Covid 19: Η επόμενη μέρα στο σχολείο

02 June 2020

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη, διατηρεί την επικοινωνία του με την εκπαιδευτική κοινότητα, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες μέρες της μάχης με τον κορωνοϊό.  Πραγματοποιεί οργανωμένες διαδικτυακές  δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού, πανελλαδικά.

 

Η πανδημία του Covid-19 μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Από την απομόνωση περάσαμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Ποια είναι η επόμενη μέρα στο σχολείο;

 

Ψυχολόγοι του οργανισμού πραγματοποιούν διαδικτυακές ομιλίες σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς/κηδεμόνες δίνοντας συμβουλές για τον τρόπο που μπορούν να προετοιμαστούν οι ίδιοι και τα σχολεία τους στα νέα δεδομένα εντός και εκτός τάξης. Δίνονται κατευθύνσεις στη σχολική κοινότητα προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να ενδυναμωθούν ώστε να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να μπορέσουν να φροντίσουν τις ανάγκες των μαθητών τους.

 

Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις εν μέρει χάρη στην ψυχική ανθεκτικότητα. Ζητούμενο πλέον είναι να την καλλιεργήσουμε ενδυναμώνοντας τον εαυτό μας προκειμένου να είναι καλά τόσο τα παιδιά μας, οι μαθητές μας όσο κι εμείς από όποια θέση και ιδιότητα αντιπροσωπεύουμε.  

 

Γενικές Κατευθύνσεις σε Εκπαιδευτικούς, Γονείς/Κηδεμόνες

 

Κατά την διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα παιδιά συχνά προσκολλώνται εντονότερα στους γονείς και μπορεί να γίνονται περισσότερο απαιτητικά. Εάν τα παιδιά έχουν ανησυχίες, συζητώντας μαζί τους θα μετριαστεί το άγχος τους. Ενισχύστε την ελεύθερη έκφραση
Διευκόλυνση της έκφρασης θετικών και δυσάρεστων συναισθημάτων
Ενημερώνουμε τα παιδιά με τρόπο αντίστοιχο της ηλικίας τους, χρησιμοποιώντας απλές και κατανοητές λέξεις για τη διαδικασία που από δω και πέρα θα ακολουθεί στο σχολείο
Δίνουμε έμφαση στην αλληλουχία των γεγονότων και τα νοηματοδοτούμε (ιός – διασπορά- πανδημία- περιοριστικά μέτρα- επιστροφή στην κανονικότητα – προστασία αγαπημένων προσώπων)
Δίνουμε προοπτική για το μέλλον
Καλλιεργούμε τον σεβασμό  για τους ανθρώπους που εργάζονται  για την Υγεία, την Παιδεία

ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αποφύγετε να υποσχεθείτε κάτι πέρα από τη διαθεσιμότητά σας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούνε ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται για να είναι εκείνα ασφαλή


Το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκμηδενίζει τις αποστάσεις, μας φέρνει νοητά κοντά από όλα τα μέρη της Ελλάδας και διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών/μαθητριών σχετικά με θέματα που άπτονται της παιδικής προστασίας και παράλληλα άπτονται της διαχείρισης της παρούσης επιδημιολογικής κρίσης.

 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» και στην «Εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS για τα παιδιά 1056» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά.