Βραβείο Changemakers στα Pioneers in SDGs Awards 2023 για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

04 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2023

Βραβείο Changemakers στα Pioneers in SDGs Awards 2023 για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 3η χρονιά, είχε την χαρά να βραβευτεί στα βραβεία  Pioneers in SDGs Awards του Journalists and Writers Foundation (JWF) για το έργο του, λαμβάνοντας φέτος το Changemakers Award για την έρευνα σε πλατφόρμες ανώνυμων συνομιλιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile, και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, με στόχο να αναδείξουν μια σοβαρή πρόκληση της σύγχρονης εποχής, την προσέλκυση ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Ανώνυμων συνομιλιών και να παρουσιάσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά κατά την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Δείτε την έρευνα εδώ: https://youtu.be/T5hgcuzCJsU

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων, με θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως Οργανισμός για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, με την έρευνα αυτή σε πλατφόρμες ανώνυμων συνομιλιών, στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για κάθε παιδί.

Κατά τη διάρκεια της τελετής η συντονίστρια του YouSmile, Τζωρτζίνα Τσάγκα, ανέφερε για τη διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας «Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μαθητές-εθελοντές, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους, αλλά και με αυστηρή παράλληλη επιτήρηση από εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού, σε ανώνυμες πλατφόρμες συνομιλίας και συνομίλησαν με ενήλικες και άγνωστους χρήστες.

»Στη συνέχεια βιντεοσκοπήσαμε την εμπειρία τους και παρουσιάσαμε τα ευρήματά τους. Από το σύνολο των 88 συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν, 1 στους 6 άνδρες με τους οποίους συνομίλησαν τα παιδιά, σεξουαλικοποίησε τη συνομιλία.

»Αυτό λοιπόν οδήγησε στη δημιουργία ενός ενημερωτικού βίντεο, που είναι πλέον διαθέσιμο στο YouTube, ως ένδειξη του πόσο επείγουσα είναι η εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Το βίντεο έγινε viral μέσα στο πρώτο, 24ωρο μετά τη δημοσιοποίησή του, γιατί απευθύνεται στα αιτήματα των παιδιών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και προς τους γονείς και τους κηδεμόνες».

Δείτε την απονομή του βραβείου εδώ: https://youtu.be/xtwokByXyqw?si=3NqzHo2IHpPQZQDL

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει λάβει και τις τρεις χρονιές συμμετοχής του στα Pioneers in SDGs Awards, βραβείο για τη συμμετοχή του:

  • Pioneers in SDGs Awards 2021: 3η θέση, για το Κινητό Εργαστήριο Οδυσσέας και το πρόγραμμα κινητής δράσης εθελοντικής αιμοδοσίας, για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος των Νοσοκομείων λόγω της πανδημίας Covid-19. Το έργο είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα έλλειψης αίματος στα ελληνικά νοσοκομεία.
  • Pioneers in SDGs Awards 2022: Stakeholder Engagement Award, για το YouSmile, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθελοντών Μαθητών του Οργανισμού, που έχει στόχο την αύξηση της συμμετοχής των παιδιών σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν, ενώ παράλληλα τα εκπαιδεύει σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και ενισχύει την ικανότητά τους να αντιδρούν σε κάθε παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων.

Ευχαριστούμε τα Pioneers in SDGs Awards για την ευκαιρία που μας δίνει κάθε χρόνο να παρουσιάσουμε το έργο και τις δράσεις μας, που κύριο άξονα έχουν πάντα την ευημερία των παιδιών. Όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος,  στην πρώτη απονομή: «’’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ ιδρύθηκε από ένα 10χρονο παιδί το 1995. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός Οργανισμός που αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα και συνεχίζει»…

Δείτε τα φετινά βραβεία και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-6QsyTek4ok

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr