Καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στα καλά έργα

05 Δεκεμβρίου 2022

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας θα ήθελα να μοιραστώ μερικές στιγμές και σκέψεις από τη συνεργασία μου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ήμουν εθελοντής στον Οργανισμό για τρία χρόνια, ενώ ζούσαμε στην Ελλάδα. Χάρηκα την κάθε μέρα που μπορούσα να είμαι χρήσιμος για το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και όσους έχουν ανάγκη.


Τον περισσότερο καιρό απασχολούμουν ως εθελοντής στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αμαρουσίου. Εδώ είδα, για άλλη μια φορά, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων και των εταιρειών να προσφέρουν αναγκαία είδη, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνεργάτες και οι εθελοντές του Οργανισμού για τη διανομή αυτής της βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.


Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό…


Μία μέρα του 2022, όλοι μάθαμε για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ανάγκασε εκατομμύρια Ουκρανούς να αναζητήσουν ασφαλές περιβάλλον σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση αντιλήφθηκα ότι ως εθελοντής θα μπορούσα να προσφέρω και άλλες δεξιότητές μου στο «Χαμόγελο», το οποίο από την αρχή στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας από την Ουκρανία: τις γλωσσικές μου δεξιότητες. Το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, μέχρι τη στιγμή που ήρθε η ώρα να φύγουμε οριστικά από την Ελλάδα, βοηθούσα ως εθελοντής διερμηνέας του Οργανισμού στην επικοινωνία με ουκρανικές οικογένειες που έφτασαν στην Ελλάδα, καθώς και στις μεταφράσεις κειμένων και διαφόρων πληροφοριών.


Ως εθελοντές, δεν δίνουμε μόνο, αλλά και λαμβάνουμε (εμπειρίες, στιγμές, συναντήσεις, γνώσεις, κατανόηση, συναισθήματα). Όλα αυτά μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Επιπλέον, σήμερα, εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να βοηθήσουμε. Αύριο μπορεί να χρειαστούμε κι εμείς βοήθεια. Κανείς δεν μας υποσχέθηκε ότι αύριο θα ζούμε όπως ζούσαμε χθες. Η κατάσταση στη γειτονιά μας, στη χώρα μας και στον κόσμο αλλάζει συνεχώς.


Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στα καλά έργα. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ο χρόνος και οι δεξιότητές μας. Διαπίστωσα ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ανάγκη από ένα ευρύ φάσμα εθελοντών, που διαθέτουν διαφορετικές δεξιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν και ανάγκες για εθελοντική βοήθεια που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές, όπως οι μεταφράσεις.


Η εμπειρία μου και οι συναντήσεις με τους ανθρώπους του «Χαμόγελου» είναι αυτό που μπορώ να περιγράψω μόνο με τα καλύτερα λόγια, και όλα αυτά θα μείνουν ως πολύτιμες αναμνήσεις μου από την Ελλάδα.

 

*Το κείμενο γράφτηκε από τον Mindaugas, εθελοντή διερμηνέα/μεταφραστή του Οργανισμού, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά και στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.