Σεμινάριο στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στην αντιμετώπιση της Ρητορικής και των Συμπεριφορών Μίσους κατά των μεταναστών/μεταναστριών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του έργου #HITproject

28 Νοεμβρίου 2019

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε Σεμινάριο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου «Hate Interrupter Teams: Youth counteracting hate speech towards migrants and minorities through participatory and creative campaigning», που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης  του Οργανισμού στις  25 Noεμβρίου, με την συμμετοχή 12 εκπροσώπων φορέων και διαμορφωτών της κοινής γνώμης.


Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους το έργο HIT αντιμετωπίζει την ρητορική και τις συμπεριφορές μίσους κατά των μεταναστών και η εμπλοκή των φορέων μέσω της δημιουργίας συμβουλίων των φορέων και η συμμετοχική συνεργασία τους από κοινού με τους ΗΙΤs στην παραγωγή υλικού για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.


Συγκεκριμένα, στο σεμινάριο συμμετείχαν η επιστημονική ομάδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και εκπρόσωποι από  την ΄Υπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNCHR), τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης  , το  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση , την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, την International Rescue Committee (IRC) και το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων. Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων από το χώρο του θεάτρου , της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.


Οι δραστηριότητες του σεμιναρίου επικεντρώθηκαν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Μαθαίνοντας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσω “Mainstreaming”.
  • Tα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος των παιδιών στην συμμετοχή και στην ενημέρωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
  • Η έννοια της  ρητορικής μίσους - εμπειρίες & περιστατικά συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών.
  • Ενημέρωση σχετικά με το HIT Journey και τις δράσεις του έργου ΗΙΤ σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
  • Ο συμβουλευτικός ρόλος των φορέων   - οι στρατηγικές  για την αντιμετώπιση ρητορικής και συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών (HSBM) μέσω της δημιουργίας των συμβουλίων των φορέων.
  • Πρακτικά εργαλεία και δραστηριότητες για την εμπλοκή των φορέων και την συμμετοχική συνεργασία από κοινού με τους ΗΙΤs στην παραγωγή υλικού για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Στο τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν την  θετική αξία των δημιουργικών εκστρατειών εναντίον της ρητορικής και των συμπεριφορών μίσους κατά των μεταναστών και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή των δημόσιων προσώπων  καθώς να θεμελιώσουν νέες συνεργασίες στο πλαίσιο του έργου ΗΙΤ.


Το έργο «Hate Interrupter Teams: Youth counteracting hate speech towards migrants and minorities through participatory and creative campaigning» έχει διάρκεια 24 μήνες και  στοχεύει στην ανάπτυξη ένα νέου μοντέλου ενδυνάμωσης των νέων στην αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων που αφορούν τους μετανάστες.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο εδώ.

 

Disclaimer: The HIT project (REC-RRAC-RACI-AG-2017-807861) has been co-financed with the support of the European Commission’s DG Justice and Consumers. Its contents and materials are the sole responsibility of its authors. The Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.