Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά με τη συμμετοχή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

20 Νοεμβρίου 2023

Για 4η συνεχή χρονιά η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε, με μεγάλη επιτυχία, στην Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο  των κοινών εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα - διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων σε κίνδυνο που προβλέπονται από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η άσκηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Διοικητή της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (Δ/ΔΕΝ), και συμμετείχαν δέκα (10) μέλη της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού και δύο οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν στην άσκηση δύο (2) μέλη από το Ιατρικό κλιμάκιο, μια διασώστρια και μια νοσήλευτρια, τρία (3) μέλη από την Πεζοπόρα ομάδα και την Ομάδα Τεχνικών Εργασιών, δύο (2) Κυνοφιλικές Ομάδες, μια ψυχολόγος, και ένα μέλος έδρασε ως συντονιστής της επικοινωνίας μεταξύ των προαναφερθέντων ομάδων, μία (1) Κινητή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών, μία (1) Κινητή Μονάδα Κυνοφιλικής Ομάδας Κ9 Unit, με ένα (1) Όχημα Πολιτικής Προστασίας και με ένα (1) Όχημα Άμεσης Επέμβασης 4x4

Η άσκηση περιλάμβανε τέσσερα σενάρια, σενάριο για «Φυσική Καταστροφή – Σεισμός», για «Πτώση Κεραυνού σε δασική περιοχή πλησίον Υπηρεσίας Αυτονομίας», για «Διαρροή καυσίμων Fuel πλησίον ΣΕΝΤ» και «Φυσική Καταστροφή – Έντονη Βροχόπτωση».

Στο πλαίσιο της Άσκησης Υγείας πραγματοποιήθηκε διαχείριση περιστατικού πολυτραυματία όπου στήθηκε και σύστημα triage. Στην Άσκηση Πτώσης Κεραυνού σε δασική περιοχή, πραγματοποιήθηκε έρευνα και διάσωση αγνοουμένων εν κινήσει, και κατά την Άσκηση με την Έντονη Βροχόπτωση χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα του Οργανισμού για απαντλήσεις υδάτων.

Τα σενάρια ήταν με άκρως ρεαλιστικά στοιχεία και η συμμετοχή όλων των μελών, των σκύλων διάσωσης, των εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων και οχημάτων του Οργανισμού ήταν ουσιαστική και καταλυτική. Σκοπός της άσκησης ήταν να εντοπιστούν σημεία που ενδεχομένως χρήζουν βελτίωση ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν σε περιστατικά κρίσιμα να είναι συντονισμένοι.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος. Π. Κουλούρης, Διοικητής ΔΝΕ/Υποναύαρχος, ο κος. Α.Ασβεστάς, Αριχεπιστολέας/Πλοίαρχος και ο Παρ. Κουτσούδη, Πλοίαρχος. Μετά το πέρας της άσκησης απονεμήθηκαν στον Οργανισμό, βεβαίωση συμμετοχής και αναμνηστικό έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού.