12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2020

12 Αυγούστου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2020

 

12 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2020
Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile μέσα από τις δράσεις του κάνει πράξη τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Η συμμετοχή των νέων είναι καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και την ενδυνάμωση των θεσμών.  Η καμπάνια του ΟΗΕ για τους Νέους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και στον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει.


Η φετινή καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Δέσμευση και Ενεργός Συμμετοχή των Νέων στην Παγκόσμια Δράση» - “Youth Engagement for Global Action” επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των εθνικών και παγκόσμιων θεσμών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας τους. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη εκπροσώπησης των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων κρίσεων.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως Οργανισμός με συμβουλευτικό ρόλο στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI) συμμετέχει στην παγκόσμια καμπάνια και ενημερώνει για τη δράση του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile και της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού.


Από το 2009 με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών/εθελοντών ΥouSmilers και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Οργανισμός συντονίζει την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Παρέχοντας στην Ομάδα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε ο πρώτος ελληνικός Οργανισμός που έκανε πράξη το Άρθρο 12, για την Ελευθέρια Έκφρασης και την Παιδική Συμμετοχή, που αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά μέλη εκπαιδεύονται συνεχώς ως προς τα δικαιώματά τους και οργανώνουν ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας,  έχοντας παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Στα πλαίσιο της 30ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ομάδα πραγματοποίησε την καμπάνια «302010 - Δώσε μου το Δικαίωμα να Χαμογελάσω». Μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, ανέδειξε τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα αναφορικά με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συζητήσεις με διακεκριμένους επιστήμονες στις επιμέρους θεματικές.


Τα πορίσματα εντάχθηκαν σε Ψήφισμα με τις Προτάσεις / Θέσεις των παιδιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τα οποία παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στην Υφυπουργό Παιδείας και σε άλλους αρμόδιους φορείς, από τους οποίους έλαβαν αναγνώριση και υποστήριξη για αυτή τους τη δράση. Στις 20 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή 600 μαθητών/τριών στο Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΥouSmilers παρουσίασαν τις Προτάσεις και Θέσεις τους.


Το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile είναι η μοναδική ελληνική εθελοντική δράση για παιδιά και νέους. Στα 8 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του περισσότερα από 15.000 παιδιά και νέοι συμμετείχαν σε εθελοντικές δράσεις προσφέροντας ανακούφιση και Χαμόγελο σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως:

  • Σχολικό εκφοβισμό
  • Κακοποίηση  παιδιών
  • Φυγές εφήβων
  • Εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Ειδικότερα, κατά τη φετινή χρονιά στις δράσεις του ΥouSmile και παρά τις αντίξοες συνθήκες, συμμετείχαν 5.388 μαθητές και μαθήτριες από 190 σχολεία πανελλαδικά.


Στα 25 χρόνια από την ίδρυσή του από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο,  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δραστηριοποιείται τόσο στην αντιμετώπιση των φαινομένων που απειλούν τα παιδιά, όσο και στην εκπαίδευση των νέων για να κάνουν πράξη τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtags  #YouSmile, #IYD2020, #YouthEngagementForGlobalAction


Ενημερωθείτε για την καμπάνια «302010 - Δώσε μου το Δικαίωμα να Χαμογελάσω» και τις θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων.

 

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Δικτύου ακολουθώντας το Instagram του YouSmile εδώ
 
Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr