Μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής γίνονται «διασώστες» με μαθήματα πρώτων βοηθειών από το «Χαμόγελο»

24 Ιανουαρίου 2023

Την περασμένη εβδομάδα, δύο διασώστες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέδωσαν ένα διαφορετικό, αλλά τόσο χρήσιμο, μάθημα ζωής στους, γεμάτους περιέργεια, μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής.

 

Οι νέοι «δάσκαλοί» τους, οι δυο διασώστες του «Χαμόγελου», εισήλθαν στην αυλή με ασθενοφόρο και το μάθημα ξεκίνησε. Η αρχή έγινε με χρήσιμες πληροφορίες για το φιλί της ζωής, την εφαρμογή του στον ασθενή ενώ ανέλυσαν την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του αυτοματοποιημένου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ).

 

Το μάθημα δεν τελείωσε εκεί, καθώς έγινε επίδειξη για το πώς μεταφέρεται ένας ασθενής σε φορείο ή σε καροτσάκι και πώς μπαίνει μέσα στο ασθενοφόρο, φορώντας πάντα ζώνη ασφάλεια. Κάποιοι μαθητές μάλιστα μπήκαν οι ίδιοι σε ρόλο τραυματία, ή ανέλαβαν να κάνουν οι ΚΑΡΠΑ σε συμμαθητές τους. Ακολούθησε παρουσίαση του εξοπλισμού ενός ασθενοφόρου, των σημάτων που εκπέμπει, για να του ανοίγουν δρόμο τα άλλα οχήματα αλλά και των τηλεφωνικών αριθμών, που πρέπει να γνωρίζουμε για να καλέσουμε το ΕΚΑΒ.

 

Σε σχετική ανακοίνωση που έκανε το σχολείο ανέφερε «Η παροχή πρώτων βοηθειών, μπορεί να σώσει ζωές. Τέσσερα λεπτά, μπορούν να αποβούν κρίσιμα για το αν ένας άνθρωπος θα ζήσει ή θα πεθάνει. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα λεπτά κανένα ασθενοφόρο δεν προλαβαίνει να φτάσει στο σημείο όπου κάποιος έχασε τις αισθήσεις του και δίνει ύστατη μάχη για τη ζωή του».

 

Το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, με ανακοίνωσή του, ευχαρίστησε τους διασώστες Μ. Βαγγελάκη και Δ. Κοντελέ, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκείμενου οι μαθητές να διδαχθούν κάθε χρήσιμη πληροφορία και να μη μείνει καμία απορία άλυτη.