Δυσκολία στο πρωϊνό ξύπνημα

25 Οκτωβρίου 2019

Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και κυρίως για αρκετά παιδιά που στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει να πάνε σχολείο αρνούνται να σηκωθούν το πρωί. Για να γίνει το δυσάρεστο πρωινό ξύπνημα μια ευχάριστη διαδικασία και να μην αποτελεί ένα καθημερινό εφιάλτη για παιδιά και γονείς καλό είναι να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.


Αρχικά θα πρέπει να αποκλειστεί ότι η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια πχ κρεατάκια, άπνοια ύπνου. Για αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Εάν οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με συναισθηματικές ή αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού, συχνά αρκεί η τροποποίηση ορισμένων συνθηκών του περιβάλλοντός τους ώστε να βελτιωθεί ο ύπνος των παιδιών.


Πρώτο βήμα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά και καλά το βράδυ. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 9-11 ώρες βραδινού  ύπνου για να ξεκουραστούν. Όταν το παιδί δεν κοιμάται αρκετά, επόμενο είναι να μην θέλει να σηκωθεί το πρωί και να νυστάζει όλη μέρα. Για αυτό καθιερώστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου που θα την επαναλαμβάνετε καθημερινά. Αυτό σημαίνει σταθερή ώρα ύπνου κάθε βράδυ, ελαφρύ βραδινό, αποφυγή χρήσης οθονών πριν τον ύπνο καθώς δημιουργούν υπερένταση. Η νυκτερινή τελετουργία καλό θα είναι να μην είναι πολύπλοκη ή μεγάλης διάρκειας και να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να έχει κάποιες μικρές επιλογές, όπως ποια πυτζάμα θα φορέσει ή ποιo αρκουδάκι θα κρατάει ή ποια μουσική θα ακούσει. Αυτό δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι έχει τον έλεγχο της ρουτίνας.


Λάβετε υπόψη σας το χαρακτήρα του παιδιού σας. Σκεφτείτε εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με τις αλλαγές; Πόση ώρα χρειάζεται για παράδειγμα να ντυθεί; Μήπως θέλει ένα πιο ευχάριστο ξύπνημα και λίγο περισσότερο χρόνο χουζούρεμα για να μην γκρινιάζει; Για αυτό προσαρμόστε όσο γίνεται το πρωινό ξύπνημα στα δεδομένα του παιδιού σας. Ξυπνήστε το όμορφα και με αγάπη, δίνοντας του ένα 5άλεπτο για το αγαπημένο χουζούρι! Αγοράστε του ένα χαρούμενο και αστείο ξυπνητήρι ή ξυπνήστε το με το αγαπημένο του τραγούδι.


Φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ να είναι όλα έτοιμα : σχολικές τσάντες, τα ρούχα και τα παπούτσια του παιδιού και το κολατσιό για το σχολείο. Φανείτε ελαστικοί με το πρωινό.  Εάν στο παιδί σας δεν αρέσει ιδιαίτερα το πρωινό γεύμα, φροντίστε να έχετε στο τραπέζι πράγματα που θα τα φάει πιο εύκολα και πιο γρήγορα χωρίς αντιρρήσεις και γκρίνιες. Μειώστε τους περισπασμούς! Τηλεόραση, παιχνίδια, κινητό και υπολογιστής το πρωί οδηγούν σε σίγουρη αργοπορία.


Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα παιδιά δε θέλουν να σηκωθούν το πρωί είναι γιατί το σχολείο τα τρομάζει ή τα αγχώνει. Μια ανολοκλήρωτη εργασία, κάποιο πρόβλημα με τα άλλα παιδιά ή το δάσκαλο πιθανόν να είναι λόγος δυσκολίας στο πρωινό ξύπνημα. Ένα παιδί που π.χ. το πειράζουν οι συμμαθητές του ενδεχομένως το βράδυ να μην θέλει να πάει για ύπνο από φόβο ότι το πρωί πρέπει να ξαναπάει σχολείο ενώ το πρωί δεν σηκώνεται εύκολα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλάτε καθημερινά με τα παιδιά σας και να σας διηγούνται τη μέρα τους για να μπορέσετε να διακρίνετε τέτοια προβλήματα.


Τέλος μην ξεχνάτε ότι το ωραιότερο πρωινό ξύπνημα για μικρούς και μεγάλους είναι μια αγκαλιά. Για αυτό παρά το τρέξιμο μην ξεχνάτε να την προσφέρετε στα παιδιά σας.


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.