Γνωρίζοντας τον πολιτισμό και την ομορφιά της Ελλάδας

18 Απριλίου 2018

Πριν λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μαζί με γονείς και παιδιά πρόσφυγες από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα. Η ιδέα της εκδρομής ήρθε από την Ινάς, ένα κορίτσι 14 ετών από τη Συρία, που γνωρίσαμε μέσα από τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη δομή.

Δυστυχώς η Ινάς δεν κατάφερε να είναι μαζί μας εκείνη την ημέρα, καθώς ταξίδεψε πρόσφατα με την οικογένειά της για άλλη χώρα. Ωστόσο άφησε πίσω της μια επιθυμία και έπρεπε να πραγματοποιηθεί με σκοπό οι φίλοι της να αποκτήσουν πολλά χαμόγελα! Έτσι και έγινε.

Την προηγούμενη Παρασκευή, μικροί και μεγάλοι, ήμασταν έτοιμοι για αναχώρηση. Το πούλμαν του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέφτασε πρωί πρωί στη Δομή και αναχωρήσαμε για το Σούνιο. Τα παιδιά και οι γονείς παρατηρούσαν με ενθουσιασμό την διαδρομή η οποία βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Όλοι συζητούσαν μεταξύ τους για το πανέμορφο τοπίο που αντίκριζαν. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το κέφι που επικρατούσε μέσα στο πούλμαν. Τραγούδια στα ελληνικά, στα φαρσί και στα αραβικά! Τα παιδιά αν και φορούσαν τις ζώνες τους, προσπαθούσαν να χορέψουν. Ακόμα και αν δεν τα κατάφερναν καλά, σίγουρα τραγουδούσαν με την ψυχή τους.

Φτάνοντας στον Ναό του Ποσειδώνα, οι διερμηνείς συγκέντρωσαν ανά ομάδες τους γονείς με τα παιδιά για να τους ενημερώσουν για το μνημείο και την ιστορία του. Οι φωτογραφίες έπεσαν βροχή ενώ στο τέλος έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στήσαμε ένα μικρό πικ νικ για να πάρουμε δυνάμεις για την συνέχεια. Τα κεράσματα ήταν πολλά και αυτή η μίξη της αραβικής και περσικής κουζίνας ήταν το κάτι άλλο!

Στον γυρισμό κάναμε μια στάση για να γλυκαθούμε και να δροσιστούμε τρώγοντας το πρώτο μας παγωτό! Προς το τέλος αυτής της εξόρμησης υποσχεθήκαμε σε όλους ότι θα οργανώσουμε ξανά μια εκδρομή σε κάποιο άλλο μέρος.

Αυτό που κρατάμε ως ανάμνηση είναι τα πρόσωπα των γονιών και οι φατσούλες των παιδιών που έλαμπαν από χαρά!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την δωρεάν πρόσβαση στο ναό καθώς και το waffle house στη Βουλιαγμένη για το κέρασμα των παγωτών.

* Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Targeted housing and integrated supported services for most vulnerable refugees” με τη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών – Συντονιστής φορέας: Help – Hilfe zur Selbsthilfe.