Μία 14χρονη βρίσκει την κατάλληλη στιγμή να καλέσει τη SOS1056 όταν είναι μόνη της στο σπίτι για να δηλώσει σεξουαλική κακοποίηση

18 Νοεμβρίου 2022

Είναι Νοέμβριος του 2022, ένα κορίτσι, μόλις 14 ετών, επικοινωνεί με την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», αποφασισμένο να δώσει τέλος στη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης που βιώνει στο σπίτι του. Το μυαλό του ακόμη μουδιασμένο από τις σκέψεις και τον φόβο. Προσπαθεί να βάλει σε σειρά όσα νιώθει και θέλει πλέον να μοιραστεί.


Ψυχολόγος της Γραμμής ακούει την πρώτη αγωνιώδη προσπάθεια του παιδιού να επικοινωνήσει το πρόβλημά του, και επιδιώκει να σταθεί δίπλα του, χτίζοντας μία ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους. Τα λόγια του παιδιού, αρχικά διστακτικά, αρχίζουν να ξεκλειδώνουν σιγά σιγά περιγράφοντας τη βιαιότητα στην οποία ζει.


Ανακαλεί την πρώτη φορά που ο σύντροφος της μητέρας της την έκανε να νιώσει άβολα χρησιμοποιώντας σεξουαλικού περιεχομένου χαρακτηρισμούς για εκείνη. Αφηγείται πως έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον συγκεκριμένο Στην αρχή ήταν πολύ μπερδεμένη και ντρεπόταν για ότι συνέβαινε. Σήμερα, ωστόσο, βρήκε το θάρρος να μιλήσει για να βάλει τέλος σε ό,τι την πλήγωνε όλον αυτόν τον καιρό. Βρίσκει την κατάλληλη στιγμή να καλέσει όταν είναι μόνη της στο σπίτι.


Το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα της κατάστασης που βιώνει το κορίτσι, το οποίο αποφασίζει να αναφέρει την εμπειρία του στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές. Παράλληλα με την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού βρισκόμαστε σε εγρήγορση προκειμένου άμεσα να επιδιώξουμε να βρεθούμε κοντά στο παιδί, ώστε να την στηρίξουμε στη δύσκολη διαδικασία που θα ακολουθούσε.   


Το κορίτσι βρισκόταν μόνο του, χωρίς την επιλογή να λάβει βοήθεια από κοντινούς της ανθρώπους. Η έκκλησή της προς εμάς, υπαγόρευε σαφώς την πλέον άμεση παρέμβαση για την προστασία της. Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» βρέθηκαν δίπλα στο παιδί, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές. Οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» παρέμειναν δίπλα στο παιδί σε όλη την διάρκεια των διαδικασιών που ακολούθησαν, εξασφαλίζοντας ότι το παιδί δεν θα ταλαιπωρηθεί και θα λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται σε αυτή την ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή που βρισκόταν.


Για αυτό το παιδί, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό ώστε να απαλλαγεί από τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.  Για αυτό το παιδί δεν θα «Μένει Μυστικό» πια.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 27 χρόνια δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καταθέτοντας 27 χρόνια τώρα συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία «Μένει Μυστικό», η οποία  ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.


Επισκεφτείτε το https://meneimystiko.gr/ για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν.

 

*Το κείμενο αποτελεί μαρτυρία Ψυχολόγου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που στελεχώνει τη Γραμμή SOS 1056