«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξασφάλισε για άλλη μια φορά ότι ένα παιδί πρόσφυγας, θύμα εξαφάνισης, αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως παιδί, ισότιμα και χωρίς καμία απολύτως διάκριση

03 Μαίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 3 Μαΐου 2019

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξασφάλισε για άλλη μια φορά ότι ένα παιδί πρόσφυγας, θύμα εξαφάνισης, αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως παιδί, ισότιμα και χωρίς καμία απολύτως διάκριση

 

Ένα δίχρονο αγόρι πρόσφυγας βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του χάρη στην άμεση και εκτεταμένη κινητοποίηση του  Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Ήταν αργά το βράδυ της 30ης Απριλίου, όταν ο 2 ετών Shaaban, συριακής καταγωγής, έπαιζε με τα αδέλφια του στην είσοδο του σπιτιού που ζει με την οικογένειά του, στο κέντρο της Αθήνας. Μια πολύ σύντομη απουσία του πατέρα του ήταν αρκετή ώστε το μικρό αγόρι να βρεθεί ξυπόλητο στο δρόμο και να περιπλανιέται μόνο του, λίγα μέτρα μόνο μακριά από το σπίτι του και από τα αγαπημένα του πρόσωπα.
 
Χαμένος και εκτεθειμένος σε κινδύνους, ο μικρός Shaaban περιφερόταν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας όταν μια γυναίκα παρατήρησε το παιδί. Η γυναίκα αυτή, μετανάστρια και η ίδια που ζει με την οικογένειά της στην Ελλάδα, το περιέθαλψε χωρίς να αντιληφθεί ότι το αγόρι είχε εξαφανιστεί λίγες ώρες πριν.

 

Στο μεταξύ, ο πατέρας και η 8 μηνών έγκυος μητέρα που δε γνώριζαν τη γλώσσα και χωρίς να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και καθοδήγηση καθυστέρησαν να καταγγείλουν την εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Φαινόμενο, που η εμπειρία μας δείχνει ότι η είναι σύνηθες στους πρόσφυγες//μετανάστες. Ωστόσο, μόλις ενημερώθηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αναζήτηση και τη διάσωση του αγνοούμενου αγοριού.

 

Σε στενή συνεργασία με τις Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές, ζήτησε άμεσα την έγκριση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εισαγγελέως Ανηλίκων για την ενεργοποίηση του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων «Amber Alert Hellas», προκειμένου να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

 

Ταυτόχρονα, σε άμεση και διαρκή  επικοινωνία με το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, ο διερμηνέας και η Κινητή Ιατρική Μονάδα Νεογνών και Παιδιών του Οργανισμού ανέλαβαν άμεσα δράση, ενώ η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, διενήργησε εκτεταμένη επιχείρηση αναζήτησης σε ολόκληρη την περιοχή.

 

Η αφίσα και οι σχετικές πληροφορίες για το αγνοούμενο παιδί δημοσιοποιήθηκαν άμεσα και προβάλλονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (Τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικά σποτ) και Κοινωνικής Δικτύωσης, (αναρτήσεις στο Facebook) SMS, ανακοινώσεις σε οθόνες δημόσιων μεταφορών και άλλα κανάλια, γεγονός που οδήγησε στον εντοπισμό του παιδιού. Το πρωί της Πρωτομαγιάς η γυναίκα που περιέθαλψε τον μικρό Shaaban ενημερώθηκε μέσω του Amber Alert Ηellas στην τηλεόραση και κάλεσε αμέσως την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 για να αναφέρει τι συνέβη.

 

Εντέλει, τα νέα σχετικά με τον εντοπισμό του μικρού Shaaban έφτασαν στο προσωπικό της γραμμής 116000 που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα.  Κατόπιν αυτού,  η Αστυνομία και η Ομάδα του Οργανισμού κινήθηκε άμεσα στο σπίτι που πέρασε την νύχτα ο μικρός  Shaaban. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εισαγγελέως Ανηλίκων, το αγόρι μεταφέρθηκε με την Κινητή Ιατρική Μονάδα Νεογνών και Παιδιών στο σπίτι του, όπου παιδίατρος του Οργανισμού εξέτασε το παιδί που βρέθηκε υγιές, ενώ γυναικολόγος εξέτασε την 8μηνών έγκυο μητέρα του. Ταυτόχρονα, οι κοινωνικοί λειτουργοί του Οργανισμού παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε όλη την οικογένεια αλλά και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν.

 

Χάρη στην άμεση και ευρεία κινητοποίηση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και των αρμόδιων αρχών έληξε αίσια η περιπέτεια του δίχρονου Shaaban, δίνοντας τέλος στην αγωνία των δικών του ανθρώπων.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται διαχρονικά με τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση όλων των παιδιών ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Δυστυχώς, τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν κινδύνους που δεν θα πρέπει να βιώνει κανένα παιδί. Τα παιδιά αυτά είναι ευάλωτα και διατρέχουν αυξημένους κινδύνους να πέσουν θύματα βίας, παράνομης εμπορίας και/ή διακίνησης.  Επιπλέον, η πραγματικότητα σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. δείχνει  ότι δεν καταγγέλλονται περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί αναζήτησης και διάσωσης να μην ενεργοποιούνται.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστό στην αποστολή του για την προστασία όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως κριτηρίων, αντιμετωπίζει όλα τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες πρωτίστως ως παιδιά, ισότιμα και χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς και τις αρμόδιες Αρχές, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει κάνει και συνεχίζει να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.


Μόνο για το 2018 η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» έλαβε 12.487 κλήσεις και δέχτηκε 191 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης 191 εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 148 παιδιά.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο press@hamogelo.gr ή στο +30 210 3306140.

 

Σχετικά με το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός στην Ελλάδα που εργάζεται στον κρίσιμο τομέα της προστασίας και της υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας και ιατρικής φροντίδας, πρόληψη και θεραπεία.  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»  και είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE). Παράλληλα, αποτελεί ισότιμο και ενεργό μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children – ICMEC) και επίσημος εταίρος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Μάθετε περισσότερα για τις διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού εδω.