«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2019

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου,  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή δράση του στον τομέα της Παιδικής Προστασίας ζητά άμεσες λύσεις για όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα και χρήζουν ψυχοθεραπευτικής βοήθειας

 

Τη φετινή χρονιά «Η Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και η Πρόληψη της Αυτοκτονίας» (Mental Health Promotion and Suicide Prevention) καθορίστηκε ως το κύριο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, καθώς η αυτοκτονία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει περίπου 800.000 θανάτους ανά έτος, αριθμό μεγαλύτερο από τους θανάτους που συμβαίνουν σε εμπόλεμη  περίοδο. Ενδεικτικά, κάθε 40 δευτερόλεπτα χάνεται μια ζωή από αυτοκτονία, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκόσμια στους νέους 15-29 ετών, με τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη σημερινή Ημέρα ενημερώνει για ακόμη μια φορά ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στα αδιέξοδα που βιώνουν τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια έχοντας δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε ενημέρωση και βοήθεια.


Στο πλαίσιο αυτό και δίνοντας έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους παρέχει δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μόνο για το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 271.996 τηλεφωνικές κλήσεις.  


Προσφέροντας έγκαιρη και πολλαπλή στήριξη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει το σύνολο των δομών και των υπηρεσιών του στη διάθεση όλων όσων αναζητούν βοήθεια και στήριξη με έμφαση στην επικοινωνία του Οργανισμού με τα παιδιά που βρίσκονται σε αδιέξοδο επισημαίνοντας ότι κάθε πρόβλημα έχει την λύση του και σίγουρα η αυτοκτονία δεν είναι η λύση.


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 12 Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων  τον συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Οργανισμού προς όφελος κάθε παιδιού που χρειάζεται βοήθεια.

 

Μέσα από τις δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης, τη διεπιστημονική σύμπραξη  για τη διαχείριση της κρίσης ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει και την άμεση κινητοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών του, έχει υποστηρίξει πολλά παιδιά και ενήλικες που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ως trusted NGO Partner της Facebook έχει αποτρέψει δεκάδες παιδιά και νέους να βλάψουν τον εαυτό τους.


Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία, λειτουργεί «Το Σπίτι του Παιδιού» ένα Κέντρο Ημέρας, στο οποίο εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα παρέχει Εξατομικευμένες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying, παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς.


«Το Σπίτι του Παιδιού» είναι μία ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στην Ελλάδα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου η διεπιστημονική ομάδα του πραγματοποιεί εξατομικευμένες συνεδρίες με τα παιδιά. Με τη δομή αυτή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές συνθήκες ή γεγονότα με στόχο την αποτροπή της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας ή την έγκαιρη, πρώιμη αντιμετώπισή τους.


Ενημερωθείτε για το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias:to-spiti-tou-paidiou/

 

Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και συμβουλευτείτε τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδί σας.