Παραμονές Χριστουγέννων, δεχθήκαμε κλήση από μητέρα η οποία είχε χάσει τα ίχνη του 12χρονου αγοριού της

10 Δεκεμβρίου 2021

Παραμονές της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων,  βραδινές ώρες δεχθήκαμε κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 κλήση απο μητέρα η οποία ήταν σε μεγάλο πανικό καθώς είχε χάσει τα ίχνη του 12χρονου αγοριού της. Συγκεκριμένα βρίσκονταν σε μεγάλο Δήμο, πηγαίνοντας σε μια οικογενειακή υποχρέωση. Κατά την διάρκεια της διαδρομής ο μικρός διέφυγε της προσοχής της και η μητέρα δεν μπορούσε να τον εντοπίσει. Η μητέρα ήταν σε εξαιρετικά μεγάλη ένταση και το πρώτο βήμα ήταν να μπορέσει να ηρεμήσει και να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη στο παιδί, να πάρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες προκειμένου να βρεθεί το παιδί.

             Η περίπτωση αξιολογήθηκε και δόθηκε απο την Ελληνική Αστυνομία η κατεύθυνση για ενεργοποίηση του συστήματος Amber Alert Hellas. Παράλληλα κινητοποιήθηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» οπού τα στελέχη της ομάδας πήγαν στο σημείο που είδαν τελευταία φορά το παιδί οπου μαζί με κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης του παιδιού με βάση την μυρωδιά απο τα ρούχα του.

             Παράλληλα ενημερώθηκε η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και η Δημοτική Αστυνομία της περιοχής που εξαφανίστηκε για να συνδράμουν στις διαδικασίες αναζήτησης. Ψυχολόγος του Οργανισμού βρέθηκε άμεσα δίπλα στην μητέρα και στα αδέλφια του παιδιού για να τα στηρίξει ψυχολογικά.  Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τη μητέρα έγινε γνωστό οτι το παιδί αγαπούσε τα λεωφορεία και έτσι ενημερώθηκε άμεσα ο επόπτης στον ΟΑΣΑ και άμεσα όλοι οι οδηγοί που βρίσκονταν στην περιοχή.

             Το παιδί βρέθηκε άμεσα χάρη στις πληροφορίες που έδωσε κάποιος οδηγός, στο λεωφορείο του οποίου είχε επιβιβαστεί το παιδί. Ο μικρός ήταν φοβισμένος και δήλωσε οτι έπαιρνε λεωφορεία με στόχο να επιστρέψει σπίτι του αλλά ... χάθηκε.

             Τις επόμενες ημέρες ψυχολόγος ήταν δίπλα στο παιδί για να το δειυκολύνει να διαχειριστεί την εμπειρία της εξαφάνισης. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με το σχολείο και την εκπαιδευτικό του παιδιού, ενώ υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης εξαφανίσεων στην σχολική μονάδα που φοιτούσε ο νεαρός.

Στα 26 Χρόνια Προσφοράς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί 1.836 περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων και 88 περιστατικά εξαφανίσεων ενηλίκων.

*Το κείμενο γράφτηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.