ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Με αφορμή την απόπειρα αρπαγής 10χρονης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

25 Ιουλίου 2020

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την ίδρυση του, ξεκίνησε και συνεχίζει μια συντονισμένη προσπάθεια, μέσω των δράσεων του, για την καταπολέμηση του φαινομένου εκμετάλλευσης των παιδιών τα οποία εξαναγκάζονται να επαιτούν, αντιμετωπίζοντας ωστόσο «καθ΄ οδόν» αρκετές δυσκολίες και αντιξοότητες.


Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με απόπειρα αρπαγής 10χρονης που επαιτούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου και συνελήφθη, από την Αστυνομία σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, 63χρονος άντρας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα ήθελε να απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι είναι μάρτυρες περιστατικών επαιτείας ανήλικων παιδιών να καλούν την ίδια στιγμή στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του οργανισμού, αναφέροντας το γεγονός ανώνυμα ή επώνυμα. Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο.


Ο οργανισμός μας κινητοποιείται άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές και δηλώνεται η διαθεσιμότητά μας ώστε Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος του Συλλόγου να βρεθεί άμεσα δίπλα στο παιδί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ύστερα από Εισαγγελική Εντολή, όπου το "Χαμόγελο του Παιδιού", έχει συνδράμει στη μεταφορά και συνοδεία παιδιών σε προστατευμένο περιβάλλον προκειμένου να διεξαχθεί κοινωνική έρευνα για την οικογένεια και η Εισαγγελία Ανηλίκων να αποφασίσει για τις πλέον συμφέρουσες για τα παιδιά λύσεις.


Δυστυχώς οι τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Πρόνοιας οδηγούν πολλές φορές σε αδιέξοδο. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές επιστρέφουν στο δρόμο, οι «κηδεμόνες» κυκλοφορούν ελεύθεροι και έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα παιδιά που μέσα από την κινητοποίηση ευαισθητοποιημένων πολιτών έχουν βρει λύση και είναι πλέον ασφαλή και προστατευμένα.


Η υγειονομική κρίση και οι συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο εργασιακό καθεστώς και την οικονομία, άλλαξαν δραστικά την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 152 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια εργάζονται σε τομείς επικίνδυνους για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις τα παιδιά αυτά, λόγω της κρίσης, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσχερέστερες συνθήκες και περισσότερες ώρες εργασίας.   
 
Στην Ελλάδα, αν και τα επίσημα στοιχεία από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων αποτυπώνουν μόνον 4 καταγεγραμμένα θύματα για το 2019, εκτιμάται ότι τα παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της εντεινόμενης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.
 
Η εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης είτε απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, ή εξάρτησης από ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.  


Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι τοποθετούν συχνά στο στόχαστρο και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.
 
Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του σε εθνικό καθώς και διεθνές επίπεδο, έχει επανειλημμένως καταθέσει προτάσεις ενεργειών και διαδικασιών σε φορείς και κράτος για την αντιμετώπιση του έντονου αυτού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό για μία ακόμα φορά καλούμε τους συμπολίτες μας να αναφέρουν τα περιστατικά αυτά!

 

Εδώ μπορείτε να ακούσετε συμβουλές από τους ψυχολόγους μας για περιστατικά εξαφάνισης αλλά και να δείτε εδώ την πρόσφατη καμπάνια του χαμόγελου σε συνεργασία με το Five minute mum για το πως λέμε «όχι» σε αγνώστους.