«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλλει στο 11ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις Βρυξέλλες

15 Νοεμβρίου 2017

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνέβαλε με την εμπειρία του στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2017. Τη φετινή χρονιά το Φόρουμ εστίασε στο θέμα των παιδιών που στερούνται της ελευθερίας τους και στις εναλλακτικές της κράτησης των παιδιών προσελκύοντας φορείς από τα κράτη-μέλη, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, μη-κυβερνητικών Οργανισμών, Συνηγόρων του Παιδιού, των Ευρωπαϊκών Θεσμών, επαγγελματίες στο πεδίο και ακαδημαϊκούς.

Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Θεσμών και διεθνών οργανισμών συζήτησαν το νομοθετικό πλαίσιο των πολιτικών γύρω από το ζήτημα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συζητήσεις γύρω από τα ζητήματα των παιδιών σε σύγκρουση με τον νόμο, παιδιά σε κράτηση σε πλαίσιο μετανάστευσης, παιδιά σε ιδρυματικούς θεσμούς (που στερούνται γονικής φροντίδας, με αναπηρία, προβλήματα ψυχικής υγείας) και παιδιά γονέων που βρίσκονται φυλακισμένοι.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού μοιράστηκε την εμπειρία του μέσα από τις ανάγκες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και την ανάγκη προστασίας χιλιάδων παιδιών και οικογενειών προσφύγων και μεταναστών. Συγκεκριμένα, τόνισε με έμφαση το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα έχοντας τοποθετηθεί σε πρόχειρα camps και διαμερίσματα παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό απομονωμένοι και αόρατοι από την υπόλοιπη κοινωνία. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη για την παροχή ολιστικών λύσεων για τα παιδιά που βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες για εκπαίδευση, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική υποστήριξη.

Επιπρόσθετα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξέφρασε την ανησυχία του για τις «εναλλακτικές λύσεις» που προτάσσονται για τα παιδιά σε καθεστώς κράτησης είτε σε «camps» είτε στα λεγόμενα «hotspots» και συνάμα την ελπίδα του προκειμένου οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συμβολή των Εθνικών Προγραμμάτων Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ολιστικής αυτής προσέγγισης που απαιτείται για την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων στην κράτηση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.