«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμβάλλει στη Συνάντηση του ΟΑΣΕ για την εμπορία κατά των παιδιών

05 June 2018

Βιέννη, 5 Ιουνίου 2018

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε στη Συνάντηση που συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) / Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ στις 28 και 29 Μάιου στη Βιέννη.


Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της παιδικής εμπορίας, ένα θέμα που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την ιταλική Προεδρία του ΟΑΣΕ, ως μέρος της λεγόμενης 3ης διάστασης της ήπιας ασφάλειας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κλήθηκε να συνδράμει με την εμπειρία του στο πεδίο παιδικής προστασίας στις συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας πολιτών που συμμετείχαν στη συνάντηση.


Πιο συγκεκριμένα, ο Πρέσβης (Επ.) Marc Van den Reeck, Επικεφαλής Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού, τόνισε τη σύνδεση του φαινομένου των εξαφανίσεων παιδιών με τους κινδύνους της εμπορίας, όπως επίσης και την ανάγκη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των αρχών επιβολής του νόμου, των επαγγελματιών υγείας και των σχολικών κοινοτήτων προκειμένου να διασφαλίζεται  η άμεση αναγνώριση και κινητοποίηση για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά με δεδομένο το γεγονός ότι αποτελεί τον εθνικό φορέα που λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και στο επίπεδο άμεσης παρέμβασης για την προστασία των παιδιών.


Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν εκτενώς τους παράγοντες ευαλωτότητας των παιδιών, τονίζοντας το γεγονός ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική εκμετάλλευση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης που πηγάζουν από παράγοντες όπως παραμέληση, προβλήματα που προκύπτουν από διαπροσωπικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και εξάρτηση σε ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησης τους.  


Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα προστασίας παιδιών προσφύγων και μεταναστών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων που χρήζουν άμεσης διεθνούς προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράστηκε την εμπειρία του από την λειτουργία ενός μικτού μοντέλου εναλλακτικής φροντίδας για παιδιά μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, ενώ τόνισε τη σημασία διασφάλισης της προστασίας και ενσωμάτωσης των παιδιών ως συμπληρωματικών στόχων.