Θεματικό Πολυήμερο Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 12 Ιουνίου 2024
Θεματικό Πολυήμερο Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας, με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Κορωπί
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των Θεματικών Πολυημέρων Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης και Ψυχαγωγίας που οργανώνει στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Οργανισμού στο Κορωπί, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε το Θεματικό Πολυήμερο με θέμα «Προστασία του Περιβάλλοντος», από τη Δευτέρα 3 έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024.
Συμμετείχαν περισσότερα από 300 παιδιά Προσχολικής ηλικίας και Α’ βάθμιας εκπαίδευσης από έξι (6) σχολεία όλης της Αττικής, τα οποία χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν πλήθος δράσεων, κατάλληλα διαμορφωμένων για την ηλικιακή τους ομάδα. Αναλυτικότερα, διοργανώθηκαν:
- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Green Future» από τη We4All: Μια διαδραστική παρουσίαση που καταλήγει σε ένα παιχνίδι περιβαλλοντικού χαρακτήρα, με στόχο να ενημερωθούν τα παιδιά για το περιβάλλον και την προστασία του, καθώς και για αξίες όπως ο εθελοντισμός, η συλλογικότητα και η αγάπη για τη φύση. Με την πολύτιμη, εθελοντική συμβολή του εξειδικευμένου προσωπικού της We4All, τα παιδιά έμαθαν τι είναι το περιβάλλον και γιατί πρέπει να το σεβόμαστε, τι είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μόλυνση των ακτών και των θαλασσών, η κλιματική αλλαγή και η σπατάλη τροφής, καθώς επίσης ποιες απλές καθημερινές πρακτικές -όπως η ανακύκλωση απορριμμάτων και ρούχων- για να ζούμε πιο βιώσιμα και οικολογικά και να συμβάλουμε στην κυκλική οικονομία.
- «Νιρέττα η Καρέττα» - Πρόγραμμα Δημιουργικής Εκμάθησης & Ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον, σε επιμέλεια της MEDASSET: Με την ευγενική παραχώρηση και επιμέλεια του προγράμματος «Νιρέττα η Καρέττα» από τη MEDASSET, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιότοπούς τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον, με έμφαση στα θαλάσσια απορρίμματα μέσα από προβολή εκπαιδευτικού βίντεο, θεατρικού παιχνιδιού, βιωματικών δράσεων, παιχνιδιού, χορού και τραγουδιού.
- Ομαδικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια με θέμα το Περιβάλλον και την Προστασία του, επιλεγμένα από τις προτάσεις του National Geographic και του WWF Ελλάς: Με εργαλείο το παιχνίδι, την κίνηση και τη συνεργασία σε ομάδες, τα παιδιά με έναν διασκεδαστικό τρόπο, εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως περιβάλλον, κλιματική κρίση, προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, εθελοντισμός. Για την υλοποίηση των παιχνιδιών ανέλαβε η φοβερή ομάδα των Εθελοντών/ριών και της Ομάδας Νέων -Youth Team- του «Χαμόγελου».
- Δράσεις ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, σε συνεργασία με τη Liberty Guide Dogs και την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες
- Επαφή με τα ζώα για έναν καλό σκοπό: Δράση όπου τα παιδιά γνώρισαν από κοντά σκύλους-οδηγούς που εκτός από εξαιρετικοί βοηθοί κινητικότητας, παρέχουν συντροφικότητα, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, ενδυναμώνουν την ανεξαρτησία τυφλών ατόμων ή ατόμων με οπτική αναπηρία, καθώς και τους χειριστές και τις χειρίστριές τους. Έμαθαν περισσότερα για την καθημερινότητα ενός τυφλού ανθρώπου και συνειδητοποίησαν τα αμφίδρομα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.
- Γνωριμία με το άθλημα Γκόλμπολ (Goalball): Στο πλαίσιο του Πολυήμερου, το Goalball -ένα Παραολυμπιακό ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές/ριες- στάθηκε ευκαιρία να στραφούμε με μεγαλύτερη ευαισθησία προς το ανθρώπινο περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην ομαδικότητα και στην ανθρώπινη δύναμη, παρακολουθώντας εν δράσει πραγματικούς αθλητές και αθλήτριες του Goalball!
- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Σαλπάροντας σε μια νέα χώρα» από το Εγχειρίδιο Compasito του Συμβουλίου της Ευρώπης: Τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν πως σαλπάρουν προς μια νέα ήπειρο, όμως για να φτάσουν εκεί θα πρέπει να πετάξουν τα μη απαραίτητα στη θάλασσα. Μέσα από τη συζήτηση ιεραρχήσαμε και αξιολογήσαμε τι είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ανάπτυξή μας, μαθαίνοντας να διαχωρίζουμε τα «θέλω» από τις ανάγκες μας και να συνδέουμε τις ανθρώπινες ανάγκες με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Εικαστική Δραστηριότητα «Τι Υπέροχος Κόσμος», από το Εγχειρίδιο Compasito του Συμβουλίου της Ευρώπης: Τα μικρότερα παιδιά προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν εικόνες για περιβάλλοντα στα οποία θα ήθελαν ή δε θα ήθελαν να ζήσουν. Συζήτησαν τους παράγοντες που κάνουν αυτά τα περιβάλλοντα να διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά και το πώς αυτοί οι παράγοντες θα επηρέαζαν το δικό τους περιβάλλον.
- Γνωριμία με το Παραδοσιακό Περιβόλι: Τα παιδιά ασχολήθηκαν με την κηπουρική, ενώ παράλληλα εξοικειώθηκαν με την προέλευση της τροφής, αλλά και με τους τρόπους που η παραγωγή του Πολυχώρου του «Χαμόγελου» στο Κορωπί αξιοποιείται για τις ανάγκες του Οργανισμού. Αφού βοήθησαν στη συγκομιδή των εποχικών λαχανικών, δημιούργησαν χαρούμενες ζωγραφιές και στόλισαν τα καφάσια με τα λαχανικά, για να φτάσουν όμορφα και γεμάτα αγάπη στα παιδιά που φροντίζει το «Χαμόγελο».
- Δεν είσαι μόνος - Μουσικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα την Καταπολέμηση του Εκφοβισμού και την Ψυχική Υγεία από τη Meredith O'Connor: Η Αμερικανίδα Meredith O'Connor, γνωστή για τη δράση της στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εκφοβισμό και την ψυχική υγεία, επισκέφθηκε τον Πολυχώρο του «Χαμόγελου» στο Κορωπί για να υλοποιήσει το Μουσικό Πρόγραμμα «Δεν είσαι Μόνος», με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο Πολυήμερο σε επιλεγμένες ημερομηνίες. Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος ήταν οι μαθητές/ριες να κατανοήσουν τη σημασία του να πιστεύουν στον εαυτό τους για την πρόληψη του εκφοβισμού και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τα σχολεία, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, 3ο Νηπιαγωγείο Αναβύσσου και τον Παιδικό Σταθμό / Νηπιαγωγείο «Η Χώρα του Παραμυθιού» που τίμησαν τον Οργανισμό με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε θερμά τους πολύτιμους εθελοντές και τις εθελόντριες τους εξειδικευμένους ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους του, που χωρίς εκείνους/ες δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τα Θεματικά Πολυήμερα Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης και Ψυχαγωγίας του καθώς και όλους τους φορείς, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές που εθελοντικά ένωσαν τις δυνάμεις τους με το «Χαμόγελο»:
- Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες
- Liberty Guide Dogs
- MEDASSET
- The Golden Age Hotel of Athens
- We4All
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Γιώργο Ντότα, αθλητή του Αθλητικού Συλλόγου Τυφλών ΗΦΑΙΣΤΟΣ και την κα Κατερίνα Γιαγκουνίδου, Εθνική Διαιτητή, για την πολύτιμη εμπειρία που μας προσέφεραν, καθώς επίσης τον κ. Γιάννη Κονδράρο, ιδρυτή της Liberty Guide Dogs, για την πρωτοβουλία του να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη, σημαντική δράση αλλά και τη Meredith O’Connor και την ομάδα της, για την επίσκεψη αλλά και το πρόγραμμα που σχεδίασαν ειδικά για τον Οργανισμό.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας στον σημαντικό θεσμό των Παγκόσμιων Ημερών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), κάθε μήνα στον Πολυχώρο του Οργανισμού διοργανώνεται από ένα μοναδικό Θεματικό Τριήμερο, με πλήθος δωρεάν δράσεων που προσκαλούν τα παιδιά να εξερευνήσουν με εμπειρικό και πολυαισθητηριακό τρόπο, ένα σημαντικό θέμα που τα αφορά άμεσα, για την καθημερινότητα αλλά και για το μέλλον τους. Επιπλέον, κάθε Πολυήμερο δημιουργεί την ευκαιρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες να έλθουν σε επαφή με δράσεις που σχετίζονται με την εξειδίκευση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως είναι οι Εξαφανίσεις, η Ενδοσχολική Βία και ο Εκφοβισμός, κ.ά.
Οι ετοιμασίες για τα Θεματικά Πολυήμερα Δράσεων Εκπαίδευσης, Πρόληψης & Ψυχαγωγίας που θα διοργανώσουμε την επόμενη σχολική χρονιά, 2024-2025 ήδη έχουν ξεκινήσει. Εις το επανιδείν!
Φωτογραφίες από το Πολυήμερο εδώ: https://photos.app.goo.gl/84QPUHtVPWpGmtvs8