«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και υπηρεσιών στηρίζει σταθερά και πολυδιάστατα τον θεσμό της Οικογένειας

16 Μαίου 2020

15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και υπηρεσιών
στηρίζει σταθερά και πολυδιάστατα τον θεσμό της Οικογένειας

 

Στις 15 Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας. Aναμφίβολα μια ξεχωριστή ημέρα, που τιμά τη σπουδαιότητα της οικογένειας ως το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας πλήρη επίγνωση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει ο θεσμός της Οικογένειας για τη διατήρηση του συνεκτικού ιστού της κοινωνίας, εργάζεται συστηματικά, 24 και πλέον χρόνια, ώστε κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και απειλείται η συνοχή και η λειτουργικότητά της να μπορέσει να καταστεί δυνατή και ικανή να ανταποκριθεί στο πολλαπλό και δυναμικό ρόλο της για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των μελών της και ειδικότερα των παιδιών.

 

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο βρίσκεται δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας δωρεάν ολιστική, πολλαπλή υποστήριξη. Μέσα από ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και δράσεων πρόληψης και παρέμβασης και υλικοτεχνικών υποδομών, έχει ως κύριο μέλημα την ενδυνάμωση της οικογένειας και τη διασφάλιση της ευημερίας, της αξιοπρέπειας και της αυτάρκειάς της. Ειδικότερα, ο Οργανισμός για τον σκοπό αυτό διαθέτει:

Γραμμές Βοήθειας στελεχωμένες από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους με σκοπό τη συμβουλευτική υποστήριξη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και δράσεων σε παιδιά και οικογένειες που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια:

      ⁂ Την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»  
      ⁂ Την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000»
      ⁂ Την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111»

«Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας» με σκοπό τη φροντίδα παιδιών, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητά τους.

Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, στελεχωμένο από εξειδικευμένο προσωπικό με σκοπό την πολλαπλή στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Πολυϊατρείο που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας και τις 4 Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, με στόχο την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών σε κάθε παιδί με πρόβλημα υγείας, με έμφαση σε εκείνα που λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Παιδιατρική κατ’ οίκον Νοσηλεία, όπου  εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματικών υγείας του Οργανισμού, με κινητή ιατρική μονάδα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις  σε παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Φιλοξενία οικογενειών από την περιφέρεια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία Παίδων.
«Το Σπίτι του Παιδιού» στην περιοχή του Ζωγράφου, που είναι ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες.
Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης σε  όλη την Ελλάδα, που παρέχουν ολιστικά  στήριξη σε παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ειδικότερα σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου εμπλέκονται παιδιά ο Οργανισμός  αναλαμβάνει την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την προστασία και την κοινωνική επανένταξή τους.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης κατά την οποία σημειώθηκε όξυνση του φαινομένου της Ενδοοικογενειακής Βίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνάψει  συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» όμως αποτελεί μια ευρύτερη οικογένεια που έχει μεγαλώσει και μεγαλώνει στην «αγκαλιά» του εκατοντάδες παιδιά, αναδεικνύοντας τις βασικές αρχές της οικογένειας, που είναι η ανιδιοτελής αγάπη, η προστασία και ο σεβασμός στα δικαιώματά  των μελών της, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων που είναι τα παιδιά.

 

Στα 11 Σπίτια του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας έχουν βρει μια πραγματική οικογένεια που τα έχει αγκαλιάσει με σεβασμό, διακριτικότητα αλλά κυρίως με περίσσια αγάπη και στοργή.

 

Τα λόγια των ενηλίκων παιδιών που μεγάλωσαν στο Οργανισμό, από επιστολή που εστάλη πρόσφατα στον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο, αποτυπώνουν με τον καλύτερο, τον πιο αυθεντικό τρόπο το τεράστιο έργο που επιτελείται 24 και πλέον χρόνια αλλά κυρίως τις σχέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και αλληλεγγύης που ενώνουν την μεγάλη οικογένεια του «Χαμόγελου».

 

Παρατίθεται απόσπασμα:

…Θέλουμε για ακόμη μια φορά να εκφράσουμε τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουμε στο Χαμόγελο και σε εσάς. Στο Χαμόγελο που έγινε η οικογένειά μας και το σπίτι μας. Στο Χαμόγελο που μας έφερε όλους κοντά και καταφέραμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.  Στο Χαμόγελο που μας έφερε κοντά σε ανθρώπους που μας αγαπούν και έδωσαν και την ψυχή τους για να μεγαλώσουμε σαν όλα τα παιδιά: με αγάπη, στοργή και ασφάλεια. Σε εσάς που δεν σταματήσατε λεπτό να τρέχετε συνεχώς για να μην μας λείψει τίποτα! Σε εσάς που βάλατε πάνω από όλα τις ανάγκες μας για να μπορέσουμε βγούμε στον κόσμο των ενηλίκων προετοιμασμένοι και να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σε εσάς που μας δείξατε πως δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την οικογένεια και το χαμόγελο ενός παιδιού. Σε εσάς που πάντα μας λέγατε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!