Νικητές με Μεγάλο Χαμόγελο / 15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

15 Φεβρουαρίου 2023

15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Μια ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά-ήρωες που νοσούν ή έχουν νοσήσει και έχουν βγει νικητές, από καρκίνο.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την πρώτη ημέρα της σύστασής του, και για 27 συναπτά έτη, βρίσκεται ενεργά και κατ’ ουσίαν, δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε οικογένεια, που για μεγάλα ή μικρότερα χρονικά διαστήματα βρίσκονται σε κάποιο Νοσοκομείο, παρέχοντας τους κάθε είδους βοήθεια και υπηρεσία. Σε περιόδους καλές, σε περιόδους νέων δεδομένων, όπως η πανδημία, που οι δράσεις έπρεπε να ακολουθούν όλα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, υπήρχε ο ίδιος ζήλος, το ίδιο ενδιαφέρον, η ίδια προσπάθεια για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερα παιδιά.

 

Το «Χαμόγελο» βρίσκεται κοντά στα παιδιά, και τις οικογένειες τους, με:

 • Παροχή Κοινωνικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, σε παιδιά και τις οικογένειες τους
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά
 • Το Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ οίκον Νοσηλεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και στην πλειονότητα τους αδυνατούν να μετακινηθούν
 • Φιλοξενία των οικογενειών που το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και κατοικούν στην περιφέρεια, σε διαμερίσματα του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • Με Δημιουργική απασχόληση των παιδιών

Μόνο το 2022, υποστηρίχθηκαν 13.686 παιδιά στον τομέα της Υγείας.

 

Σήμερα, βρισκόμαστε:

 • Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
 • Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαϊας Κυριακού»
 • Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
 • Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Α.Χ.Ε.Π.Α.
 • Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
 • Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Κάθε ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, ζούμε και υποστηρίζουμε ολιστικά την καθημερινότητα μίας οικογένειας που το παιδί της βιώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε!

 

Πόσες ιστορίες, πόσες μοναδικές στιγμές μέσα σε νοσοκομεία, σε ογκολογικές κλινικές, όπου με δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, παρείχαμε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και ψυχολογικής στήριξης, τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έφερε η ασθένεια στη ζωή τους.

 

- «Θα είσαστε στον παιδότοπο; Έρχομαι για παιχνίδι…»
- «Είναι μουσική Πέμπτη, ελάτε στον παιδότοπο να τραγουδήσουμε!»
- «Θα κάνουμε πάρτι μασκέ; Θέλω να ντυθώ spiderman!”

 

Κάθε παιδί μοναδικό, κάθε οικογένεια ξεχωριστή, το Χαμόγελο των παιδιών πάντα ζεστό και πλατύ με όρεξη για παιχνίδι, μουσική, κατασκευές… Με όρεξη για ζωή! Όλοι μαζί μία παρέα, που αφήνει πίσω τη δύσκολη καθημερινότητα της πολύμηνης νοσηλείας και περνάει όμορφες και δημιουργικές στιγμές μέσα σε μία Ογκολογική κλινική.  Ο μικρός Κώστας, 10 χρονών, ένας από τους  πολλούς εκείνους δυνατούς μικρούς ήρωες, που έχουμε συναντήσει στις Παιδοογκολογικές κλινικές της Ελλάδος μας έλεγε όλο χαρά «Κυρία Χαμόγελο, κυρία Μουσική, θα σας περιμένω την επόμενη εβδομάδα στον παιδότοπο για να παίξουμε. Χαίρομαι που σας γνώρισα, γιατί είχα αρχίσει να βαριέμαι και να θέλω να γυρίσω πίσω στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη».


Ο καρκίνος φθείρει και πληγώνει, όμως η καλή ψυχολογία και τα όνειρα για το μέλλον, μπορούν να γίνουν σύμμαχοι των γιατρών και των ειδικών, για να ξεπερνιόνται όλα κάπως γρηγορότερα.

 

Μικροί μας φίλοι, και λίγο πιο μεγάλοι, είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σας, να περάσουμε όσες ώρες χρειαστεί παρέα στο ταξίδι της θεραπείας σας, για να βγείτε ΝΙΚΗΤΕΣ με ένα ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ !!!