Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετείχε σε Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά

22 Απριλίου 2024

Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ακόμη μια Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο  των κοινών εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα - διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων σε κίνδυνο που προβλέπονται από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Διοικητή της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (Δ/ΔΕΝ), και συμμετείχαν δεκαεφτά (17) μέλη της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού.

Στην άσκηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Οργανισμού κος. Κώστας Γιαννόπουλος ως ενεργό μέλος της ομάδας, ένα (1) μέλος από το Ιατρικό κλιμάκιο, ιατρός, οκτώ (8) μέλη από την Πεζοπόρα ομάδα και την Ομάδα Τεχνικών Εργασιών, δύο (2) Κυνοφιλικές Ομάδες, δύο (2) οδηγοί οχημάτων, ένας (1) Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, ένας (1) Συντονιστής Επιχειρήσεων και ένα (1) μέλος που έδρασε ως γενικός συντονιστής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.

Συμμετείχαν και έξι οχήματα της ομάδας, μια (1) Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών και Διαχείρισης Καταστροφών, μία (1) Κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών (Ασθενοφόρο), μία (1) Κινητή Μονάδα Κυνοφιλικής Ομάδας Κ9 Unit, με ένα (1) Λεωφορείο Μεταφοράς Προσωπικού και Παιδιών για Έκτακτες Ανάγκες και με δύο (2) Οχήματα Άμεσης Επέμβασης 4x4.

Η άσκηση περιλάμβανε τέσσερα σενάρια, σενάριο για «Φυσική Καταστροφή – Σεισμός & Πυρκαγιά σε Κτίριο», για «Φυσική Καταστροφή – Πυρκαγιά σε Δασική Περιοχή (έπειτα από πτώση κολώνας)», για «Τεχνολογικό Ατύχημα Πτώση Βαρελιών και Διαρροή Καυσίμων ΟTTO FUEL στην Περιοχή Αμφιάλης» και «Τεχνολογικό Ατύχημα Σύγκρουση Ηλεκτρικού Οχήματος».

Στο πλαίσιο της Άσκησης για «Φυσική Καταστροφή – Σεισμός & Πυρκαγιά σε Κτίριο», η Κυνοφιλική και η Πεζοπορική Ομάδα του Οργανισμού συνεπιχείρησε με την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) ενώ στην Άσκηση για «Φυσική Καταστροφή – Πυρκαγιά σε Δασική Περιοχή (έπειτα από πτώση κολώνας)», πραγματοποιήθηκε έρευνα με δύο (2) σκύλους εντοπισμού αγνοούμενων.

Τα σενάρια, όπως κάθε φορά με άκρως ρεαλιστικά στοιχεία και διαφορετικής θεματολογίας ώστε να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και να συμμετέχουν όλα τα μέλη των ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων που συμμετέχουν.

Η συμμετοχή του Οργανισμού ουσιαστική και καταλυτική για την έκβαση των υποθετικών περιστατικών, που είχαν στόχο να εντοπιστούν σημεία που χρήζουν βελτίωση  και όσοι συμμετέχουν σε τέτοια περιστατικά να είναι συντονισμένοι και άρτια καταρτισμένοι. Πιο συγκεκριμένα, έθεσαν στη διάθεση του ΕΚΑΒ την Κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών (Ασθενοφόρο) για τη μεταφορά τραυματιών και παράλληλα η εκκένωση του δημόσιου κτιρίου και η μεταφορά των παιδιών σε κίνδυνο, πραγματοποιήθηκε με χρήση του Λεωφορείου Μεταφοράς Προσωπικού και Παιδιών του Οργανισμού.

Φωτογραφικό υλικό από την Άσκηση του Απριλίου 2024 εδώ: https://hamogelo-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/danaekastani_hamogelo_gr/Epl8ByadqTZPmIF9FCp6G4sBDA1KQ4QRyFJBFPTBv8J0BA?e=bgd9lt