Ιατρική φροντίδα και υποστήριξη σε παιδιά και έγκυες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

31 Ιανουαρίου 2019

Ο Άχμαντ και η Ντούα εγκατέλειψαν τη Συρία το 2016 μαζί με τα δύο τους μικρά παιδιά, ένα αγόρι 6 ετών και ένα κορίτσι 2 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας. Λόγω του εμφυλίου πολέμου ο Άχμαντ και η Ντούα δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν ασφάλεια εκτός της εμπόλεμης ζώνης της Συρίας, όπως και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους που σταθερά χρειάζονται ιατρική κάλυψη και φροντίδα.

 

Το ταξίδι προς την Τουρκία και έπειτα στην Ελλάδα ήταν γεμάτο κινδύνους και κακουχίες, ωστόσο, η οικογένεια κατάφερε παρά τις πολλές δυσκολίες να φτάσει με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, όπου και τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει έναν νέο τόπο κατοικίας κάνοντας έτσι μια νέα αρχή. 

 

Ωστόσο, η προσαρμογή σε μια νέα χώρα είναι πραγματικά δύσκολη και ειδικότερα για την Ντούα που το τελευταίο διάστημα εγκυμονεί το τρίτο παιδί της οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της μητέρας βρίσκεται το προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο διαθέτει εξειδικευμένους επαγγελματίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδίατρους, νοσηλεύτριες, φυσικοθεραπεύτριες και διερμηνείς.

 

Η ομάδα βρίσκεται δίπλα στη μητέρα συστηματικά πραγματοποιώντας συστηματικά τις απαραίτητες διακομιδές στο Νοσοκομείο Παίδων και συμμετέχοντας στις συναντήσεις με τις κρατικές υπηρεσίες και το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος γυναικολογικός έλεγχος και ιατρικές εξετάσεις για τη μητέρα και το έμβρυο και να ξεπεραστούν με ασφάλεια οι πιθανοί κίνδυνοι για ένα νεογνό μετά τη γέννησή του. Παράλληλα, κοινωνικοί λειτουργοί ενδυναμώνουν την οικογένεια μέσα από ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική. Επιπλέον, η ομάδα του Οργανισμού συνεργάζεται με το φορέα που φιλοξενεί την οικογένεια προκειμένου να διασφαλιστεί ό,τι είναι απαραίτητο.

 

«Το γεγονός ότι η Ντούα έχει έρθει σε μια νέα χώρα μακριά από τους συγγενείς και τα οικεία της πρόσωπα και σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη της, την δυσκολεύει ψυχολογικά. Η ίδια ανησυχεί πολύ, ενώ ιδιαίτερα την προβληματίζει το γεγονός ότι τα δύο της παιδιά χρειάζονται σταθερά ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση», εξηγεί η Γεωργία Πίσαρη, Κοινωνική Λειτουργός του Οργανισμού που βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας, ενώ συμπληρώνει: «Χάρη στη σταθερή παρουσία μας και μέσω παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης το τελευταίο διάστημα η Ντούα νιώθει πολύ καλύτερα και μπορεί πλέον να αναμένει το νέο μέλος της οικογένειας με αισιοδοξία».

 

Την ίδια στιγμή, ολιστική ιατρική υποστήριξη παρέχεται στα δύο παιδιά της οικογένειας. Η ιατρική ομάδα του Οργανισμού παρακολουθεί προληπτικά το εξάχρονο αγόρι που αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα κόπωσης που έχουν επιδεινωθεί αρκετά μετά το μεγάλο ταξίδι που έκανε η οικογένεια από τη Συρία, ενώ έχει αναλάβει τη θεραπεία του μικρού κοριτσιού της οικογένειας που έχει διαγνωστεί με χρόνιο βρογχικό άσθμα.

 

Δεκάδες παιδιά και βρέφη με αυξημένες ιατρικές ανάγκες, αλλά και έγκυες  ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει υποστηρίξει από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018 συνολικά 160 παιδιά και 16 έγκυες που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

 

Την ίδια στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 3.825 ιατρικές και ψυχοκοινωνικές ενέργειες στο πλαίσιο του προγράμματος «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα».

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς φιλοξενίας που έχουν υπό την αρμοδιότητά τους τις ωφελούμενες οικογένειες, καθώς και τα παιδιατρικά νοσοκομεία που έχουν υπό την ευθύνη τους την ιατρική τους περίθαλψη.

 

Πριν λίγες εβδομάδες η Ντούα έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι σκορπίζοντας χαμόγελα στην ίδια, στην οικογένεια της και στους ανθρώπους του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό της.