«Δεν έκανα κάτι μαμά! Στο Χαμόγελο του Παιδιού ήρθα!»

29 Μαίου 2018

«Δεν έκανα κάτι μαμά! Στο Χαμόγελο του Παιδιού ήρθα!» απάντησε ο 4χρονος Στέφανος όταν τον ρώτησε εμφανώς ανήσυχη η μητέρα του πού ήταν!

Πριν λίγες μέρες, ο 4χρονος Στέφανος βρέθηκε μόνος του μπροστά στην πόρτα του «Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Θεσσαλονίκη. Η κοινωνική λειτουργός, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο αναγνώρισαν αμέσως το παιδί. Ήταν ο μικρός Στέφανος που έρχεται εδώ και μήνες με την οικογένειά του για τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κι ότι άλλο χρειάζονται!

Ο μικρός Στέφανος διέφυγε της προσοχής της μητέρας του και όταν κατάλαβε ότι χάθηκε, μη γνωρίζοντας που να απευθυνθεί, ακολούθησε την πιο οικεία σε αυτόν διαδρομή. Μία διαδρομή δηλαδή που τον οδηγούσε στο χώρο, όπου νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη και συναντά ανθρώπους που γνωρίζει.

Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές που ήταν παρόντες απασχόλησαν δημιουργικά τον Στέφανο, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνική λειτουργός σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί ο οργανισμός, ενημέρωσαν άμεσα την Αστυνομία και έγιναν συντονισμένες ενέργειες, έτσι ώστε να επιστρέψει ο Στέφανος άμεσα κι ασφαλής στην μητέρα του.

Την ίδια ώρα, η μητέρα του είχε ήδη πάει στο Α.Τ. της περιοχής για να δηλώσει στην αστυνομία την εξαφάνιση του παιδιού. Προς μεγάλη της έκπληξη την ενημέρωσαν ότι το παιδί είχε βρεθεί κι ότι βρισκόταν στο Χαμόγελο!

Κι έτσι, λίγη ώρα αργότερα, μαμά και γιος ήταν και πάλι μαζί!

Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της συνεργασίας και της σύμπραξης όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων σε περιστατικά εξαφάνισης.

Κάθε παιδί, όπως και ο 4χρονος Στέφανος, μπορεί σε ανύποπτη στιγμή να διαφύγει της προσοχής των γονέων του και να βρεθεί μόνος του σε άγνωστο μέρος. Είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιων περιστατικών για την ασφάλεια των παιδιών.

*Το κείμενο γράφτηκε από τους εργαζόμενους στο «Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας.