Υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 100 ωφελούμενους

19 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 18 Απριλίου 2019

 

Υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων και ειδικών ομάδων πληθυσμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 100 ωφελούμενους

 

Με επιτυχία ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής και εργασιακής συμβουλευτικής των ωφελουμένων του προγράμματος «Υποστήριξη στην Εργασία» , το οποίο υλοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, δράσεις συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής εργασιακής και επιχειρηματικής υποστήριξης, δράσεις επιμόρφωσης σε γνωστικά αντικείμενα ενίσχυσης δεξιοτήτων και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Το πρόγραμμα «Υποστήριξη στην Εργασία» στοχεύει στην εργασιακή επανεκκίνηση και υποστήριξη 100 ατόμων, που είναι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού - Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Π. Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου) και ανήκουν σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες πληθυσμού, και πιο συγκεκριμένα σε οικογένειες με παιδιά ευρισκόμενα κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, αποφυλακισμένων γονέων, αστέγων γονέων ή που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες.

 

 Κατά την ένταξη των ωφελουμένων στο πρόγραμμα, πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες με σκοπό την ενημέρωση για το πρόγραμμα, την έρευνα για θέματα εργασίας, τη λήψη κοινωνικού ιστορικού και τη διερεύνηση κλίσεων, δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας. Παράλληλα, οι σύμβουλοι απασχόλησης του Οργανισμού υποστηρίζουν τους ωφελούμενους στην επιλογή κατεύθυνσης συμβουλευτικής και θεματικών ενοτήτων επιμόρφωσης, κατόπιν διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών τους. Η επαγγελματική συμβουλευτική περιλαμβάνει   σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης, διαδικασίες αυτοεποπτείας, σύνταξη ή επικαιροποίηση βιογραφικού σημειώματος και εκπαίδευση στην πλατφόρμα "Looking For Job". Η συμβουλευτική επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει διερεύνηση επιχειρηματικής ετοιμότητας, διατύπωση στόχων, μεθοδολογία υλοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης και διαδικασίες αυτοεποπτείας.

 

Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών και σε συνεργασία με το ΚΕΚ Δήμητρα, οι συμμετέχοντες του προγράμματος καταρτίστηκαν σε βασικές γνώσεις της αγγλικής γλώσσας, σε βασικές αρχές χρήσης Η/Υ και στην απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων στον εργασιακό χώρο. Οι θεματικές των ομαδικών συνεδριών περιλαμβάνουν ενημέρωση στη χρησιμότητα συμβουλευτικής απασχόλησης, καθορισμό στάσης απέναντι στην ανεργία, στην εργασία και στην εκπαίδευση, διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων (άγχος - παραίτηση) και εκπαίδευση σε δεξιότητες διαχείρισης ψυχοπιεστικών καταστάσεων και δυσκολιών στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

 

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης ενεργειών και δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην ένταξη των δυνητικά ωφελούμενων στην τοπική αγορά εργασίας, πραγματοποιείται εκπαίδευση στη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας  «Looking for job», δικτύωση με επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους, αλλά και δικτύωση με τις υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

 

Δωδεκανήσου 2, 1ος  όρ. Εμπορικού Κέντρου Πάνθεον
Βαρδάρης ΤΚ 546 26, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 522 967
thessergasia@hamogelo.gr, projects@hamogelo.gr

 

Ευχαριστούμε θερμά τη Βιομηχανία Άλατος  «ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ ΑE» για την κάλυψη εξόδων και μισθώματος του χώρου υλοποίησης του προγράμματος.