«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός και οι κίνδυνοι του διαδικτύου»

29 Μαρτίου 2021

Η Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών Δήμου Ληξουρίου σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου» πραγματοποίησαν την Τετάρτη 24 Μαρτίου ενημερωτική τηλεδιάσκεψη - συζήτηση με θέμα «Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού».
 
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό του υπεύθυνου της Ομάδας Εθελοντών Αιμοδοτών του Δήμου Ληξουρίου κ. Διονύση Πρεντάνου, παρουσία του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Γιώργου Κατσιβέλη και του Aντιδήμαρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γάλεμπ Ντιουάνι, συμμετείχαν με εισηγήσεις η κα Δανάη Νταφούλη κλινική ψυχολόγος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η κα Ιωάννα Χαρδαλούπα ψυχολόγος από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη, Νομικός από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

 

Επιπρόσθετα, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης διοικητικά μέλη του Δήμου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανάγκες των παιδιών αναφορικά με καίρια θέματα που άπτονται της παιδικής προστασίας.
    
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τρόπους που μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τέτοια φαινόμενα αλλά και τον ρόλο των ενηλίκων απέναντι σε αυτά καθώς και βασικές συμβουλές όπως:

 

Δεξιότητες «καλού ακροατή»: ακούμε ενεργητικά, δεν επικρίνουμε, αποφεύγουμε τις ταμπέλες, ενθαρρύνουμε τη συναισθηματική έκφραση, δημιουργούμε πλαίσιο αποδοχής και ενσυναίσθησης.
Αν το παιδί μοιραστεί μαζί σας μια ιστορία εκφοβισμού, επικεντρωθείτε στις ανάγκες του/της.
Αν υπάρχουν υποψίες για περιστατικά εκφοβισμού, συζητείστε το ανοιχτά και λάβετε τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος.
Ξεκαθαρίστε ποιες συμπεριφορές είναι επιτρεπτές και ποιες απαγορεύονται.
Ορίστε ξεκάθαρους κανόνες και βάλτε σαφή όρια.
Παρεμβείτε αναλόγως σε κάθε περιστατικό επιθετικής συμπεριφοράς.
Παρατηρείστε τυχόν αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του παιδιού
Καταρρίψτε την του μυστικού.
Σημαντική η συχνή επικοινωνία και η αμφίδρομη ενημέρωση γονέων-εκπαιδευτικών για τις ανάγκες και την εξέλιξη του παιδιού (ομάδες γονέων, σχολές γονέων, ενημερωτικές εκδηλώσεις, κλπ.)
Δώστε οι ίδιοι το παράδειγμα - αποτελέστε οι ίδιοι υγιή πρότυπα για τα παιδιά σας.

 

Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η αρνητική αντίδραση σε μία δυσκολία είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από τις αντιξοότητες της ζωής. Μάλιστα, η αναγνώριση της δυσκολίας και η αποδοχή τόσο των δικών μας αντιδράσεων όσο και των παιδιών με συμπόνια και όχι επικριτικότητα, αποτελεί σημαντικό στήριγμα σε καιρούς δυσκολίας.