου 2025

 

Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος Ναυστάθμου Σαλαμίνας

 

Την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025,  το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είχε την τιμή να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ), υπό την παρουσία του Αρχιπλοιάρχου (Μ) Σπύρος Μαντής ΠΝ, και του πρόεδρου του Οργανισμού κο Κώστας Γιαννόπουλος ως ενεργό μέλος της ομάδας.

Η άσκηση περιλάμβανε οχτώ (8) σενάρια, για «Πυρκαγιά σε Κτίρια», για «Πυρκαγιά σε Δασική Περιοχή για «Αναζήτηση Αγνοουμένων – Απεγκλωβισμό τραυματιών σε κτίριο» και «Ενοποίηση και Επέκταση Πυρκαγιών Συμβάντων– Εκκένωση ΝΝΣ (ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ) , « Μεταφορά Τραυματιών σε Σταθμό Πρώτων Βοηθειών».

Στην Άσκηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έθεσε στην διάθεση του ΠΝ, τις παρακάτω ομάδες, οχήματα, μέσα και εξοπλισμό:

  • Ομάδα Επικοινωνιών και Διαχείρισης Συμβάντος
  • Ομάδα Πρώτων Βοηθειών και Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Emergency Medical Technician ή Paramedic) υπό την παρουσία ιατρού
  • Ομάδα Διασωστών (πιστοποιημένοι από το ΕΚ.Α.Β.)
  • Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας
  • Πεζοπόρα Ομάδα Έρευνας

Επίσης, συμμετείχαν (έξι) 6 οχήματα της ομάδας, μία (1) Κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών (Ασθενοφόρο), μία (1) Κινητή Μονάδα Κυνοφιλικής Ομάδας Κ9 Unit, τρία (3) Οχήματα Άμεσης Επέμβασης 4x4 και μια (1) Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών και (Μobile Command Center). Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι μέσω της Κινητής Μονάδας Επικοινωνιών Διαχείρισης Καταστροφών , η οποία λειτουργεί με πλήρη αυτονομία και υποστήριξη κάθε είδους επικοινωνιών, παρεχόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΝ , απευθείας μετάδοση εικόνας από τα συμβάντα, εξασφαλίζοντας συνεχή επιχειρησιακή ενημέρωση ενώ παράλληλα μέσω GPS και live στίγματος της ασύρματης επικοινωνίας real time, τα monitors έδινα εικόνα του στίγματος της ομάδας διάσωσης στο πεδίο.

Στην Άσκηση  συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο ΠΒΧ Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ, το Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (747 ΕΜΤΧ) του Στρατού Ξηράς, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών (206ΠΑΥ), το Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας, Πυροσβεστικό Σώμα Πειραιά. Επιπρόσθετα συμμετείχαν, συνεργαζόμενες Εθελοντικές Ομάδες του Οργανισμού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔ) και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΛΕΦΕΔ).

Για ακόμη μια φορά, η προσομοίωση συνθηκών έκτακτης ανάγκης σε ρεαλιστικό περιβάλλον με την σύμπραξη δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εθελοντικών Ομάδων επιβεβαίωσε τον καίριο ρόλο της συνέργειας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων, στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας αξιοποιώντας στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ικανοποιητική επιχειρησιακή ανταπόκριση και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων.