«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου 2018

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για άλλη μια φορά, ζητά άμεσες λύσεις για όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα και χρήζουν ψυχοθεραπευτικής βοήθειας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εδώ και 23 χρόνια, μεγαλώνει στα Σπίτια του παιδιά θύματα κακοποίησης, εγκατάλειψης, παραμέλησης. Παιδιά διαφόρων ηλικιών ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής, που οι αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σήμερα 290 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του, ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον κι έχουν όλα τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου κάποια παιδιά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Σπίτια του, παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας λόγω των τραυματικών εμπειριών που είχαν από το δυσλειτουργικό οικογενειακό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα ακραίες και επιθετικές συμπεριφορές προς τον εαυτό τους ακόμα και προς το προσωπικό των Σπιτιών.

Η μόνη λύση που προτείνεται από τους ειδικούς και τους επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, τόσο για τα παιδιά που μεγαλώνουν στον οργανισμό όσο και για τα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, είναι η προσωρινή νοσηλεία των παιδιών σε νοσοκομεία κι όχι η φιλοξενία τους σε μόνιμη βάση λόγω έλλειψης δομών. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως παιδιά με αυξημένη επιθετικότητα και τάσεις αυτοκαταστροφής, παιδιά εφηβικής ηλικίας με διαταραχές, παιδιά που πέρα από την αγάπη των δικών τους χρειάζονται εξειδικευμένη προσέγγιση σε μόνιμη βάση δεν μπορούν να φροντιστούν κατάλληλα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», παράλληλα με όλες του τις δράσεις, λειτουργεί και το «Το Σπίτι του Παιδιού» που αποτελεί ένα Κέντρο Ημέρας εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας, παιδιά θυματοποιημένα, εμπλεκόμενα σε περιστατικά bullying και γενικά παιδιά που έχουν εκτεθεί πρόσφατα ή παλαιότερα σε έντονες ψυχοτραυματικές εμπειρίες και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, προσαρμογής ή συμπεριφοράς. «Το Σπίτι του Παιδιού» είναι μία ειδικευμένη υπηρεσία, μοναδική στην Ελλάδα και πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου η διεπιστημονική ομάδα του πραγματοποιεί εξατομικευμένες συνεδρίες με τα παιδιά. Με τη δομή αυτή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές συνθήκες ή γεγονότα με στόχο την αποτροπή της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας ή την έγκαιρη, πρώιμη αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, κάποια από τα παιδιά αυτά, και λόγω των έντονα τραυματικών τους βιωμάτων, σίγουρα θα παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα ή βίαιες συμπεριφορές προς τον εαυτό τους ή τους άλλους. Τότε όμως οι λύσεις που διαθέτει η κοινωνία μας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

 

Ενημερωθείτε για το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» που λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias:to-spiti-tou-paidiou/

Καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και συμβουλευτείτε τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδί σας.