Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα ανέδειξε Σεμινάριο που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πάτρα

06 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα, 6 Δεκεμβρίου 2019

 

Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά στην Ελλάδα ανέδειξε Σεμινάριο που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Πάτρα

 

Με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου φιλικής δικαιοσύνης για τα παιδιά θύματα στην Ελλάδα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα ανέλαβε την πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς, δικαστικούς λειτουργούς και επαγγελματίες κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών στον τομέα προστασίας των παιδιών.
 
Στο τέταρτο σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το παρών έδωσαν εισαγγελικές αρχές, σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών.
 
Βασικός ομιλητής των σεμιναρίων ήταν ο Chris Newlin, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο, τον οποίο και προσκάλεσε στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Στη διάρκεια του Συνεδρίου επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού φιλικής δικαιοσύνης που θα διασφαλίζει ότι ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί δεν θα υφίσταται εκ νέου τη θυματοποίηση από τις υπηρεσίες του κράτους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του διεπιστημονικού κέντρου «Το Σπίτι του Παιδιού», μοναδικό τέτοιο κέντρο στην Ελλάδα.

 

«Το Σπίτι του Παιδιού» εγκαινιάστηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το  2014 με στόχο την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, θυμάτων κάθε μορφής βίας.
 
Την ίδια χρονιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε επίσης στη δημιουργία της δομής «Salle Mélanie» στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά, η οποία και τέθηκε στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλίζεται η φιλική δικαιοσύνη για παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί μέσω μιας και μοναδικής μαρτυρικής κατάθεσης.
 
Οι συμμετέχοντες από τις εισαγγελικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και οι επαγγελματίες φορέων προστασίας παιδιών είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Συνηγορίας για Παιδιά (NCAC) Chris Newlin γύρω από το διεπιστημονικό μοντέλο που υλοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ 35 και πλέον χρόνια.
 
Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γιώργος Νικολαΐδης ανέλυσε το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη αναμόρφωσής του στη βάση μιας διατομεακής συνεργασίας που θα διασφαλίζει ότι αποφεύγεται η δευτερογενής επαναθυματοποίηση των παιδιών.  
 
Ανάλογα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Ηράκλειο Κρήτης.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» επίσης ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών Α.Ε και το Patras Catering.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο press@hamogelo.gr ή στο +30 210 3306140