ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ–ΕΛΕΝΗΣ ΓΚΡΙΣΜΟΥΡΝΤ

12 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,12/10/2017

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ –ΕΛΕΝΗΣ ΓΚΡΙΣΜΟΥΡΝΤ
(MARIE – ELENI GRIMSRUD)

Στις 9/4/2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε δημοσιοποιήσει την εξαφάνιση της Μαρί-Ελένης Γκρίσμουρντ, 4 ετών, συμμετέχοντας στην ευρεία κινητοποίηση για την ανεύρεσή της.

Η Μαρί-Ελένη απήχθη στις 27/4/2017 από την Δασούπολη της Λευκωσίας Κύπρου. Για την εξαφάνισή της «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε ενημερωθεί από τον συνεργαζόμενο φορέα του στην Κύπρο «Ηope For Children» από όπου και ζητήθηκε στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών να συνδράμει στην αναζήτησή της, δημοσιοποιώντας τη φωτογραφία της ανήλικης.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έλαβε ο οργανισμός σήμερα 12/10/2017 από τον συνεργαζόμενο φορέα του στην Κύπρο, η 4χρονη Μαρί-Ελένη βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία της.

Παρακάτω η επίσημη ανακοίνωση από την Αστυνομία Κύπρου:
«Υπό την προστασία των νορβηγικών αρχών βρίσκεται πλέον το τετράχρονο κοριτσάκι, που είχε απαχθεί, το πρωί της 27ης Απριλίου 2017, στη Λευκωσία.

Η αίσια κατάληξη του οικογενειακού αυτού δράματος, αφήνει την Αστυνομία Κύπρου διπλά ικανοποιημένη. Πρώτα και κύρια, λόγω της αίσιας κατάληξης ενός ευαίσθητου και άκρως ανθρωπιστικού θέματος, όπως το συγκεκριμένο και κατά δεύτερον, λόγω της αποτελεσματικότητας και της επαγγελματικότητας που επέδειξε η Αστυνομία Κύπρου κατά τη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού θέματος.

Η διερεύνηση της υπόθεσης, από την Αστυνομία Κύπρου, άρχισε αμέσως μετά την απαγωγή της μικρής τον περασμένο Απρίλη και ακόμα συνεχίζεται με απόλυτο επαγγελματισμό και διακριτικότητα, όπως επιβάλλει η ευαίσθητη φύση της υπόθεσης αυτής.

Σημαντικό ρόλο στην ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης, διαδραμάτισε η άρτια, στενή και συνεχής συνεργασία των Κυπριακών με τις Νορβηγικές Αρχές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης, υπήρξε αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ κυπρίων και νορβηγών ανακριτών, με ανταλλαγή διαφόρων πληροφοριών και συναντήσεις για αξιολόγηση της πορείας των ερευνών.

Όσον αφορά στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο 49χρονος καταζητούμενος έχει παραδοθεί στις Νορβηγικές Αρχές και ανακρίνεται σχετικά. Από πλευράς Αστυνομίας Κύπρου, το έργο της διερεύνησης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Υπενθυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή, είχαν συλληφθεί και ανακριθεί οκτώ πρόσωπα, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις πιθανόν να φέρουν στο φώς νέα δεδομένα, τα οποία θα αξιολογηθούν.

Καταλήγοντας, η Αστυνομία Κύπρου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν, στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης αυτής, αλλά και στην οικογένεια της ανήλικης για την συνεργασία της με τους ανακριτές. Ευχαριστούμε επίσης τις Αρχές της Νορβηγίας, για την αγαστή συνεργασία, αλλά και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων».

Παρακαλείσθε για την άμεση αφαίρεση της φωτογραφίας από όπου υπάρχει η ανακοίνωση της εξαφάνισης.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε., των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών έχει κατορθώσει να κινητοποιήσει όλη την ελληνική κοινωνία και να βρει πολλά παιδιά τα οποία αναζητούνται. Καταλυτικό ρόλο παίζει συνήθως η δημοσιοποίηση μιας εξαφάνισης από τα Μ.Μ.Ε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή όλων μας, βοηθά να βρεθούν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι η εξαφάνιση ενός παιδιού ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και θρησκείας είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός, για όποιο λόγο και αν γίνεται.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Ενημερωθείτε για τις διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού: http://www.hamogelo.gr/gr/el/diethneis-sinergasies/

Περισσότερες πληροφορίες:Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά «Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» e mail: 116000@hamogelo.gr