«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τον απολογισμό του προγράμματος «Υποστήριξη στην Εργασία»

05 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04 Σεπτεμβρίου 2019

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τον απολογισμό του προγράμματος «Υποστήριξη στην Εργασία»

 

Τον απολογισμό του προγράμματος «Υποστήριξη στην Εργασία» παρουσίασε ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης, τις υπηρεσίες στήριξης, τους στόχους και τα οφέλη.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιδιώκει και αξιοποιεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης των δράσεων και των ενεργειών του με σκοπό τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Επίσης, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του Οργανισμού, η οποία απέφερε άριστα αποτελέσματα κατά την υλοποίηση του προγράμματος και κατάφερε να στηρίξει οικογένειες, οι οποίες πλέον μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

 

Το πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 21.06.2018 έως και τις 16.09.2019, είχε ως σκοπό την ολιστική υποστήριξη, μέσω της κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση, 100 ωφελουμένων/ μέλη οικογενειών που ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού και κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Η πράξη αποτέλεσε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ενεργειών και δράσεων, η οποία στόχευε στην ένταξη των δυνητικά ωφελούμενων στην τοπική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 αποφυλακισμένοι γονείς, 13 οικογένειες αποκλεισμένες από την κατοικία και 82 οικογένειες, οι οποίες ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

 

Ο σκοπός του προγράμματος επιτεύχθηκε μέσω συμβουλευτικής υποστήριξης (ψυχοκοινωνικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής), προγραμμάτων επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, διασύνδεσης με άλλα τμήματα και δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και διασύνδεσης με άλλους φορείς και υπηρεσίες. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 600 ώρες ατομικών συναντήσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η οποία περιελάμβανε την ενημέρωση για το σκοπό του προγράμματος, τη λήψη κοινωνικού ιστορικού, την έρευνα για θέματα εργασίας και την ενίσχυση της αυτογνωσίας, αλλά και 720 ώρες ατομικών συναντήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής, μέσω της πληροφόρησης, της κατάρτισης σε δεξιότητες, της κινητοποίησης και της ενθάρρυνσης ως προς την ένταξη/ επανένταξη στο εργασιακό περιβάλλον. Αντίστοιχα, με στόχο την κινητοποίηση και ενθάρρυνση των ωφελουμένων υλοποιήθηκαν επιπλέον 100 ώρες ομαδικών συναντήσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, και 400 ώρες ομαδικών συναντήσεων επαγγελματικής συμβουλευτικής.

 

Οι συμμετέχοντες απέκτησαν τις κατάλληλες γνώσεις που καθιστούν κάθε ωφελούμενο ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Απέκτησαν δωρεάν θεωρητική κατάρτιση από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έντυπο εκπαιδευτικό υλικό, σχετικό με το αντικείμενο της κατάρτισης και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Looking for job» και δικτυωθήκαν με επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους. Επιπλέον, οι ωφελούμενοι, οι οποίοι υλοποίησαν το πρόγραμμα, επωφελήθηκαν ως προς την ενδυνάμωση και κινητοποίηση για συμμετοχή σε δράσεις εκπαίδευσης, την κατάρτιση για την (επαν)ένταξη στη αγορά εργασίας και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τους 100 ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, συμμετείχαν σε ομαδικές και ατομικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και εργασιακής υποστήριξης 20 επιπλέον εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας της Θεσσαλονίκης, αλλά και ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν σε Σπίτια του Οργανισμού και πλέον διαβιούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ολιστικής υποστήριξης των ωφελούμενων, πραγματοποιήθηκε διασύνδεση με άλλα τμήματα του Οργανισμού, όπως το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το Τμήμα Στήριξης Παιδιών με Προβλήματα Υγείας και η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111.

 

Τέλος, κατά τη λήξη του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Οργανισμού, εκπαίδευση των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα. Η εκπαίδευση είχε σαν στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στις παραπάνω δομές στο πλαίσιο της  ψυχοκοινωνικής και εργασιακής συμβουλευτικής ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού που εξυπηρετεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού».


Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο «Υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» της επενδυτικής προτεραιότητας «064.9iii - Καταπολέμηση των διακρίσεων και υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με κωδικό ΟΠΣ 5010819, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Ευχαριστούμε πολύ την Βιομηχανία Άλατος ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ ΑE για την κάλυψη εξόδων και μισθώματος του χώρου υλοποίησης του προγράμματος