Σεξουαλική κακοποίηση Παιδιών: Υπεράνω πάσης υποψίας

13 Νοεμβρίου 2016

Γενικότερα η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φαινόμενο που καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Πολλοί μελετητές παρομοιάζουν τη γνώση για την κακοποίηση των παιδιών με ένα παγόβουνο. Όπως στο παγόβουνο φαίνεται μόνο η κορυφή και το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έτσι και στην κακοποίηση είναι γνωστό μόνο ένα μέρος ενώ το υπόλοιπο (και μεγαλύτερο) καλύπτεται από μυστικότητα.

Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες έρευνες το άτομο που κακοποίει σεξουαλικά παιδιά είναι άνδρας, άνω των τριάντα, ελεύθερος με περιορισμένη κοινωνική δραστηριότητα. Εάν είναι παντρεμένος είναι πιθανό να μην έχει καλή ερωτική σχέση με την σύντροφό του. Είναι ένα άτομο γνωστό στο παιδί και πολλές φορές αξιοσέβαστο της κοινωνίας. Τέλος είναι πιθανό να έχει και ο ίδιος κακοποιηθεί / παρενοχληθεί ως παιδί.


Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης που γίνονται γνωστές ισχύουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κάποια από αυτά ή –πολύ συχνά- και κανένα.

Η εμπειρία από τις περιπτώσεις που έχει χειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταδεικνύει ότι τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά μπορεί να είναι είτε άντρες είτε γυναίκες, διαφόρων ηλικιών και καταγωγής ενώ προέρχονται από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις.


Αυτό που ξέρουμε για τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά είναι ότι είναι άνθρωποι και έχουν την επιθυμία να το κάνουν. Πολλές φορές μάλιστα εφευρίσκουν διάφορους τρόπους να προσεγγίσουν τα παιδιά, χωρίς πάλι αυτό να τους καθιστά εξαιρετικά ευφυείς. Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, αλλά και της οικογένειας τους.

Γενικά δεν κυκλοφορεί κανένας και καμία με κάποια ένδειξη «κακοποιώ παιδιά». Άρα και η προσπάθεια απομόνωσης παιδιών από συγκεκριμένα άτομα μπορεί να είναι επιτυχής μπορεί όμως και όχι. Στόχος των γονέων δεν μπορεί να είναι ο εντοπισμός πιθανών σεξουαλικών δραστών αλλά η ενδυνάμωση του παιδιού να προστατευθεί από πιθανό κίνδυνο.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιού και γονέα αλλά και οι κανόνες ότι δεν κρατάμε τίποτε μυστικό από την μαμά, τον μπαμπά ή την δασκάλα είναι σημαντικοί δείκτες για την προστασία των παιδιών.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.