Νταντά ή γιαγιά; Ιδού η απορία…

02 Μαρτίου 2017

Σε κάθε ζευγάρι γονέων, οι οποίοι πέρα από το γονεϊκό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν χρειάζεται να ανταποκριθούν και στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αργά ή γρήγορα θα γεννηθεί το ερώτημα, τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί; Να το φροντίσει η γιαγιά και ο παππούς ή μήπως ένα τρίτο πρόσωπο-η νταντά, η οποία είναι επαγγελματίας και μπορεί να ανταποκριθεί με διαφορετικό τρόπο στις ανάγκες του παιδιού τους;

Εξετάζοντας την πρώτη περίπτωση, θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι η παρουσία και μόνο της γιαγιάς και του παππού λειτουργεί θετικά ως προς το παιδί. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όταν συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή φροντίδα του και ουσιαστικά στο μεγάλωμα του, ως βοήθεια και προς τους γονείς του. Από την άλλη πλευρά το ίδιο το παιδί, αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια, βρισκόμενο με τόσο αγαπημένα του πρόσωπα καθημερινά, τα οποία έχουν αναλάβει τη φροντίδα του, τη διαπαιδαγώγηση και την ψυχαγωγία του, σε ένα μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον, αποκτά συναισθηματικό δέσιμο και με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή του, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας υγιούς και ισορροπημένης προσωπικότητας.

Το ίδιο ασφαλείς και σίγουροι αισθάνονται και οι γονείς, οι οποίοι αποφασίζουν να εμπιστευτούν τη φροντίδα του παιδιού τους και σε δικά τους αγαπημένα πρόσωπα, όπως είναι ο παππούς και η γιαγιά. Η αγωνία τους για το πώς περνάει το παιδί τους, αν είναι χαρούμενο, αν έφαγε, αν κοιμήθηκε μετριάζεται καθώς γνωρίζουν ότι βρίσκεται με ανθρώπους που το αγαπούν ανιδιοτελώς και προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Τα πράγματα μπορεί να περιπλακούν και να δημιουργηθούν προβλήματα όταν από την πλευρά των ενηλίκων, των γονέων και των παππούδων δηλαδή, δεν έχουν από την αρχή καθοριστεί τα όρια. Για παράδειγμα, οι παππούδες πολλές φορές έχουν την τάση να παρεμβαίνουν και να εμπλέκονται υπερβολικά στη διαπαιδαγώγηση των εγγονιών τους, ερχόμενοι σε αντίθεση με αυτά που πιθανόν να έχουν θέσει οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει μια κοινή γραμμή και από τις δύο πλευρές και για την αποφυγή εντάσεων αλλά και για να μην μπερδεύεται το παιδί για τι πρέπει να ακολουθήσει και ποιον πρέπει να ακούσει. Επίσης, από την πλευρά των γονέων, είναι σημαντικό να κατανοηθεί από την αρχή, ότι η βοήθεια του παππού και της γιαγιάς είναι εθελοντική και πως δεν μπορούν να αναλάβουν εξ’ολοκλήρου το ρόλο του γονέα, όταν τουλάχιστον δεν συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος, τουλάχιστον. Αυτός, ο ρόλος ανήκει αποκλειστικά στους γονείς και είναι σημαντικό να τον αναλαμβάνουν με κάθε υπευθυνότητα.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί γονείς, που προτιμούν ως καλύτερη λύση για τη φροντίδα και τη φύλαξη του παιδιού τους, ένα ουδέτερο πρόσωπο προς αυτούς και το παιδί, μια νταντά. Αυτό, συμβαίνει καθώς οι ίδιοι οι γονείς αισθάνονται ασφάλεια να εμπιστευτούν έναν επαγγελματία ως προς τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους, ο οποίος έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτό το σκοπό. Επίσης, για τους γονείς είναι πιο εύκολο να συνεργαστούν μαζί της καθώς είναι πιθανόν να ακολουθήσει το πρόγραμμα που θα της υποδείξουν ότι επιθυμούν να έχουν για το παιδί τους, αλλά και το ίδιο το παιδί αποκτά μια καθημερινή ρουτίνα, που ούτως ή άλλως είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη του. Επιπλέον, το παιδί αρέσκεται στο γεγονός ότι ένας άνθρωπός έχει την αμέριστη προσοχή του και το φροντίζει, ενώ εξοικειώνεται και με ανθρώπους εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, βοηθώντας το να προσαρμόζεται εύκολα και σε άλλες άγνωστες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τη φροντίδα του παιδιού τους σε ένα άγνωστο άτομο και για αυτό και η επιλογή του προσώπου αυτού είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για τους ίδιους. Το κόστος είναι ακόμα ένας αποτρεπτικός παράγοντας για την επιλογή της νταντάς. Επιπλέον, για το ίδιο το παιδί, τουλάχιστον στην αρχή, η συνύπαρξη με ένα άγνωστο άτομο το δυσκολεύει και δεν μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα. Σε αυτό, σημαντική είναι η συμβολή των γονέων του, δείχνοντας από την πλευρά τους ψυχραιμία και δηλώνοντας την παρουσία τους ανά πάσα στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά.

Γενικότερα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όποια λύση και αν προτιμήσουν οι γονείς για τη φροντίδα και τη φύλαξη του παιδιού τους, οι ίδιοι χρειάζεται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες το παιδί θα αισθάνεται ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη, αγάπη και φροντίδα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.