Επισφραγίστηκε η συνεργασία του Δήμου Θερμαϊκού με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

12 June 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επισφραγίστηκε η συνεργασία του Δήμου Θερμαϊκού με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2024

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Θεόδωρος Τζέκος, υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο στο Δημαρχείο, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, παρουσία των συνεργατών του, με σκοπό την ενδυνάμωση της υπάρχουσας αγαστής συνεργασίας και την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας.

Βασική επιδίωξη των δύο πλευρών είναι η υλοποίηση δράσεων για την ολιστική υποστήριξη κάθε παιδιού και οικογένειας που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο, καθώς και η ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής της κοινωνικής φροντίδας, του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών.  

«Προτεραιότητα είναι τα παιδιά» δήλωσε ο κ. Τζέκος, τονίζοντας ότι: «Ο  Δήμος έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών και ειδικότερα στις ανάγκες για την προστασία των παιδιών. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" έχει μία διαχρονική παρουσία στο Δήμο μας, όπου λειτουργεί Κέντρο υποστήριξης ευάλωτων οικογενειών, παιδιών & νέων στην Επανομή, ενώ βρίσκεται και εξοχική κατοικία των παιδιών. Πιστεύω η ανάπτυξη συνεργειών με μελετημένα, σταθερά βήματα και κοινό προσανατολισμό θα ενισχύσει τον κοινό μας σκοπό, να βοηθήσουμε ότι πιο σημαντικό έχουμε, τα παιδιά μας».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για το θερμό καλωσόρισμα και πρόσθεσε: «Η ένωση δυνάμεων και οι στοχευμένες ενέργειες είναι η μόνη λύση για να συμβάλλουμε στην ευημερία των παιδιών και κυρίως για να προλάβουμε οποιοδήποτε κίνδυνο τα απειλείσει. Θέτουμε το σύνολο των υπηρεσιών, των εργαλείων και της τεχνογνωσίας του Οργανισμού στη διάθεση του Δήμου Θερμαϊκού και των δημοτών του. "Το Χαμόγελο του Παιδιού" πιστεύει στο θεσμό του Δήμου και διαχρονικά στηρίζει και υπηρετεί τους θεσμούς. Για το λόγο αυτό κρίνουμε αναγκαία την υποστήριξη των Δήμων για την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων».  

Στην εποικοδομητική συζήτηση συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ΄ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Αναστασιάδης Παναγιώτης, όπου αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη των Δράσεων Ολιστικής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Παρέμβασης που υλοποιεί το Εργαστήριο σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι εν λόγω δράσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Θερμαϊκού, στη Ν. Μηχανιώνα για τη σχολική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Θερμαϊκού:

 • Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
 • Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
 • Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
 • Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
 • Το Κέντρο Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών & Νέων
 • Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
 • Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
 • Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού
 • Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
 • Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Θερμαϊκού από την πλευρά του αναλαμβάνει:

 • Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης, που διαχειρίζεται.
 • Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στον Δήμο.
 • Την προβολή των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas στις οθόνες μεταβλητών μηνυμάτων στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης, που διαχειρίζεται.
 • Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, όπως το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, το Τμήμα Καθαριότητας κ.ά.
 • Την παροχή τεχνικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής υποστήριξης προβλέπεται από τον κανονισμό του προς τους χώρους που λειτουργεί ή πρόκειται να λειτουργήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Δήμο.