Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την υποστήριξη παιδιών, οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου

14 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

 

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την υποστήριξη παιδιών, οικογενειών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του Δήμου

 

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κος Ιωάννης Δαρδαμανέλης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, με σκοπό την έναρξη μίας συστηματικής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που θα έχει ως στόχο την υλοποίηση από κοινού δράσεων για τη στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο.


Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Οργανισμού στο Φοίνικα Καλαμαριάς, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση του κ. Δαρδαμανέλη στους χώρους του, στις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας ως βασικό στόχο την προστασία των παιδιών και με κύριο γνώμονα την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, παρέχει σε αυτά ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο απολαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για την υγιή σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.


Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κος Ιωάννης Δαρδαμανέλης δήλωσε: «Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θέτει σε μία βάση τις δράσεις που μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού προς όφελος των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Θεωρώ ότι το έργο και η προσφορά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι αξιέπαινη και με χαροποιεί ιδιαίτερα που βλέπω με πόση αγάπη και φροντίδα μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά σε ένα ζεστό, οικογενειακό περιβάλλον. Ως Δήμος είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας.»


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Το Σύμφωνο Συνεργασίας αποτελεί μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Οργανισμού, προκειμένου να διευρύνουμε τις διαθέσιμες υπηρεσίες μας και να ανταπεξέλθουμε στις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη. Ο Δήμαρχος και οι άνθρωποί του έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι νοιάζονται πραγματικά για τα παιδιά και για τις δράσεις του Οργανισμού.»


Το Σύμφωνο Συνεργασίας θέτει στη διάθεση του Δήμου Καλαμαριάς και των αρμόδιων υπηρεσιών του το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του, καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
●  Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
    - Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
    - Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
    - Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
●  Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
●  Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
●  Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.
●  Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.
●  Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)
●  Τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
●  Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένες με πιστοποιημένους διασώστες.
●  Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
●  Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους
●  Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας
●  Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
●  «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους
●  Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
●  Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.


Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
2310 250 160
thesspress@hαmogelo.gr