Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

24 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ρέθυμνο, 24 Νοεμβρίου 2023

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με δέσμευση την ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας για την υποστήριξη παιδιών, οικογενειών, φοιτητών, επαγγελματιών, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής κος Κοντάκης Γεώργιος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ΄ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.), Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κος Αναστασιάδης Παναγιώτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, δια ζώσης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Με τη φυσική τους παρουσία τίμησαν τη σημαντική αυτή στιγμή, οι Αντιπρυτάνεις, κος Κοσιώρης Γεώργιος, κος Μυλωνάκης Δημήτριος, κος Παυλίδης Μιχαήλ, κος Σπανουδάκης Κωνσταντίνος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγωγής, κος Σπαντιδάκης Ιωάννης, καθώς και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, κος Σταύρου Δημήτριος.

Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής τους συζήτησης αναφέρθηκαν, στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί από κοινού, δύο επιτυχημένα συνέδρια σχετικά με την τεχνολογία και την εκπαίδευση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η «ένωση» δύο εκ των βασικών εργαλείων αμφότερων των πλευρών κ.ά.. Ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Τεχνολογίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ήδη «ενώσει τις δυνάμεις του» με το Πρόγραμμα Σχολικής Εξ΄ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι δύο πλευρές, συμφώνησαν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δράσεις, η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τα στελέχη του, τα 28 χρόνια δράσης τους, για την προστασία κάθε παιδιού και κάθε οικογένειας στη χώρα μας.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και συγκεκριμένα το Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α., δεσμεύεται για από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων και παιδαγωγικών προσεγγίσεων που:

  • Θα επιφέρουν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους σήμερα
  • Θα μιλούν στη γλώσσα των παιδιών, ώστε να προλάβουν σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η κακοποίηση, ο εκφοβισμός, η ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.λπ.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κος Κοντάκης ευχαρίστησε τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το έργο του, επισημαίνοντας το αδιαμφισβήτητο αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των παιδιών, τις οικογένειες σε ανάγκη, και την κοινωνία γενικότερα. Επιπλέον, τόνισε την αξία της συνεργασίας αυτής τόσο για την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και για τους αυριανούς φοιτητές του. Ολοκλήρωσε δίνοντας τις θερμότερες ευχές του για μια νέα αυτή εποχή, με συνέργεια, δείχνοντας την εμπιστοσύνη που αξίζει η δράση και η αφοσίωση των καταξιωμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου, που δε σταματούν και δεν εφησυχάζονται, και που έχουν κάνει το Πανεπιστήμιο της Κρήτης γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Γιαννόπουλος, δήλωσε χαρούμενος και ιδιαίτερα συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα, διότι 28 χρόνια μετά την απώλεια του υιού του -και ιδρυτή του «Χαμόγελου», Ανδρέα Γιαννόπουλου- υπάρχουν «φωτισμένοι» άνθρωποι που αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, και που βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε πρόβλημα και δυσκολία που μπορεί να βιώσουν στη ζωή. Ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις Πρυτανικές και Αντιπρυτανικές Αρχές που συμφώνησαν σήμερα κι επισήμως να συνεργαστούν, ανταποκρινόμενοι στο όραμα ενός 10χρονου αγοριού, και προσπαθούν να κάνουν το αύριο των παιδιών, λίγο πιο αισιόδοξο… Παρά την φρικτή επικαιρότητα, που όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι, υπάρχει ελπίδα, πως με την «ένωση δυνάμεων» και σεβόμενοι κι αξιοποιώντας την επιστημονικότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω για την ευημερία των παιδιών, με πράξεις. Διότι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Χωρίς τη συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη, θα μέναμε μόνο στις ευχές. Εμείς επιθυμούμε τα λόγια, τις πράξεις κι αυτό είναι που μας «έδεσε» με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ενώ, κατέληξε πως σε αυτή την προσπάθεια, τα παιδιά είναι ο «ο φάρος» που θα μάς οδηγήσουν στο μέλλον!»

Ο Διευθυντής του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α, κος Αναστασιάδης δήλωσε ενθουσιασμένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και ιδιαίτερα περήφανος που σήμερα επισφραγίζεται αυτή η συνεργασία οδεύει σε νέα μονοπάτια. Ακόμη, ευχαρίστησε θερμά τόσο τις Πρυτανικές Αρχές, όσο και Το Τμήμα που υπηρετεί αυτό της Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς ομόφωνα ενέκριναν τη συνέργεια αυτή. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύω ότι έχουμε να πάρουμε και να δώσουμε πάρα πολλά, εργαλεία, τεχνογνωσία, επιμόρφωση, ανθρώπινο δυναμικό, και αυτή η συνεργασία θα αποβεί ωφέλιμη για όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές, σχολεία, φοιτητές, κοινωνία». Επίσης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα τιμητικά σχόλια, έχοντας ζήσει από πιο στενά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα επιχειρησιακά κέντρα του «Χαμόγελου» που αγωνίζονται για κάθε παιδί, για κάθε έφηβο σε ανάγκη ή ακόμα και σε κίνδυνο. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που διαχειρίζονται τις κρίσεις με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, διότι ποτέ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ένα παιδί που είναι δίπλα μας στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, τι βιώνει, και τι ανάγκες έχει πραγματικά». Τέλος, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το οδοιπορικό που θα ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, με το νέο έτος θα επωφεληθούν τα παιδιά, θα μάθουν να αξιοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια, δημιουργικότητα, αλλά και θα προστατεύονται από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σχετικά με το προσεχές οδοιπορικό αναφέρθηκαν οι προορισμοί: Κέα, Κορωπί, Κεφαλονιά, Κεντρική Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Λάρισα, ενώ θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι στην Κρήτη με το συνέδριο του Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. και με την ελπίδα να καταφέρει να βρεθεί σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. Στο εν λόγω οδοιπορικό και σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» θα συνυπάρξει με τη δράση Προληπτικής Ιατρικής, με στόχο τη διοργάνωση μίας Ολιστικής Δράσης Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές και περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές πρόσφατα.

Καταληκτικά, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασιών που ακολούθησαν με Φορείς & Θεσμούς, ήταν έκδηλη η ανάγκη για αξιοποίηση της εμπειρίας του «Χαμόγελου» στο πεδίο, αλλά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία έμπρακτη έκφραση ευγνωμοσύνης από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης προς τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ειδικότερα, ο Καθηγητής κ. Αναστασιάδης προσέφερε ένα «συμβολικό δώρο» στον Πρόεδρο, κ. Γιαννόπουλο & τα στελέχη του Οργανισμού στην Κρήτη. Πρόκειται για μία πιστή αναπαράσταση ενός παιχνιδιού, το οποίο ευρέθη σε ανασκαφές που υλοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Παιχνίδι σημαίνει παιδί & αγάπη, όπου παιδί & αγάπη για εμάς στην Ελλάδα είναι ταυτόσημα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr