Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 07- 08 Σεπτεμβρίου 2021 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το κρίσιμο θέμα των εξαφανίσεων με τίτλο «Η αναζήτηση εξαφανισμένων ανηλίκων και ενηλίκων. Τι μπορεί να κάνουν οι Αστυνομικές Αρχές & οι συναρμόδιοι θεσμικοί φορείς»

09 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021

 

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο 07- 08 Σεπτεμβρίου 2021 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το κρίσιμο θέμα των εξαφανίσεων με τίτλο

«Η αναζήτηση εξαφανισμένων ανηλίκων και ενηλίκων.
Τι μπορεί να κάνουν οι Αστυνομικές Αρχές & οι συναρμόδιοι θεσμικοί φορείς»

 

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος RADAR (REC-AG-2019 / REC-RDAP-GBV-AG-2019) που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020)

 

●  Κώστας Γιαννόπουλος: Έχουμε αναπτύξει και θέτουμε στη διάθεση των Αρχών, τόσο πιστοποιημένα εργαλεία, όσο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ευρύτατο δίκτυο 150 συνεργατών που επικοινωνούν τις εξαφανίσεις με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτουν, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή δημοσιοποίηση.
●  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου συνεργασίας που θα βασίζεται στον συντονισμό και στην αμφίδρομη ενημέρωση.
●  Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης: Σε κάθε Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση πρόκειται να οριστούν δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα είναι εξειδικευμένα για τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν σε παιδιά όπως η κακοποίηση, η εξαφάνιση κ.λπ.
●  Alain Remue, Commanding Officer Missing Person Unit, Belgian Federal Police: Οι τρεις κανόνες διαχείρισης εξαφανισμένων ατόμων
   1. Κάθε εξαφάνιση είναι διαφορετική ακόμη κι αν αφορά στο ίδιο πρόσωπο. Η ρουτίνα σκοτώνει. Ποτέ μην επαναπαύεσαι θεωρώντας ότι τα ξέρεις όλα
   2. Οι πρώτες 24 ώρες είναι κρίσιμες σε κάθε εξαφάνιση
   3.  «Ποτέ μην πεις ποτέ». Συχνά ανατρέπεται το προφανές.
 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια με τίτλο «Η αναζήτηση εξαφανισμένων ανηλίκων και ενηλίκων. Τι μπορεί να κάνουν οι Αστυνομικές Αρχές & οι συναρμόδιοι θεσμικοί φορείς» στις 07-08 Σεπτεμβρίου 2021 στο νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, του Οργανισμού στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής. Η εκπαίδευση οργανώθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,  της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ., του Π.Σ., του Ε.Κ.Α.Β., και των Δημοτικών Αστυνομιών των Δήμων.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Επιτετραμμένος στην Αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο στην Ελλάδα, ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, και ο Διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Π.Σ.

 

Βασικοί εισηγητές των σεμιναρίων ήταν κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της εξαφάνισης και συγκεκριμένα:
●  ο κ. Alain Remue, Commanding Officer Missing Person Unit, Belgian Federal Police
●  η κα. Leslie Adamczyk,  FBI SSA, Crimes Against Children & Human Trafficking Unit, FBI & The National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC),
●  η κα. Kelly Bletsis,  FBI SSA, FBI Liaison to The National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC),
●  η κα. Leemie Kahng-Sofer, Director, Missing Children Division, The National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC),
●  η κα. Cole Crosby, FBI SSA Crimes Against Children & Human Trafficking Unit,

 

Από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μίλησαν:
●  ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού  και
●  ο κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Συντονιστής Επιχειρήσεων του Οργανισμού.

 

Την πρώτη ημέρα των σεμιναρίων (7/9/2021), συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, ήταν 2 υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλες τις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.

 

Τη δεύτερη ημέρα (8/9/2021), το σεμινάριο παρακολούθησαν απομακρυσμένα 303 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του ΓΕΕΘΑ, του Λ.Σ., του Π.Σ., του ΕΚΑΒ, και των Δημοτικών Αστυνομιών των Δήμων που συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις αναζήτησης αγνοούμενων παιδιών και ενηλίκων.

 

«25 χρόνια Χαμόγελο. 25 χρόνια, πέραν των άλλων μας δράσεων, είμαστε δίπλα σε κάθε εξαφανισμένο παιδί, και τα τελευταία δύο χρόνια δίπλα και σε κάθε εξαφανισμένο ενήλικα. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτερα. Στον Οργανισμό μας έχουμε ως αρχή να συμπληρώνουμε τους θεσμούς προς όφελος και υποστήριξη της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να ακούσουμε τις καλές πρακτικές, να μάθουμε από τα λάθη και να βελτιώσουμε τις συνθήκες και τις διαδικασίες σε θέματα εξαφανίσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, και σε απόλυτη συμφωνία με τις διεθνείς οδηγίες, σήμερα έχουμε αναπτύξει και θέτουμε στη διάθεση των Αρχών, τόσο πιστοποιημένα εργαλεία, όσο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ευρύτατο δίκτυο 150 συνεργατών (αεροδρόμια, Εθνικές Οδοί, Μετρό, ΑΤΜ τραπεζών κ.λπ.) που επικοινωνούν τις εξαφανίσεις με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτουν, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή δημοσιοποίηση. Παράλληλα, είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε ουσιαστικά τις Δημοτικές Αστυνομίες πανελλαδικά, οι οποίες λειτουργούν τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες και μέσα από την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες συνέργειες μας κάνει να ξεχωρίζουμε στην Ευρώπη σε θέματα εξαφανίσεων.» τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ως βασική επιδίωξη την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών με στόχο τη συνεχή βελτίωση.  

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου δήλωσε: «Η συνεχής παρουσία και η σπουδαία συνεισφορά του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και στον κρίσιμο τομέα της εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων στη Χώρα μας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά με την οργάνωση Σεμιναρίων προς στελέχη της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ. Η συνεργασία αυτή συνιστά μία επιπλέον έμπρακτη απόδειξη της σχέσεως Πολιτείας - Κράτους με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ως απάντηση στις νέες προκλήσεις που αναδύονται καθημερινά σχετικά με την εξαφάνιση ατόμων στην Ελλάδα».


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Επιτετραμμένος στην Αμερικανική Πρεσβεία και το Προξενείο στην Ελλάδα  κ. David Burger: «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει την ασφάλεια των παιδιών και των αγνοουμένων ως ύψιστη προτεραιότητα. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στην προστασία όλων των ανθρώπων από το έγκλημα και την εκμετάλλευση. Αυτά είναι θέματα που απαιτούν συλλογική συντονισμένη προσπάθεια και επαγρύπνηση, και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν κρίσιμο ρόλο». Αναλυτικότερα εδώ.

 

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε: «Η εξαφάνιση προσώπων είναι ένα θλιβερό φαινόμενο και παγκόσμιο πρόβλημα, που δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση και στην ελληνική κοινωνία. Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου συνεργασίας που θα βασίζεται στον συντονισμό και στην αμφίδρομη ενημέρωση. Θέλω να τονίσω το εκπαιδευτικό όφελος του σεμιναρίου ως προς την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή της τεχνολογίας στο ζήτημα αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα την καινοτόμο εφαρμογή Missing Alert του “Χαμόγελου του Παιδιού” που δίδει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής στην προσπάθεια ανεύρεσης αγνοουμένων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν διαχρονικά άριστες σχέσεις με “To Χαμόγελο του Παιδιού”. Συγχαρητήρια τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και στο προσωπικό του Οργανισμού για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του σεμιναρίου με την προσδοκία οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με το ευαίσθητο θέμα της ανεύρεσης εξαφανισμένων συνανθρώπων μας».

 

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης τόνισε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει συνάψει με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” Μνημόνιο Συνεργασίας που επιστεγάζει μία συνεργασία βασιζόμενη στην αγαστή συνέργεια και αλληλοβοήθεια. Στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της εξαφάνισης των  ενηλίκων και ανηλίκων εφαρμόζονται διεθνή πρότυπα και μοντέλα ως προς τη μεθοδολογία αναζητήσεων στον τομέα της έγκαιρης, ταχείας και μεθοδευμένης έρευνας μέσα από την ύπαρξη συντονισμένων ενεργειών. Είμαι βέβαιος ότι το διήμερο αυτό εκπαιδευτικό σεμινάριο θα ενισχύσει και ενδυναμώσει τον ρόλο των στελεχών μας. Να ευχαριστήσω τον κ. Γιαννόπουλο προσωπικά για τη διοργάνωση και την υλοποίηση, αλλά και για την καθοριστική συμβολή του Οργανισμού ως θεσμού πλέον στη χώρα μας για την εξιχνίαση περιστατικών εξαφανισμένων ατόμων, αλλά και για τη μετέπειτα ηθική, ψυχολογική και κοινωνική ενίσχυση και ενσωμάτωσή τους».


Ο Commanding Officer Missing Person Unit, Belgian Federal Police,  κ. Alain Remue μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτό που κατάλαβα όλα αυτά τα χρόνια που έχω το προνόμιο να κάνω αυτή τη δουλειά είναι ότι τα κακά νέα είναι συχνά καλύτερα από τα καθόλου νέα. Οι οικογένειες των εξαφανισμένων χρειάζονται να γνωρίζουν τι απέγιναν οι άνθρωποί τους. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή τη στιγμή κάπου στην Ελλάδα ένας παράξενος περπατά και έχει στο μυαλό του να κάνει κακό σε ένα παιδί. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Μπορούμε μόνο να είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε». Αναλυτικότερα εδώ.

 

Η Special Agent, Crimes Against Children & Human Trafficking Unit, κα Leslie Adamczyk επεσήμανε: «Οι περισσότερες απαγωγές παιδιών είναι ευκαιριακές, το θύμα δεν είναι στοχευμένο, απλά βρέθηκε σε λάθος στιγμή και θέση, ευάλωτο και διαθέσιμο στις ορέξεις του δράστη. Για αυτό και οι περισσότερες εξαφανίσεις συμβαίνουν σε συνηθισμένους χώρους, αυλές, δρόμους, πάρκα. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η σεξουαλική κακοποίηση. Οι “περίεργοι” γείτονες είναι δυστυχώς πολλές φορές οι συνήθειες ύποπτοι που θα αποδειχθούν και ένοχοι». Αναλυτικότερα εδώ.

 

Η Special Agent, FBI Liaison to The National Center for Missing and Exploited Children, κα Kelly Bletsis τόνισε: «Το προσωπικό του FBI συνεργάζεται με την ομάδα καταπολέμησης εμπορίας παιδιών του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά (NCMEC) για να διερευνήσει τις αναφορές και να εντοπίσει την  τοποθεσία και να υποστηρίξει την άμεση ανάκτηση παιδιών που πιθανολογείται ότι εμπλέκονται σε περιπτώσεις εμπορίας. Η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται στην προσπάθεια άμεσου εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών, αλλά αφορά και παλαιές υποθέσεις με μακρόχρονες απουσίες παιδιών». Αναλυτικότερα εδώ.


Director of Case Management at the National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC), Missing Children Division, κα Leemie Kahng-Sofer τόνισε: Η αποστολή μας είναι να βρίσκουμε εξαφανισμένα παιδιά και εκτός από τοπικές χειριζόμαστε και διεθνείς υποθέσεις. Η συνεργασία μας με τους ομοσπονδιακούς εταίρους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας. Οι επιχειρήσεις μας για να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών πραγματοποιούνται με την πολύτιμη συνεργασία του FBI. Ενεργούμε πάντα με την άδεια και υπό τον συντονισμό της αρμόδιας αρχής επιβολής του νόμου που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση κάθε υπόθεσης.


Ο FBI SSA, Crimes Against Children & Human Trafficking Unit, κ. Cole Crosby μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα φαινομενικά αθώο αίτημα φιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κρύβει έναν αδίστακτο εγκληματία. Από έρευνες βάσει καταθέσεων δραστών, αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να περάσουν μέχρι και  6 ώρες την ημέρα ψάχνοντας για θύματα, δεν έχουν πάντα συγκεκριμένα κριτήρια και διατηρούν σχολαστικές σημειώσεις δημιουργώντας ιστορικό για τα υποψήφια θύματά τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι αν δεν βρουν ανταπόκριση από την αρχή, προχωρούν σε επόμενο παιδί, δεν χάνουν χρόνο. Αντίθετα οι δράστες που καταφέρνουν να ανοίξουν κουβέντα με το παιδί, μπορεί να φθάσουν να το απειλούν ή ακόμη και να επιστρέψουν στο θύμα τους μέσα από διαφορετικό ψεύτικο λογαριασμό, εάν μπλοκαριστούν»  Αναλυτικότερα εδώ.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε τη λίστα συνεργατών στον μηχανισμό AMBER ALERT HELLAS, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην Ελλάδα.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό από τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια.

 

Περισσότερα για το έργο RADAR μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου Τηλ.11040
press@hamogelo.gr