Πρακτικές συμβουλές πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας:
Συμβουλές πρόληψης από τους Γονείς προς τα Παιδιά.
Ο κίνδυνος του να εξαφανιστεί ένα παιδί φαντάζει τόσο μακρινός σε όλους μας … είναι καταστάσεις που βλέπουμε και ακούμε στα ΜΜΕ και συχνά απορούμε πώς μπορεί να συμβαίνουν.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι κίνδυνοι είναι πολύ μακρινοί μέχρι να γίνουν κοντινοί και μας αφορούν όλους.
Ο ρόλος του γονέα είναι να προετοιμάσει το παιδί του για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σαν παιδί και σαν ενήλικας. Και η εξαφάνιση είναι ένας από αυτούς τους κινδύνους.
Ν θυμάστε πάντα ότι οι δικές σας συμβουλές … μπορούν να του δείξουν το δρόμο για το σπίτι!
1. Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για τον κίνδυνο της εξαφάνισης.
Το να μιλήσεις σε ένα παιδί για ένα κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν το αγχώνει ούτε το προβληματίζει. Αντίθετα το προετοιμάζει για μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί και θα κληθεί μόνο του να αντιμετωπίσει.
2. Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειες του.
Ηγνώση λειτουργεί προληπτικά. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας αλλά και τι ώρα επιστρέφει. Σε περίπτωση που εξαφανιστεί θα κινητοποιηθείτε άμεσα.
3. Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας.
Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο.
4. Γνωρίζετε πάντα που είναι τα παιδιά σας και με ποιους.
Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Το να ξέρετε που είναι το παιδί σας και με ποιους, είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον.
5. Παρατηρήστε πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις.
Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πως αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πως μπορείτε να το βρείτε.
6. Διδάξτε στο παιδί την σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν.
Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν.
7. Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά.
Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Έτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και τον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους, δεν μαλώνουν αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μην γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν.
8. Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας.
Ένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δεν μιλάμε σε αγνώστους, δεν μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες
9. Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά.
Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, την διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος.
10. Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ώρη δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική Γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλοι επιστημονικά προσανατολισμένοι σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.
Τέλος, είναι σημαντικό να επαναλάβετε ότι στην Ελλάδα, παρά τις ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφορούν, δεν υπάρχουν απαγωγές ή απαγωγές ανηλίκων από τρίτους. Η ύπαρξη βαν που απαγάγει παιδιά είναι ένας αστικός μύθος. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Πρόσωπα 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε εξαφανισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους, καθώς και ανώνυμη καταγγελία εξαφανισμένων παιδιών.
Κάνοντας ανοιχτές συζητήσεις, ενδυναμώνοντας τα παιδιά μας και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, μπορούμε να τους δώσουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιηγηθούν στον κόσμο με αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα. Μαζί, ας δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μας μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.
Τι πρέπει να γνωρίζεις. Τι πρέπει να κάνεις εάν χαθείς:
Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης προς τα Παιδιά.
Έχει τύχει να περπατάς στο δρόμο και να δεις μια αφίσα ενός παιδιού που έχει εξαφανιστεί…
Έχει τύχει να βλέπεις τηλεόραση και να βλέπεις μια ανακοίνωση ότι ένα παιδί εξαφανίστηκε…
Αυτό που μπορεί να σκεφτείς είναι πόσο πολύ στενοχωριέται η μαμά του και ο μπαμπάς του αλλά και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που συμβαίνει στο παιδί. Και έχεις δίκιο….
Πολλές φορές σκέφτεσαι όμως ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο δύσκολή και να είναι μια κατάσταση πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις…
Απλά πρέπει να τα θυμάσαι και όλα θα πάνε καλά
1. Σε περίπτωση που δεν βλέπεις τη μαμά ή τον μπαμπά μείνε σταθερός/ή στη θέση σου. Θα σε ψάχνουν και αυτοί και αν κινείσαι δεν θα μπορούν να σε βρουν.
2. Φώναξε ή κάνε φασαρία με κάποιον τρόπο προκειμένου να αποφύγεις κινδύνους και να σε βοηθήσει κάποιος. Γρήγορα φύγε μακριά και φώναξε: "Αυτό το άτομο δεν είναι η μητέρα/ ο πατέρας/ο κηδεμόνας μου" εάν κάποιος προσπαθήσει να σας πάρει κάπου ή σας ακολουθεί.
3. Μην ακολουθήσεις κανένα, ιδίως άτομα που δεν ξέρεις, ακόμα και αν αυτά σου πουν ότι ξέρουν τη μαμά και τον μπαμπά. Ζήτα βοήθεια όχι από ένα άτομο, αλλά από πολλούς ταυτόχρονα. Βρες έναν άνθρωπο που καταλαβαίνεις ότι εργάζεται στο χώρο που βρίσκεσαι.
4. Οι αστυνομικοί δε δουλεύουν μόνο για να οδηγούν κάποιον/α στη φυλακή. Δουλεύουν και για να βοηθούν τα παιδιά. Μπορείς να τους εμπιστευτείς.
5. Σίγουρα δε φταις εσύ. Ατυχήματα συμβαίνουν. Ό,τι κι αν έχεις κάνει, ό,τι κι αν έχεις πει, δε φταις εσύ!
6. Απομνημονεύω διεύθυνση, τηλέφωνο δικών μου ανθρώπων: γονείς/κηδεμόνες. Δεν το φέρω επάνω μου με κάποιον τρόπο για λόγους ασφαλείας.
7. Πάντα συζητώ με τους γονείς μου πριν πάω κάπου, πριν δεχτώ κάτι ή πριν ακολουθήσω κάποιον ή ορίζω ένα κοινό σημείο συνάντησης μοναδικό στο χώρο.
8. Πάντα λέω στους γονείς μου πού είμαι και το λέω και σε ένα φίλο μου. Μπορεί να έχω διαφωνήσει με τους γονείς μου και να θέλω να περάσω λίγο χρόνο μόνος/η μου, μπορώ να το κάνω, όμως πρέπει να έχω πάντα στο μυαλό μου ότι οι δικοί μου θέλουν το καλό μου και να τους ενημερώνω για το που βρίσκομαι.
9. Μην αλλάζεις τη διαδρομή σου προς/από το σχολείο και μη φεύγεις νωρίτερα από το σχολείο αν δεν έχεις ενημερώσει.
10. Έχω δικαίωμα να πω ΟΧΙ σε ό,τι με τρομάζει, φοβίζει ή με κάνει να αισθάνομαι άβολα.
11. Μυστικά που με κάνουν να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια δεν υπάρχουν. Μυστικά από τη μαμά, το μπαμπά ή το δάσκαλο μου/τη δασκάλα μου δεν υπάρχουν.
12. Θυμήσου το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Στο Χαμόγελο του Παιδιού στο τηλέφωνο 116000 μπορείς να βρεις πάντα βοήθεια. Θα πας σε ένα καρτοτηλέφωνο είτε είναι πρωί είτε βράδυ και θα καλέσεις 116000 χωρίς τηλεκάρτα, θα ακούσεις παιδικά τραγουδάκια και μετά θα απαντήσει κάποιος που μόλις του πεις τι έχει συμβεί σίγουρα θα σε βοηθήσει.
Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις ακόμα και αν φοβάσαι πολύ… Είσαι πάντα ένα κομμάτι στη λύση των προβλημάτων σου!
Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι:
Συμβουλές αντιμετώπισης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών.
Οι εξαφανίσεις παιδιών αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο, καθώς είναι εκτεθειμένα σε καταστάσεις που δεν έχουν βρεθεί στο παρελθόν συνοδευμένα από μεγάλο άγχος και φόβο.
Ένα παιδί που δεν είναι κοντά στη μαμά και το μπαμπά είναι σε κίνδυνο. Συνήθως τα παιδιά δεν είναι κρυμμένα σε κάποια γωνία ή σπίτι. Περπατούν σε δρόμους, πλατείες ανάμεσα μας. Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε.
1. Ενημερωθείτε για τα παιδιά που αγνοούνται από το site www.hamogelo.gr
2. Εάν δείτε ένα παιδί μόνο του, μην το αγνοήσετε.
3. Ρωτήστε τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο αν ξέρουν το παιδί ή την οικογένεια του.
4. Ρωτήστε το αν έχει χαθεί ή αν θέλει τη βοήθεια σας.
5. Μην ρωτάτε πολλά προσωπικά στοιχεία καθώς τα παιδιά δεν εμπιστεύονται αγνώστους και μπορεί να φοβηθούν.
6. Καθησυχάστε το χωρίς να έχετε όμως σωματική επαφή (αγκαλιά ή άγγιγμα).
7. Ενημερώστε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
8. Μην φύγετε από το σημείο αν δεν βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι ασφαλές.
9. Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Το παιδί σου εξαφανίστηκε:
Συμβουλές αντιμετώπισης προς τους Γονείς.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στην παραλία, απολαμβάνοντας μια όμορφη μέρα με την οικογένειά σας, όταν ακούτε μια απελπισμένη μητέρα να φωνάζει για το παιδί της που εξαφανίστηκε. Ή ίσως βρίσκεστε σε διακοπές σε ένα μικρό χωριό, με την πεποίθηση ότι το παιδί σας γνωρίζει καλά την περιοχή, όμως δεν επιστρέφει στο σπίτι. Και μόνο η σκέψη ενός γονέα που αντιμετωπίζει μια τέτοια τρομακτική κατάσταση μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος σε όλους και όλες μας. Παρακάτω θα βρείτε τα πρώτα βασικά βήματα:
1. Βρες την πιο πρόσφατη φωτογραφία και ανάφερε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σου. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ. Μην φοβάσαι να αναφερθείς στις Αρχές για την εξαφάνιση.
2. Επικοινώνησε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβεις τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.
3. Να θυμηθείς αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
4. Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
5. Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
6. Επικοινώνησε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
7. Προσπάθησε να επικοινωνήσεις μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.
8. Οι ώρες και πιθανά οι μέρες περνούν… και εσύ δεν κοιμάσαι, δεν τρως για να μην απασχολείς το μυαλό σου και να είσαι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι γίνει. Όμως η δική σου σωματική κατάσταση είναι σημαντική για να είσαι αποτελεσματικός. Φροντίσου και ξεκουράσου για να είσαι πραγματικά έτοιμος.
9. Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας δείξτε του την αγάπη και το ενδιαφέρον σας και όχι το θυμό ή την απογοήτευση σας. Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του.
Πρόκειται για τις πιο δυσάρεστες και δύσκολες ώρες ενός γονέα…
Δεν είστε μόνοι σας… έχετε κάπου να πάτε, κάποιον να μιλήσετε. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι δωρεάν, εικοσιτετράωρη και απαντούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε θέματα παιδιών που έχουν φύγει ή εξαφανιστεί.