Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

20 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2023

 

Επισφραγίστηκε η συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, δεσμευόμενοι να πράξουν τα μέγιστα για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και  υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την έγκαιρη παρέμβαση και προστασία παιδιών σε κίνδυνο.

 

Με αφορμή την επιτυχημένη, από κοινού, υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων πρόληψης για μικρούς και μεγάλους, καθώς και προληπτικών ιατρικών/οδοντιατρικών εξετάσεων στις Κινητές Μονάδες του Οργανισμού, την τρέχουσα εβδομάδα στα Ιωάννινα, συζήτησαν και συναποφάσισαν την ανάπτυξη περαιτέρω συντονισμένων ενεργειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, Υγείας, Εξαφάνισης και Φτώχειας, για τα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αείμνηστος εκλιπών Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, και το Μητρώο Εθελοντών του Δήμου ξεκίνησαν με τον Οργανισμό τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των ανωτέρω δράσεων, που εν συνεχεία υποστήριξε άμεσα και έμπρακτα ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου.

 

Στο πλαίσιο της παραγωγικής τους συζήτησης, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου επεσήμανε: «Θα ήθελα εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας να ευχαριστήσω τον κ. Γιαννόπουλο και "Το Χαμόγελο του Παιδιού" για την πολύτιμη συμβολή του στη γενική πρόληψη και στην κοινωνική προστασία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων πρόληψης και των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιήσαμε, με τη σημαντική αρωγή της Περιφέρειας Ηπείρου, του ιατρικού και οδοντιατρικού συλλόγου και άλλων φορέων. Επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε πάντα εδώ "Το Χαμόγελο του Παιδιού", χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές μας ως τοπική αυτοδιοίκηση. Τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί βοηθούν, αφενός στην ένταξη ομάδων πληθυσμού στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου στην κοινωνική συνοχή, που έχουμε όλοι ανάγκη. Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας, με την επικείμενη εκπαίδευση που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός στη Δημοτική Αστυνομία, στον τομέα των εξαφανίσεων».
 
«Σήμερα επισφραγίζουμε τη συνεργασία μας με τον Δήμο Ιωαννιτών και δεσμευόμαστε από κοινού να αναπτύξουμε τη συλλογική μας προσπάθεια για την εξατομικευμένη και ολιστική υποστήριξη κάθε παιδιού και ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Αναγνωρίζουμε το πολυσήμαντο έργο των Δήμων και στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών, που ήδη έχει αποδειχθεί σημαντικός αρωγός των δράσεών μας, ενώ παρατηρούμε ότι οι άνθρωποί του νοιάζονται ουσιαστικά για τον πολίτη και ενεργούν άμεσα για την αντιμετώπιση καταστάσεων που ελλοχεύουν κινδύνους και απειλούν την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Πρόθεσή μας πάντα ήταν να συνεργαζόμαστε και να συμπληρώνουμε τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους θεσμούς του κράτους, διαθέτοντας τις καλές πρακτικές και τα εργαλεία που έχουμε αποκτήσει μέσα από την πανελλαδική μας δράση στα 27 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Σχετικά με τις πολλαπλές δράσεις πρόληψης που ολοκληρώσαμε σήμερα με επιτυχία, χαίρομαι πραγματικά που επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη φορά, πως η σύμπραξη δυνάμεων μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα»,
δήλωσε εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Κώστας Γιαννόπουλος

 

Από την πλευρά του Οργανισμού, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, θέτει στη διάθεση του Δήμου την τεχνογνωσία και το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που παρέχει, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για συλλογικότητα, την ανάγκη για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει τις δράσεις του Οργανισμού σε δημοτική κλίμακα, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξη.

 
Πιο αναλυτικά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει, μεταξύ άλλων, στη διάθεση του Δήμου:

 • Την Εθνική Τηλεφωνική  Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
 • Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική  Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
 • Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
 • Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
 • Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
 • Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
 • Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
 • Τον  «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού
 • Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
 • Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει:

 • Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
 • Την ενημέρωση  όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.
 • Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
 • Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.  

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
2310250160
thesspress@hamogelo.gr