30 Ιουλίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

30 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

30 Ιουλίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων
Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

 

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για το 2020 σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι: «Δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή για τον τερματισμό της εμπορίας ανθρώπων» και είναι αφιερωμένη στους «αστυνομικούς, στους κοινωνικούς λειτουργούς, στους επαγγελματίες υγείας, στο προσωπικό των ΜΚΟ και σε πολλούς άλλους στον κόσμο, που εργάζονται για την προστασία των ευάλωτων».

 

Από το 2013 η 30η Ιουλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων - World Day against Trafficking in Persons, με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ως προς την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ τα περισσότερα θύματα διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, καταναγκαστική επαιτεία, καταναγκαστικό γάμο, πώληση παιδιών, εξαναγκασμό στη συμμετοχή τους στο στρατό, ακόμη και  αφαίρεση οργάνων. Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο κοινή μορφή εκμετάλλευσης, ακολουθούμενη από την καταναγκαστική εργασία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΑ- Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας - που συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στη δημιουργία του οποίου έχει συμβάλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 που ξεκίνησε η λειτουργία του ως την 31η Ιανουαρίου 2020, υποβλήθηκαν αναφορές για 154 θύματα εμπορίας στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των ενήλικων θυμάτων είναι άτομα κάτω των 35 ετών. Τα 49 από τα 154 αναφερόμενα θύματα εμπορίας είναι παιδιά, εκ των οποίων τα 11 ασυνόδευτα ανήλικα.

 

Τα δεδομένα αυτά είναι ακόμη ανεπαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει επανειλημμένα επισημάνει οτι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού των θυμάτων. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των μηχανισμών έρευνας.

 

O οργανισμός έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τρόπους επικοινωνίας με δωρεάν πρόσβαση, όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο:

  • «Εθνική Γραμμή SOS 1056» που είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνική Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης και είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»
  • «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά & Εφήβους 116111»
  • Missing Alert App - Google Play εδώ - για Αpp Store εδώ
    Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνo στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα - παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
  • ChildRescue App https://www.childrescue.eu/download_app/
    Το ChildRescue είναι ένα πολλά υποσχόμενο έργο καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων.  Οι εταίροι του προγράμματος είναι οι: Missing Children EuropeChild FocusΤο Χαμόγελο του ΠαιδιούΕλληνικός Ερυθρός ΣταυρόςΕθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (DSSLab,συντονιστής), Frankfurt University of Applied SciencesSingular LogicUBITECHMADE GroupSuite5 Data intelligence solutions.

Μετά από ενημέρωση με οποιονδήποτε από τους ανωτέρω τρόπους, και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, μπορεί να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Amber Alert Hellas που ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων. Συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών φορέων. Κάθε φορέας επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει, όπως τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων, και προσφάτως και οθόνες ΑΤΜ.  

 

Ως προς τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα. O Οργανισμός ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό.

 

Σήμερα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Οργανισμός υλοποιεί πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων που απειλούν τα παιδιά, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε κάθε παιδί και οικογένεια στην Ελλάδα στους κρίσιμους τομείς  της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, αλλά και σε κάθε παιδί που παραβιάζονται με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά του.


Ως προς την Πολιτική και τη Δράση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον συγκεκριμένο άξονα

Από την ίδρυση του Οργανισμού το 1995, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δομήθηκε και στελεχώθηκε με πυξίδα τις αξίες για Φροντίδα, Αξιοπρέπεια και Ισότητα, και κατευθυντήριο οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση γα τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως προβλέπει για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας ή άλλων κριτηρίων.

 

Σε αυτό το πνεύμα ο Οργανισμός έχει  αναπτύξει ενεργό ρόλο και έχει συνάψει συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με αναγνωρισμένους φορείς, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών όχι μόνον σε επίπεδο αντιμετώπισης, αλλά και πρόληψης-θεραπείας-αποκατάστασης των φαινομένων.

 

Στα 24 χρόνια δράσης μέσα από  καθημερινές μάχες και χάρη στη συμβολή των υποστηρικτών του και την αφοσίωση εργαζόμενων και εθελοντών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να στηρίξει περισσότερα από 1.600.000 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένες και ολιστικές ποιοτικές υπηρεσίες.

 

Ιδιαίτερα ως προς το φαινόμενο της Εμπορίας, από την εμπειρία του Οργανισμού προκύπτει ότι όλοι οι ανήλικοι δυνητικά διατρέχουν κίνδυνο. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι συνθήκες φτώχειας, η παραμέληση ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία  και η εξάρτηση από ουσίες, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε φυγή ανήλικων από το οικογενειακό τους περιβάλλον,  και συνεπακόλουθα να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη θυματοποίησή τους. Οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.

 

Σε εθνικό επίπεδο, ο Οργανισμός συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου. Επίσης έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019, συντονίζεται από το ΕΚΚΑ και στοχεύει στη  δημιουργία όχι μόνο μηχανισμού αποτύπωσης, αλλά και προστατευτικού πλαισίου παροχής βοήθειας στα θύματα.

 

Σε διεθνές επίπεδο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως Oργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN Global Communications Unit), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE) και μέλος της Πλατφόρμας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.