Με επιτυχία ολοκληρώνεται το έργο VR NOT BULLIES

18 Μαίου 2021

Με επιτυχία ολοκληρώνεται το έργο VR NOT BULLIES

 

- Πώς βοηθά η εικονική πραγματικότητα στην καταπολέμηση του Σχολικού Εκφοβισμού?

- Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση μεταξύ των εταίρων

 

Η τελική διαδικτυακή εκδήλωση για την εικονική πραγματικότητα ως εργαλείου αντιμετώπισης του εκφοβισμού μεταξύ των νέων - VR NOT BULLIES project - υλοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 18 Μαΐου με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου, μεταξύ των οποίων και "Το Χαμόγελο του Παιδιού".


Το VR NOT BULLIES είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS+ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. Το έργο υλοποιήθηκε σε 4 Χώρες: Κροατία, Λετονία, Ρουμανία και Ελλάδα και "Το Χαμόγελο του Παιδιού" συμμετείχε ως Έλληνας Εταίρος. Η καινοτομία του αφορά τη χρήση τεχνολογίας και εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού μεταξύ των νέων.


Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και Πρόεδρος του "Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού - European Antibullying Network" (EAN), υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες. Η κα. Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών στον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και Συντονίστρια του "Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού" (ΕΑΝ), παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις του Δικτύου. Ο Συντονιστής του "Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά" κος. Στέφανος Αλεβίζος, παρουσίασε πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η Εικονική Πραγματικότητα (VR)  ως μέθοδος για την πρόληψη του εκφοβισμού και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.


Η Υπεύθυνη του έργου, Eva Jurkovic,  Ψυχολόγος (ΜΑ) από το Croatian Organization Center SIRIUS, παρουσίασε λεπτομερώς τις δραστηριότητες του έργου, τα αποτελέσματα και τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και το σκεπτικό και τη θετική επίδρασή του έργου στους νέους, παρουσιάζοντας δύο βίντεο εικονικής πραγματικότητας που είχαν δημιουργηθεί προς αξιοποίηση από τα σχολεία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.


Η κα. Anna Priedola, Επικεφαλής του Art Research Laboratory του Liepaja University στη Λετονία μίλησε για τα σενάρια και την παραγωγή του VR NOT BULLIES, όπως και για την εμπειρία των γυρισμάτων των video, καθώς διεξήχθησαν με την αποκλειστική ευθύνη του Λετονού εταίρου.


Παρουσιάσεις σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους όλων των Εταίρων: από την κα. Φωτεινή Παπαδάτου, Ψυχολόγο στο Τμήμα Πρόληψης & Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" (Ελλάδα), την κα. Csilla Lazar, Εκτελεστική Διευθύντρια του Spektrum Educational Center Foundation (Ρουμανία), την κα. Tatjana Bračun Haddad, Διευθύντρια του Croatian Primary School “Stjepan Benceković” (Κροατία), που μοιράστηκαν τις πολύτιμες εμπειρίες τους και τα χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο και από μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.


Κλείνοντας τη διαδικτυακή συνάντηση, όλοι οι Εταίροι εξέφρασαν την ισχυρή τους βούληση να συνεχίσουν να υλοποιούν το έργο με δικά τους μέσα και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, καθώς και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.