«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Pr.E.P.E.I.» κοντά σε 200 Εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και Δυτικής Αττικής

08 Δεκεμβρίου 2022

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 υλοποιήθηκε επιμόρφωση σε 200 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Pr.E.P.E.I.», με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών/ριών για την ενδοσχολική βία και εκφοβισμό.


Το έργο παρουσιάζει τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών, όπως τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη, το Μορφονιό  να συμμετέχουν σε διαφορετικά σενάρια, όπου λαμβάνουν χώρα επεισόδια εκφοβισμού. Η αξιοποίηση ενός κλασικού ήρωα μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό, προωθώντας κοινωνικές αξίες και αρχές για χρήση εντός της τάξης.


Οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες τους, να τοποθετηθούν σε καίρια ζητήματα της εποχής με απώτερο στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες απέναντι στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.


Ο Καραγκιόζης έχει τη δυνατότητα να παρακινεί τα παιδιά και να διευρύνει τη δημιουργικότητα τους. Τα παιδιά μιμούνται ήρωες, δημιουργούν αυτοσχέδιους διαλόγους, εκφράζουν τα συναισθήματα τους και δημιουργούν δικές τους ιστορίες που τις εμπλουτίζουν με μοναδικούς χαρακτήρες. Επιπροσθέτως, ενεργοποιεί  τη φαντασία μέσα από την επαφή με έναν κόσμο φανταστικό, με αυθορμητισμούς, συνδυασμό εικόνας, λόγου, μουσικής και κίνησης.


Το παραδοσιακό θέατρο κινητοποιεί την παιδική ψυχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όπως η απλότητα, η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός. Μέσα από την κωμική του φύση, το Θέατρο Σκιών, τονίζει τη θετική πλευρά της ζωής και προωθεί ως στάση  ζωής τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Η πολύπλευρη διάσταση του θεάτρου σκιών διδάσκει το σεβασμό και την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην κοινωνική ζωή μέσα από τις διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές.  


Κοινή αποδοχή όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι ο Καραγκιόζης με την παρέα του  μέσα από τη συγκεκριμένη επιμόρφωση συνεισφέρει στη θεατρική αγωγή, στη γλώσσα σε μαθήματα που διδάσκονται καθημερινά  καθώς τα παιδιά- δημιουργοί ενισχύουν τις γνωστικές τους ικανότητες αλλά και την αυτοπεποίθηση τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους φιγούρες, μια διαδικασία που ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη συμμετοχή. Μέσα από την εργασία σε ομάδες, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν καλύτερα και να αντιληφθούν τη μοναδική προσωπικότητα και χαρακτηριστικά μέσα από τη συνεργασία.