Ένα γράμμα …«με αγάπη από τα μεγάλα σας παιδιά»!

04 Μαίου 2020

Η επιστολή που ακολουθεί περιέχει σκέψεις και λόγια καρδιάς που αποτυπώνουν με τον καλύτερο, τον πιο αυθεντικό τρόπο το τεράστιο έργο που επιτελείται 24 και πλέον χρόνια αλλά κυρίως τις σχέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και αλληλεγγύης που ενώνουν την μεγάλη οικογένεια του «Χαμόγελου».

 

Ένα τρυφερό γράμμα από τα ενήλικα παιδιά μας που αποδεικνύει περίτρανα ότι μέσα σε αυτές τις στιγμές αβεβαιότητας και αγωνίας για την επόμενη μέρα, ο μεγαλύτερος πλούτος του «Χαμόγελου» και η καλύτερη απόδειξη του έργου του είναι τα ίδια τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει, η βαθειά και ουσιαστική σχέση που συνεχίζουν και έχουν με το Χαμόγελο, η μοναδική σχέση αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης που έχουν με τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο.

 

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να την διαβάσετε:

 

Κύριε Κώστα καλησπέρα,

 

Ευχόμαστε να είστε καλά και υγιής!

 

Καταλαβαίνουμε ως ενήλικες πλέον ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας δεν θα μπορούσε και το Χαμόγελο να μην περνάει πολύ δύσκολα. Έτσι, αποφασίσαμε να μαζευτούμε, διαδικτυακά και από απόσταση, ως οι ενήλικοι ή αλλιώς τα μεγάλα παιδιά του Χαμόγελου και να σας στείλουμε το παρακάτω μήνυμα. 

 

Σε αυτήν ομάδα είμαστε: ο Άγγελος Σ, η Φανή, ο Μπεν, ο Νόα, ο Αργύρης Κ, ο Αλέκος, ο Αρμάντο, ο Δημήτρης, η Καρολίνα, ο Άγγελος Ν, ο Χρήστος, ο Θοδωρής, η Λένα, ο Αλέξανδρος, ο Αργύρης Γ, ο Παναγιώτης, η Άννα….. Δεν θα γράψουμε τα επίθετά μας καθώς πάντα με τα μικρά μας ονόματα μας μιλούσατε και μας μιλάτε ακόμη. Δεν έχουν σημασία τα επίθετά μας και ούτε σε ποιο σπίτι του Χαμόγελου μεγαλώσαμε, αν και εσείς καταλαβαίνετε πολύ καλά, γιατί στη θέση μας αύριο θα βρίσκονται κι άλλα παιδιά που μεγαλώνουν στην αγκαλιά του Χαμόγελου. 

 

Γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσκολίες που έχει περάσει ο καθένας μας, πριν έρθουμε στον Σύλλογο, αλλά ευτυχώς για εμάς υπήρχε και υπάρχει το Χαμόγελο για να μας βοηθήσει  να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Ένας Σύλλογος που δεν μας παράτησε, όταν γίναμε 18 χρονών και συνέχισε να μας στηρίζει στις σπουδές μας, στα πρώτα μας βήματα στον κόσμο των μεγάλων. 

 

Είμαστε σίγουροι πως οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σπίτια περνούν δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα  με τις σημερινές συνθήκες, καθώς μόνο εύκολο δεν είναι να κρατάς, 20 παιδιά τουλάχιστον, κλεισμένα σε ένα σπίτι. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει περάσει  πολύς καιρός που και εμείς ήμαστε παιδιά ☺. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς είναι η καθημερινότητα ενός σπιτιού με τόσα πολλά παιδιά. Θέλουμε λοιπόν να τους πούμε ότι είμαστε  περήφανοι γι’ αυτούς και πως τους ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά για όλα αυτά που έκαναν για εμάς! Να τους πούμε πως τους θυμόμαστε ακόμα, μία προς μία και έναν προς έναν, και πως ό,τι έκαναν για μας  δεν πήγε και δεν θα πάει χαμένο. Κρατήσαμε πολλές συμβουλές τους και μάθαμε πολλά δίπλα τους. Θυμόμαστε τις στιγμές που έκατσαν δίπλα μας όλο το βράδυ όταν είχαμε πυρετό, όταν μας κρατούσαν το χέρι πηγαίνοντας στο σχολείο, όταν μας βοηθούσαν στα μαθήματά μας, όταν μας αγκάλιαζαν σαν δικά τους παιδιά, μετά από κάποια ερωτική μας απογοήτευση, όταν έρχονταν  μαζί μας διακοπές αντί να πάνε με την οικογένειά τους, που ήταν εκεί κάθε Πάσχα και κάθε Πρωτοχρονιά και που χαίρονταν μαζί μας σε κάθε μας μικρή νίκη στη ζωή. Θέλουμε να το ακούσει κάθε παιδαγωγός, κοινωνική λειτουργός, μαγείρισσα, εθελοντής, οδηγός. Όλοι τους. Ευχόμαστε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους και να πάρει όση αγάπη πήραμε και εμείς.

 

Τώρα που μεγαλώσαμε πλέον, καταλάβαμε πως το Χαμόγελο δεν είναι μόνο οι άνθρωποι στα σπίτια αλλά και οι άνθρωποι στα γραφεία ή σε άλλους χώρους. Σε όλους αυτούς που δεν καταφέραμε να γνωρίσουμε να τους πείτε πως τους στέλνουμε το πιο πλατύ μας χαμόγελο και την πιο σφιχτή μας αγκαλιά και πως θέλουμε να συνεχίσουν να τρέχουν για να μην λείψει τίποτα στα σπίτια του Χαμόγελου και στις οικογένειες  που το Χαμόγελο στηρίζει. Να τους πείτε πως για εμάς τα παιδιά, Χαμόγελο δεν είναι μόνο αυτός που σε βάζει για ύπνο το βράδυ αλλά και αυτός που φροντίζει να έχεις ένα όμορφο σπίτι, τα φροντιστήριά σου, τα τετράδιά σου και όμορφα παιχνίδια και ρούχα.

 

Θέλουμε για ακόμη μια φορά να εκφράσουμε τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουμε στο Χαμόγελο και σε εσάς. Στο Χαμόγελο που έγινε η οικογένειά μας και το σπίτι μας. Στο Χαμόγελο που μας έφερε όλους κοντά και καταφέραμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.  Στο Χαμόγελο που μας έφερε κοντά σε ανθρώπους που μας αγαπούν και έδωσαν και την ψυχή τους για να μεγαλώσουμε σαν όλα τα παιδιά: με αγάπη, στοργή και ασφάλεια. Σε εσάς που δεν σταματήσατε λεπτό να τρέχετε συνεχώς για να μην μας λείψει τίποτα! Σε εσάς που βάλατε πάνω από όλα τις ανάγκες μας για να μπορέσουμε βγούμε στον κόσμο των ενηλίκων προετοιμασμένοι και να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Σε εσάς που μας δείξατε πως δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την οικογένεια και το χαμόγελο ενός παιδιού. Σε εσάς που πάντα μας λέγατε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!

 

Θέλουμε, μέσα από τη δική μας φωνή, να μάθει ο κόσμος πως το Χαμόγελο μάς έδωσε μια  δεύτερη ευκαιρία και σήμερα έχουμε αρχίσει να χτίζουμε τη δική μας ζωή. Να μάθει πως  πλέον είμαστε οι γείτονές τους, οι συνάδελφοι τους, οι συμφοιτητές των παιδιών τους, πως σίγουρα μας έχουν δει κάπου αλλά ποτέ δεν μας ξεχώρισαν ως κάτι διαφορετικό, γιατί δεν είμαστε κάτι διαφορετικό. Έτυχε να περάσουμε κάποιες δύσκολες στιγμές σε  πολύ μικρή ηλικία. Το Χαμόγελο όμως μας έδωσε τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε σε μια μεγάλη οικογένεια . Θέλουμε να συνεχίσει να στηρίζει το Χαμόγελο, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, γνωρίζοντας ότι έτσι δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους. Να στηρίξει  το Χαμόγελο με όλη του τη δύναμη, όπως αυτό στήριξε εμάς και συνεχίζει και στηρίζει εκατοντάδες παιδιά στα σπίτια του.

 

Κύριε Κώστα, μέσα στο Χαμόγελο όχι μόνο κάναμε μια νέα αρχή στη ζωή μας όλοι μαζί αλλά βρήκαμε και ο ένας τον άλλον. Συνεχίζουμε ακόμη να μιλάμε μεταξύ μας, να θυμόμαστε όλες αυτές τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί, όπως κάνουν οι πραγματικές οικογένειες! Ακολουθούμε την συμβουλή σας και μιλάμε μεταξύ μας, προσέχουμε ο ένας τον άλλον και νοιαζόμαστε να είναι τα αδέρφια μας υγιή και καλά στη ζωή τους. 

 

Σας ευχόμαστε υγεία, δύναμη και να συνεχίσετε να μην τα παρατάτε ποτέ!

 

Αυτό  το μήνυμα, η κατάθεση της δικής μας ψυχής, θέλουμε να αγγίξει τις καρδιές όλων και, ακόμη και σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο να στηρίξει το Χαμόγελο. 

 

Με αγάπη από τα μεγάλα σας παιδιά!