Έναρξη δοκιμών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» της εφαρμογής για κινητά «ChildRescue» που θα ενημερώνει τους πολίτες για την αναζήτηση ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί

14 June 2019

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στην 3η συνάντηση εργασίας του Προγράμματος ChildRescue (Collective Awareness Platform for Missing Children Investigation and Rescue) που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Ιουνίου 2019 στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe - ΜCE) στις Βρυξέλλες.  


Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας 3 ετών (2018-2020) και συμμετέχουν 10 οργανισμοί από 6 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν φορείς εξειδικευμένοι στην διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων στην Ελλάδα (Το Χαμόγελο του Παιδιού) και το Βέλγιο (Child Focus), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE) με έδρα το Βέλγιο και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Η κοινοπραξία ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης στη Γερμανία (Frankfurt University of Applied Sciences) και των εξής Εταιριών: SingularLogic, UBITECH Ltd, MADE GROUP, Suite5 Data Intelligence Solutions Ltd (SUITE5).  


Στόχος της καινοτόμας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα ChildRescue είναι να συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αμεσότητας της επίλυσης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και στην βελτίωση της διαδικασίας εντοπισμού ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων/μεταναστών.


Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις που αφορούν την εξαφάνιση ενός παιδιού και το σημείο που εθεάθη τελευταία φορά, σε πραγματικό και ελάχιστο χρόνο μετά την δήλωση του περιστατικού στην Αστυνομία.


Η εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί θα δοκιμαστεί πιλοτικά στην Ελλάδα και στο Βέλγιο (Ιούλιος 2019 – Μάρτιος 2020) σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων και σε περιπτώσεις εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων. Η πιλοτική δοκιμή θα γίνει από τους φορείς που θεσμικά λειτουργούν το μηχανισμό Amber Alert και τις Ευρωπαϊκές Γραμμές για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 αλλά και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.


Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα βήματα της υλοποίησης του έργου και της πιλοτικής δοκιμής, το χρονοδιάγραμμα καθώς και ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την άρτια υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και με βάση την εμπειρία των οργανισμών που ξεκινούν την πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής.  


Ιστοσελίδα προγράμματος: https://www.childrescue.eu/