Έναρξη του πρώτου διαδικτυακού μαθήματος για τις φυγές.

21 Ιανουαρίου 2022

Έναρξη του πρώτου διαδικτυακού μαθήματος για τις φυγές.

 

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022  

 

Tο Χαμόγελο του Παιδιού, η Missing Children Europe (επικεφαλής εταίρος) και οι  υπόλοιποι εταίροι της στο ευρωπαϊκό έργο RADAR (Child Focus, IAC, ITAKA, Child Helpline International και Liege University), ανακοινώνουν το πρώτο διαδικτυακό μάθημα για τις φυγές που ξεκινάει σύντομα.

 

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά αναφέρονται ως αγνοούμενα στην ΕΕ. Τα παιδιά και οι νέοι που πραγματοποιούν φυγή ή αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους ή τα ιδρύματα φροντίδας είναι η μεγαλύτερη ομάδα αγνοούμενων παιδιών σε όλη την Ευρώπη. Το 2020, οι νέοι και νέες που πραγματοποίησαν φυγή αποτέλεσαν το 51,8% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά.

 

Οι ανακριβείς αντιλήψεις για τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγή και οι παρεξηγήσεις γύρω από τη συμπεριφορά τους οδηγούν σε χαρακτηρισμούς όπως «αναζήτηση προσοχής» ή «πρόβλημα συμπεριφοράς». Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η φυγή είναι μάλλον σύμπτωμα δυσμενών εμπειριών κατά την παιδική ηλικία, με τα ίδια τα παιδιά να την περιγράφουν ως μέσο για να «στείλουν ένα μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά» ή να αποστασιοποιηθούν από μια δύσκολη κατάσταση.

 

Το στίγμα που συνδέεται με τη φυγή λειτουργεί ως εμπόδιο στην πρόσβαση στην υποστήριξη. Οι εσφαλμένες αντιλήψεις οδηγούν σε ανεπαρκείς απαντήσεις και ανεπαρκή προσοχή για τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγή στα συστήματα προστασίας παιδιών.

 

Το δικτυακό μάθημα στοχεύει να βελτιώσει την κατανόηση για τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγή, να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με την ικανότητα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις φυγής και να ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επαγγελματιών και των νέων που πραγματοποιούν φυγή κατά την επιστροφή τους.

Είναι ένα μάθημα 4 εβδομάδων που απευθύνεται σε αξιωματούχους & στελέχη της αστυνομίας που έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά φυγής νέων, κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς, χειριστές γραμμών βοήθειας και άλλους επαγγελματίες.

 

Το μάθημα είναι δωρεάν με δυνατότητα αναβάθμισης για απόκτηση πιστοποιητικού.

Κάντε προεγγραφή σήμερα για να κλείσετε τη θέση σας.

 

«Οι νέοι και νέες που πραγματοποιούν φυγή συχνά παρεξηγούνται και αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Οι νέοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε ζητούν να ακούμε πραγματικά τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους. Αυτό το μάθημα θα εξοπλίσει τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά που κινδυνεύουν να φύγουν για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται σε συμπεριφορές φυγής. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να αποτρέψουμε επεισόδια φυγής, να βελτιώσουμε τα συνολικά ποσοστά αναφοράς για νέους που πραγματοποιούν φυγή και για τις δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και να μειώσουμε τον κίνδυνο αρνητικών εμπειριών για τους νέους που πραγματοποιούν φυγή».

  • Aagje Ieven, Γενική Γραμματέας, Missing Children Europe

 

Σημείωση συντάκτη:

Το έργο RADAR (Running Away: Drivers – Awareness – Responses) στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την συμπεριφορά φυγής ως δείκτη υποκείμενων δυσμενών εμπειριών κατά την παιδική ηλικία όπως κακοποίηση, παραμέληση, προβλήματα ψυχικής υγείας ή συμβίωση με ένα μέλος της οικογένειας με προβλήματα ψυχικής υγείας ή/και εθισμό. Το έργο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα των νέων που πραγματοποίησαν φυγή μέσω έρευνας, δράσεων συνηγορίας, εκπαιδεύσεων και ανάπτυξης εργαλείων, καθώς και ενός μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος για επαγγελματίες σε σχετικούς τομείς.

Η Missing Children Europe είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και τα υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά, που εκπροσωπεί 31 ΜΚΟ σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Η Missing Children Europe συντονίζει το δίκτυο των τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας για τα εξαφανισμένα παιδιά που είναι διαθέσιμες μέσω του αριθμού 116 000. Η τηλεφωνική γραμμή είναι ενεργή αυτή τη στιγμή σε 31 χώρες στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Jagoda Luto.

Κάντε προεγγραφή για το μάθημα εδώ